Skip to main content

Άνοιξαν τα σχολεία στη Γερμανία

Παρά την αβεβαιότητα σχετικά με τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού λόγω των εορτών, τα σχολεία σε αρκετά ομοσπονδιακά κρτίδια στη Γερμανία άνοιξαν και πάλι σήμερα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. 

Οι μαθητές στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, στο Βραδεμβούργο, στο Βερολίνο, στη Σαξονία και στη Ρηνανία-Παλατινάτο επέστρεψαν κανονικά στις τάξεις τους σήμερα και αύριο ανοίγουν τα σχολεία στο Σάαρλαντ και την Τετάρτη στο Αμβούργο.

Στη Θουριγγία, τα μαθήματα θα γίνουν εξ αποστάσεως σήμερα και αύριο και από την Τετάρτη και μετά, σύμφωνα με τα σχέδια της τοπικής κυβέρνησης, τα σχολεία θα πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν μόνα τους αν θα λειτουργήσουν κανονικά, ή εξ αποστάσεως ή με  εναλλασσόμενο τρόπο.

 Οι υπουργοί Παιδείας των ομοσπονδιακών κρατιδίων θα πραγματοποιήσουν σύντομη τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη για να συζητήσουν την κατάσταση στα σχολεία

Η υπουργός Παιδείας του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, Σιμόν Ολτνενμπουργκ ζήτησε να αντιμετωπιστεί με σύνεση η επαναλειτουργία των σχολείων. «Για τους υπουργούς Παιδείας των ομοσπονδιακών κρατιδίων,  η συνέχιση της διδασκαλία στις τάξεις εξακολουθεί να αποτελεί  ύψιστη προτεραιότητα ,προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα των παιδιών και των νέων στην εκπαίδευση και τη συμμετοχή», δήλωσε η Όλντενμπουργκ.

Η υπεύθυνη εκπαίδευσης στο Βερολίνο Αστριντ Σαμπίνε Μπούσε, είπε επίσης ότι τα μαθήματα στις τάξεις θα πρέπει να προσφέρονται όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς από την αρχή της πανδημίας, τα παιδιά έπρεπε να συμβιβαστούν με πολλούς περιορισμούς στη ζωή τους».

Η Μπούσε τόνισε πάντως ότι πρέπει να γίνονται συνεχώς τεστ στα σχολεία. «Τα επιτόπια τεστ είναι απαραίτητα γιατί μπορεί να μην γίνουν με τόση ακρίβεια σε όλα τα σπίτια από τους γονείς», πρόσθεσε.

Στο Βερολίνο θα γίνονται καθημερινά τεστ κορωνοϊού την πρώτη εβδομάδα του σχολείου και στη συνέχεια τρεις φορές εβδομαδιαίως.

Ο πρόεδρος της ένωσης Παιδιάτρων (BVKJ), Τόμας Φισμπαχ δήλωσε στην  ηλεκτρονική έκδοση της «Ärzte Zeitung» ότι «αν οι εκπρόσωποι των συλλόγων διδασκόντων ζητούν πάντα αμέσως το κλείσιμο των σχολείων όταν αυξάνονται τα κρούσματα, τότε αυτό θα σημάνει κήρυξη χρεοκοπίας του σχολικού συστήματος στη Γερμανία».

Ο Φίσμπαχ τόνισε ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποφευχθεί το κλείσιμο των σχολείων παρά την πανδημία. Οι υπάρχουσες υγειονομικές συνθήκες θα πρέπει να εφαρμόζονται με μεγαλύτερη συνέπεια στα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να εκπαιδεύονται ανάλογα. Οι ομοσπονδιακές πολιτείες και δήμοι θα πρέπει επίσης να παρέχουν επαρκή φίλτρα αέρα για τις εγκαταστάσεις. 

Ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ απηύθυνε έκκληση για τη χρήση μάσκας ,στη μάχη κατά της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού. “Το ιικό φορτίο των μολυσμένων είναι χαμηλότερο με την Ομικρον, επομένως οι μάσκες λειτουργούν καλύτερα”, δήλωσε ο Λάουερμπαχ στην “Bild am Sonntag”. Αυτό είναι «απόλυτο must» στα σχολεία, πρόσθεσε.