Skip to main content

Διαβουλεύσεις μεταξύ των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας στην Άγκυρα

Πολιτικές διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου στην Άγκυρα μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Ειδικότερα, αντιπροσωπείες των δύο χωρών με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβη Sedat Önal, θα συναντηθούν στην Άγκυρα και οι συνομιλίες θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι συνομιλίες εντάσσονται στο πλαίσιο τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Η χρονική συγκυρία κατά την οποία θα καθίσουν στο τραπέζι οι δύο αντιπροσωπείες θωρείται κρίσιμη λόγω του ηλεκτρισμένου κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά και από την υπογραφή των μνημονίων μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο επαφών με στόχο την απομόνωση της Τουρκίας, ενώ το θέμα τέθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό και στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε στον Αμερικανό πρόεδρο την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και ανέπτυξε τις θέσεις της χώρας μας για τις τουρκικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των μνημονίων που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη, οι οποίες – όπως τόνισε – αποσταθεροποιούν ολόκληρη την ισορροπία στην περιοχή.

H κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, βρέθηκαν στο επίκεντρο και της διευρυμένης συνάντησης που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, με τη συμμετοχή της Γαλλίας και της Ιταλίας.

naftemporiki.gr