Skip to main content

Ο Θανάσης Βαλτινός πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το 2016

Κατά την πρώτη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών του 2016 θα πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση του προέδρου του νέου έτους κ. Θανάση Βαλτινού και του αντιπροέδρου κ. Λουκά Δ. Παπαδήμου.  Ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Δημήτριος Β. Νανόπουλος θα μιλήσει με θέμα: «Το έργο των Κέντρων και Γραφείων Ερεύνης της Ακαδημίας κατά το έτος 2015».

Θα ακολουθήσει ομιλία του νέου προέδρου κ. Θανάση Βαλτινού με θέμα: «Για τη γλώσσα πάλι-Φουραντάν». Η τελετή εγκατάστασης θα γίνει την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016, στις 7 μ.μ. στην Ακαδημία Αθηνών.

Συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα του προέδρου κ. Θανάση Βαλτινού

Γεννήθηκε στο Καστρί Κυνουρίας το έτος 1932. Σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα.  Έχει γράψει διηγήματα, μυθιστορήματα και σενάρια για τον κινηματογράφο.  Έχει μεταφράσει αρχαίους τραγικούς για το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, καταλανικά, ιταλικά, σουηδικά, βουλγαρικά, τουρκικά.  Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων επί τέσσερις θητείες.  Το 1984 τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου του Φεστιβάλ Καννών, το 1990 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, το 2001 με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη, το 2002 με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη.  Το 2003, του απενεμήθη ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας. Είναι μέλος της Academia Scientiarum et Artium Europae.

naftemporiki.gr