Skip to main content

Ιράν: Τέσσερις οι νεκροί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της Κυριακής

Άλλοι δύο άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην πόλη Ιζέχ, του νοτιοδυτικού Ιράν, ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος σύμφωνα με το πρακτορείο ΙLNA, ανεβάζοντας στους τέσσερις τον αριθμό των θυμάτων της Κυριακής, με τον αναβρασμό του πιο εκτεταμένου κινήματος διαμαρτυρίας στη χώρα από το 2009 να συνεχίζεται αμείωτα.

Όπως τόνισε στο πρακτορείο (που πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές) ο τοπικός βουλευτής Χενταγιατολάχ Χαντεμί, δύο διαδηλωτές βρήκαν τον θάνατο από σφαίρες κατά τη διάρκεια επεισοδίων.

«Οι κάτοικοι του Ιζέχ διαδήλωσαν όπως έγινε και σε άλλες πόλεις της χώρας κατά των οικονομικών δυσκολιών και δυστυχώς δύο άνθρωποι έπεσαν νεκροί και άλλοι πολλοί τραυματίσθηκαν. Δεν γνωρίζω εάν τα πυρά προέρχονταν από την πλευρά των δυνάμεων της τάξης ή των διαδηλωτών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στην πόλη Ντορούντ, την ίδια όπου είχαν χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι την Παρασκευή, άλλοι δύο έπεσαν νεκροί στη διάρκεια επεισοδίων.

«Δημόσια κτήρια, θρησκευτικά κέντρα και τράπεζες δέχθηκαν επίθεση και ορισμένα πυρπολήθηκαν. Αστυνομικοί τραυματίσθηκαν», τόνισε ο έπαρχος της πόλης στο κρατικό δίκτυο τηλεόρασης.

Κατά τον ίδιον, οι διαδηλωτές κατέλαβαν ένα πυροσβεστικό όχημα και το έριξαν από μία πλαγιά. «Το όχημα παρέσυρε έναν ηλικιωμένο άνδρα και έναν έφηβο, οι οποίοι βρήκαν τον θάνατο», πρόσθεσε.

Παρά την έκκληση για ηρεμία του προέδρου του Ιράν Χασάν Ρουχανί, σποραδικές διαδηλώσεις, που εξετράπησαν σε βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, διοργανώθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας, περιλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Τεχεράνης. Στην πρωτεύουσα, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει μία μικρή ομάδα διαδηλωτών, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, σε προάστιο κοντά στο σύμπλεγμα του πανεπιστημίου.

Παρόμοιες εικόνες, με επιθέσεις και πυρπολήσεις δημοσίων κτηρίων, τραπεζών, αλλά και περιπολικών της αστυνομίας, μεταδόθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από πολλές άλλες πόλεις της χώρας, ιδίως στο Κερμανσάχ, τον Σαχινσάρ, το Τακεστάν, το Ζανζάν και το Ιζέχ.