Skip to main content

Κωνσταντινούπολη: Ταυτοποιήθηκαν 38 από τα 39 θύματα

Σε 26 ανέρχονται οι ξένοι υπήκοοι και 12 είναι οι Τούρκοι πολίτες οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την ένοπλη επίθεση στο νυχτερινό κέντρο Reina της Κωνσταντινούπολης, με τις αρχές να έχουν ταυτοποιήσει 38 από τα συνολικά 39 θύματα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, οι τραυματίες φτάνουν τους 69.

Οι άνδρες που έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση ανέρχονται σε 25 και οι γυναίκες σε 14.

Μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται υπήκοοι Ιορδανίας, Τυνησίας, Σαουδικής Αραβίας, Λιβύης, Μαρόκου, Λιβάνου, Ισραήλ, Ινδίας, Ιράκ, Καναδά και Συρίας, Ρωσίας και Κουβέιτ, ενώ ένας από τους Τούρκους πολίτες που έχασαν τη ζωή τους, διέθετε και διαβατήριο Βελγίου.

Δεν υπάρχουν Έλληνες υπήκοοι ούτε ομογενείς ανάμεσα στους νεκρούς της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με πληροφορίες των αρχών και από την έως τώρα ταυτοποίηση των θυμάτων.

Γιλντιρίμ: Ασαφές ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση

Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί ποιος κρύβεται πίσω από την πολύνεκρη επίθεση στο κλαμπ Reina στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ.

Όπως πρόσθεσε, ορισμένες λεπτομέρειες για την υπόθεση έχουν αρχίσει να αναδύονται, αλλά οι αρχές συνεχίζουν να εργάζονται για τη διαλεύκανση της ένοπλης επίθεσης, κατά τη διάρκεια της οποίας 39 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με το BBC, ο κ. Γιλντιρίμ δήλωσε ότι ο δράστης άφησε πίσω του το όπλο της επίθεσης και δεν φορούσε στολή Αγίου Βασίλη. Ο κ. Γιλντιρίμ επεσήμανε ότι παρά την επίθεση η Τουρκία «δεν πτοείται».

«Το πιο σημαντικό είναι το πνεύμα της αλληλεγγύης που επιδεικνύει το έθνος μας», είπε σε δημοσιογράφους και συμπλήρωσε πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε».

Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη

Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη που σκότωσε τουλάχιστον 39 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους και πολλοί ξένοι, σε νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης την ώρα που γιόρταζαν το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς έχουν εξαπολύσει οι αρχές, ενώ αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν την επίθεση τρομοκρατική ενέργεια.

Ο ένοπλος μπήκε πυροβολώντας στο νυκτερινό κέντρο Reina γύρω στη 1:15 π.μ. σκοτώνοντας κατά την είσοδό του έναν αστυνομικό και έναν πολίτη πριν ανοίξει πυρ μέσα στο κλαμπ. Μερικοί αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για πολλούς δράστες, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί από αξιωματούχους.

Το νυκτερινό κέντρο όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση είναι ένα από τα διασημότερα της Κωνσταντινούπολης, ιδιαίτερα δημοφιλές τόσο μεταξύ των ντόπιων όσο και μεταξύ των ξένων και βρίσκεται πάνω στα στενά του Βοσπόρου, στην κοσμοπολίτικη συνοικία Ορτακιόι.

Περίπου 500 ως 600 άνθρωποι πιστεύεται ότι βρίσκονταν μέσα σ’ αυτό όταν ο ένοπλος άνοιξε πυρ, μετέδωσε το CNN Turk. Μερικοί πήδησαν στα νερά του Βοσπόρου για να σωθούν και διασώθηκαν από την αστυνομία.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν δήλωσε πως ο δράστης χρησιμοποίησε ένα «όπλο μεγάλου βεληνεκούς» για να ανοιξει «με αγριότητα» πυρ εναντίον των ανθρώπων, αναφερόμενος προφανώς σε κάποιο είδος επιθετικού τουφεκιού.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο ιδιοκτήτης της Reina, ο Μεχμέτ Κοτσαρσλάν, είπε πως τις 10 τελευταίες ημέρες είχαν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας, καθώς πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών έκαναν λόγο για ενδεχόμενη επίθεση.

Πάντως, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία διέψευσε τη συγκεκριμένη αναφορά, σημειώνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν διέθετε καμία πληροφορία για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση στο κλαμπ Reina.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, BBC, AP, ΑΜΠΕ