Skip to main content

Το βασικό σενάριο για τα σχολεία και τα επόμενα βήματα στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που αναμένεται να ζυγίσει τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα και να καταθέσει τις εισηγήσεις της σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία. Όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας, το βασικό σενάριο είναι να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, με ενδεχόμενη επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων λειτουργίας τους.

«Τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το πρώτο τετράμηνο και η βούλησή μας είναι να ανοίξουν. Περιμένουμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσει η Επιτροπή για να εισηγηθεί. Η βούληση και η θέση είναι τα σχολεία να ανοίξουν. Έχουμε δει ότι το πρωτόκολλο, το οποίο τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Από εκεί και πέρα, βεβαίως, θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή των ειδικών. Ενδεχομένως να γίνει επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου. Δηλαδή το πρωτόκολλο στα σχολεία είχε ορισμένα στάδια, τα οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν στις συνθήκες της Όμικρον» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας. 

Ο ίδιος διευκρίνισε πως η συζήτηση που αναπτύσσεται έχει να κάνει με τη διενέργεια περισσότερων τεστ, λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης.

«Αλλά από εκεί και πέρα περιμένουμε να τοποθετηθούν οι ειδικοί. Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πάρα πολύ καλά, το τετράμηνο που πέρασε και μπορούν να λειτουργήσουν. Όμως, θα μας κάνουν τις εισηγήσεις τους οι ειδικοί, που θα συνεδριάσουν Τρίτη- Τετάρτη» είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο  γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης δήλωσε σήμερα πως πρόθεση του υπουργείου, προσανατολισμός και στρατηγικός του στόχος, είναι να ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα. Ερωτηθείς σχετικά διαβεβαίωσε πάντως πως εδώ και ένα χρόνο είναι όλα έτοιμα ώστε όποιο σχολικό τμήμα μπαίνει σε αναστολή, την επόμενη ημέρα να μπορεί να ξεκινά τηλεκπαίδευση.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις της η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο η επιστροφή των μαθητών στα θρανία να γίνει με rapid test.

Επέκταση της υποχρεωτικότητας της ενισχυτικής δόσης

«Είναι σχεδόν ειλημμένη η απόφαση να επεκτείνουμε σε όλο τον πληθυσμό την έμμεση υποχρεωτικότητα που υπάρχει, αναφορικά με την ισχύ του πιστοποιητικού και είναι θέμα χρόνου να το ανακοινώσουμε. Τι σημαίνει αυτό; Ότι για να λογίζεσαι ως εμβολιασμένος, θα πρέπει να έχεις κάνει και την ενισχυτική δόση, εάν έχει περάσει το 7μηνο. Αυτό μπορούμε να πούμε ότι είναι μια απόφαση την οποία την έχουμε ‘ζυγίσει’, είμαστε σε αυτή την κατεύθυνση και αναμένεται να την ανακοινώσουμε με βάση τις δυνατότητες του συστήματος εμβολιασμών» ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση της υποχρεωτικότητας για την α΄ δόση ο υπουργός Υγείας είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του πως αυτό που εξετάζεται είναι μόνο για ηλικιακή επέκταση και όχι σε επαγγελματικές κατηγορίες, αλλά αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Όπως είπε, το σκέλος αυτό εξετάζεται σε σχέση με δύο παράγοντες: ο ένας είναι η επιτυχία της εφαρμογής του μέτρου στους άνω των 60 και η πίεση στο σύστημα Υγείας. 

naftemporiki.gr