Skip to main content

Johnson &Jhonson: Ο ελιγμός της πτώχευσης για να μην πληρώσει αποζημιώσεις

Ένα «κόλπο» εμπνεύστηκε η Johnson &Jhonson, προκειμένου να γλυτ΄ωσει τις υπερογκες αποζημιώσεις σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, που κατήγγειλαν ότι  προϊόντα ταλκ της εταιρείας, περιέχουν αμίαντο, με αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα να προκληθούν  θανατηφόροι καρκίνοι, σύμφωνα με το Reuters.

Ο γίγαντας της υγειονομικής περίθαλψης και των καταναλωτικών αγαθών ανέθεσε σε περισσότερους από 30 υπαλλήλους το μυστικό «Project Plato», με την επισήμανση από τον Chris Andrew, δικηγόρο της J&J : « Μην το πείτε σε κανέναν, ούτε καν στη σύζυγό σας».

Η ομάδα ανέλαβε να εκπονήσει μια στρατηγική για τη μετατόπιση της ευθύνης αναφορικά με περίπου 38.000 εκκρεμείς υποθέσεις προσφυγής για την πούδρα  σε μια νεοσύστατη θυγατρική, την LTL Management LLC, με έδρα το Νιου Τζέρσεϋ, η οποία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης αμέσως, τον περασμένο Οκτώβριο.

Στόχος, όπως είπε δικηγόρος της θυγατρικής σε δικαστική κατάθεση: Οι αγωγές να πάνε σε  πτωχευτικό δικαστήριο, όπου οι ενάγοντες θα μπορούν μεν να στραφούν για αποζημιώσεις αλλά  από μια περιορισμένη δεξαμενή χρημάτων.

Ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, άρχισε να σχεδιάζει  τον ελιγμό χρεοκοπίας, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας, καταθέσεις και άλλα δικαστικά αρχεία που εξετάστηκαν από το Reuters.

Η στρατηγική επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις δεν θα φτάσουν ποτέ σε ενόρκους και αντ’ αυτού θα διεκπεραιωθούν σε πτωχευτικό δικαστήριο.

Πριν από τον νέο σχεδιασμό, η εταιρεία ήδη είχε «φορτωθεί»  3,5 δισεκατομμύρια δολάρια από δικαστικές αποφάσεις αλλά και από  διακανονισμούς.

Σε μία περίπτωση μάλιστα ο επιδικάστηκε σε 22 γυναίκες  απόφαση άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα αρχεία του πτωχευτικού δικαστηρίου.

 Ενώπιον δικαστηρίου και σε ανακοινώσεις το περασμένο καλοκαίρι, η J&J ανέφερε ότι σκόπευε να συνεχίσει να αντιμετωπίζει και να καταπολεμά στα δικαστήρια τους ισχυρισμούς ότι τα προϊόντα της δεν ήταν ασφαλή.

Τώρα η J&J θα διαθέσει 2  δισ.δολαρια που προτείνει  στη θυγατρική της για να αποζημιώσει και τους 38.000 ενάγοντες, όπως και όσους αποφασίσουν στο μέλλον να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Επίσης, δηλώνει ότι η η LTL Management LLC μπορεί να αξιοποιήσει και μια ροή εσόδων από δικαιώματα εκμετάλλευσης αξίας άνω των 350 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η J&J δεν απάντησε σε λεπτομερείς γραπτές ερωτήσεις του Reuters σχετικά με τον προγραμματισμό του ελιγμού χρεοκοπίας, ενω σε δήλωση της εξακολουθεί να επιμένει πως η ταλκ δεν περιέχει αμίαντο. 

. «Ο στόχος της LTL είναι να επιτύχει μια δίκαιη λύση για τους ενάγοντες μέσω ενός σχεδίου αναδιοργάνωσης και να δημιουργήσει ένα εύλογο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του άνευ προηγουμένου αριθμού υφιστάμενων και μελλοντικών αξιώσεων» πρόσθεσε.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η επίλυση αυτού του ζητήματος όσο το δυνατόν γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα είναι προς το καλύτερο συμφέρον των διεκδικητών και όλων των ενδιαφερομένων. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη διαδικασία και να εκφέρουμε τη θέση μας στο δικαστήριο» υποστήριξε.

Μόλις προχθές δικηγόρος της θυγατρικής της J&J κατηγόρησε δικηγόρους ατόμων, που έχουν μηνύσει την Johnson & Johnson για προϊόντα ταλκ, ότι μοιράστηκαν εμπιστευτικά έγγραφα με το Reuters σε μια προσπάθεια να «εκδικαστεί» η υπόθεση στον Τύπο. Την ίδια μέρα οι δικηγόροι της εταιρίας και της θυγατρικής της ζήτησαν προσωρινή δικαστική εντολή πτώχευσης για να εμποδίσουν το Reuters να δημοσιεύσει πληροφορίες.

Eκπρόσωπος του πρακτορείου απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς των δικηγόρων της J&J διαμηνύοντας ότι «θα συνεχίσουμε να αναφέρουμε χωρίς φόβο ή εύνοια για θέματα δημοσίου συμφέροντος».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters