Skip to main content

Μέμος Μπεγνής: «…ο Έλληνας πίστεψε σε κάτι, που, τελικά, αποδείχτηκε το μεγαλύτερο ψέμα όλων των εποχών»

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Τι μπορεί να συμβεί, όταν συμπέσουν ένα πάρτι γενεθλίων και ένας χωρισμός; Πόσο πολύπλοκα μπορούν να γίνουν τα πράγματα από ένα μήνυμα στον τηλεφωνητή; Πολύ. Υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο ήρωας που υποδύεται ο ηθοποιός Μέμος Μπεγνής, ο οποίος μας μιλά για την παράσταση «Μόλις χώρισα».

Η κωμωδία των Βασίλη Μυριανθόπουλου και Βαγγέλη Χατζηνικολάου, που αγάπησαν το κοινό και οι κριτικοί, ανεβαίνει σε μια νέα εκδοχή που φλερτάρει με το μιούζικαλ, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μυριανθόπουλου, στο θέατρο Κιβωτός.

Τι καινούριο έχει σε αυτό το ανέβασμά της η γνωστή αυτή κωμωδία;

Έχει στοιχεία μιούζικαλ. Ακούγονται πολύ γνωστά ελληνικά, αλλά και ξένα τραγούδια από τις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90. Καινούργια προσέγγιση, καινούργιο καστ, φρέσκο πράμα! Νομίζω, είναι μια πολύ ωραία δουλειά.

Σκιαγραφείστε μας τους ήρωες της.

Είναι μια παρέα παιδιών καθημερινών, σημερινών, με τους έρωτές τους, τα πάθη τους, τους χαρακτήρες τους. Ετοιμάζονται να κάνουν έκπληξη γενεθλίων στην Ηλέκτρα, μέχρι τη στιγμή που ακούνε μήνυμα στον τηλεφωνητή, από μένα, ότι τη χωρίζω. Έτσι, αρχίζει μια τραγελαφική κατάσταση, στην οποία όλοι προσπαθούν να της κρύψουν ότι χώρισε, για να μην τη στενοχωρήσουν στα γενέθλιά της. Η συνέχεια, επί σκηνής.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του δικού σας ρόλου;

Είμαι ο Πέτρος, ο σύντροφος της Ηλέκτρας. Είμαι dj σε ένα κλαμπ. Μην αντέχοντας άλλο την καταπίεση μιας σχέσης που έχει καταντήσει να είναι γάμος, αποφασίζει να τη χωρίσει την ημέρα των γενεθλίων της. Δεν είναι κακό παιδί, απλά δεν έχει το θάρρος να της το πει κατάμουτρα. Ο Πέτρος δεν διαφέρει σε τίποτα από τα σημερινά παιδιά, που ωριμάζουν μέσα από τις σχέσεις και τις επαφές τους με τους άλλους ανθρώπους.

Πώς εξελίσσεται η διασκεδαστική ιστορία της παράστασης;

Σίγουρα, θα έχει καλό τέλος όλο αυτό. Μέχρι, όμως, να φτάσουμε εκεί, περνάμε από άκρως κωμικές καταστάσεις μεταξύ των παιδιών, γίνονται παρεξηγήσεις, μπαίνουν – στο άσχετο – ένα pizza boy και μια γυναίκα για επίδειξη τάπερ, και γίνεται ένας χαμός με πολύ γέλιο και τρελές ανατροπές.

Αναλογιζόμενος τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας, τι μας έφερε σε αυτό το μελανό σημείο;

Νομίζω, η ασυδοσία. Το γεγονός ότι πήραμε πολύ περισσότερα χρήματα στα χέρια μας από αυτά που μας αναλογούσαν. Και, βέβαια, η ανικανότητα και η αλητεία των πολιτικών που, 40 χρόνια τώρα, καταστρέφουν χρόνο με τον χρόνο αυτή την άμοιρη χώρα. Για μένα, την ωραιότερη χώρα του κόσμου! Με αποκορύφωμα, βέβαια, τη σημερινή κατάσταση, όπου ο Έλληνας πίστεψε σε κάτι, που, τελικά, αποδείχτηκε το μεγαλύτερο ψέμα όλων των εποχών.

Από όσα μας συμβαίνουν, τι σας απογοητεύει περισσότερο;

Η προσπάθεια της πολιτείας να εξαφανίσει κάθε ίχνος πολιτισμού και μόρφωσης, φτιάχνοντας έναν λαό αμόρφωτο, αστοιχείωτο και φοβισμένο. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει έξαρση στις ακροδεξιές συμπεριφορές. Απόρροια άγνοιας και φόβου.

Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;

Reset. Restart. Να φύγουν όλοι. Να πάρουν στα χέρια τους την κατάσταση άνθρωποι νέοι, ικανοί, με όραμα και αγάπη για αυτήν την άμοιρη χώρα! Να έχουν ως ζητούμενο την πρόοδο και όχι την εξουσία και το πώς θα βάλουν στην τσέπη μίζες. Να ενδιαφέρονται για το κοινό καλό και την κατάρτιση ενός υπερήφανου – κατά τα άλλα – λαού.

Τι σας τονώνει το ηθικό;

Το γεγονός ότι, ακόμα, υπάρχουν άνθρωποι ευγενείς. Άνθρωποι που σέβονται τη γνώμη των άλλων, ακόμα και αν είναι τελείως αντίθετη με τη δική τους. Άνθρωποι που σέβονται τα ζώα. Άνθρωποι που αγαπούν τον διπλανό τους και νοιάζονται και για άλλους εκτός από τον εαυτό τους. Άνθρωποι που δεν σε βρίζουν και σε ξεφτιλίζουν, όταν πιστεύεις διαφορετικά πράγματα.

Ταυτότητα παράστασης

Συγγραφείς: Βασίλης Μυριανθόπουλος – Βαγγέλης Χατζηνικολάου, σκηνοθεσία: Βασίλης Μυριανθόπουλος, σκηνικά: Ηλίας Γαβριήλ, κοστούμια: Θανάσης Γκασιώνης, ενορχήστρωση – επιμέλεια μουσικής: Kon Cept, χορογραφίες: Άννα Μάγκου, φωτισμοί: Βασίλης Καραργύρης, μακιγιάζ: Βασίλης Γκέλης, επιμέλεια μαλλιών: Γεώργιος Δουδέσης, φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης, βοηθός σκηνοθέτη: Τάκης Παρασκευόπουλος, γραφιστικά: Γιάννης Γεωργιάδης, παραγωγή: Φιλοθέατον Ε.Ε.. Παίζουν: Μέμος Μπεγνής,  Νάντια Μπουλέ,  Σόφη Ζαννίνου, Μαρία Γεωργιάδου, Ορφέας Παπαδόπουλος,  Αντιγόνη Ψυχράμη, Δημήτρης Λιακόπουλος, Κωνσταντίνα Κλαψινού, Αντώνης Σταμόπουλος, Γιάννης Μανιατόπουλος, Αλεξάνδρα Σπύρου, Μαρία Δελετζέ, Φένια Ζαχαρίου, Μιχάλης Κουναλάκης, Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Αλέξανδρος Έντμαν.

Πληροφορίες

Θέατρο Κιβωτός: Πειραιώς 115 – Γκάζι (σταθμός Μετρό: Κεραμεικός), τηλ.: 210 3427426. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή: 19:30, Πέμπτη και Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18:00 και 21:00. Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο απόγευμα: θέσεις στις σειρές από 1 έως 5: 18 ευρώ, λοιπές σειρές: 15 ευρώ, φοιτητές και άνω των 65: 12 ευρώ, άνεργοι: 10 ευρώ, Σάββατο βράδυ και Κυριακή: θέσεις στις σειρές από 1 έως 5: 23 ευρώ, λοιπές σειρές: 18 ευρώ.