Skip to main content

Διαγνωστικός… πυρετός με την αυγή της νέας χρονιάς

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Τεράστιες ουρές έξω από διαγνωστικά κέντρα, υγειονομικές δομές και φαρμακεία σε διάφορα σημεία της χώρας σχηματίσθηκαν και χθες από χιλιάδες πολίτες που περίμεναν να υποβληθούν σε ελέγχους για κορονοϊό. 

Η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον ανά την επικράτεια αύξησε σημαντικά την προσέλευση των πολιτών που εμφάνισαν συμπτώματα και έσπευσαν με την αυγή της νέας χρονιάς στα σημεία διενέργειας δωρεάν rapid test αλλά και σε φαρμακεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, το Ηράκλειο, τα Χανιά και άλλες περιοχές της χώρας. Η ταχύτατη αύξηση των κρουσμάτων εγείρει, μάλιστα, ανησυχία και για τον τρόπο που θα λειτουργήσει την επόμενη περίοδο η δημόσια διοίκηση, καθώς όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι τίθενται σε καραντίνα. 

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε ότι αύριο ή μεθαύριο θα συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή λοιμωξιολόγων προκειμένου να εισηγηθεί σχετικά με το άνοιγμα ή μη των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου. 

Ο κ. Πλεύρης τόνισε, πάντως, ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία, αλλά πιθανότατα με επικαιροποιημένα πρωτόκολλα. «Θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ», δήλωσε. 

Αναφερόμενος στην εξάπλωση των κρουσμάτων, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι αυτή αναμένεται να προκαλέσει πίεση μόνο στις απλές κλίνες και όχι στις ΜΕΘ, στις οποίες πάντως η πληρότητα υπερβαίνει ήδη το 90%. Εξήγησε, μάλιστα, ότι καμία από τις νέες διασωληνώσεις δεν έχει προκληθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον. «Όλοι οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας είναι με τη μετάλλαξη Δέλτα. Έχουμε ένα ενθαρρυντικό μήνυμα, αλλά από την άλλη πλευρά, επειδή μιλάμε για πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα, δημιουργείται πίεση στα εξωτερικά επείγοντα των νοσοκομείων και αντίστοιχα θα υπάρξει και πίεση στο ΕΣΥ», είπε και υπογράμμισε ότι αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.  

Επίσης, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέες τροποποιήσεις του καθεστώτος υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού που περιλαμβάνει σήμερα τους πολίτες άνω των 60. Ειδικότερα, ανέφερε ότι θα επιβληθεί υποχρέωση ενισχυτικής δόσης εντός επταμήνου και ότι εξετάζεται υποχρέωση εμβολιασμού σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Σημειώνεται ότι χθες καταγράφηκαν 17.633 νέα κρούσματα, έχασαν τη ζωή τους 61 άνθρωποι από την πανδημία και βρέθηκαν διασωληνωμένοι 626 πολίτες.