Skip to main content

Δύσκολη «εξίσωση» τα νέα πλοία

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Γεωργίου
[email protected]

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών «σκαρφάλωσαν» το 2021 τα κεφάλαια που διοχετεύτηκαν στα ναυπηγεία από τους εφοπλιστές για την παραγγελία νέου τονάζ. Σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς της Clarksons, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου είχαν επενδυθεί περίπου 103 δισ. δολάρια, που είναι το υψηλότερο ποσό από το 2013.

Δραστήριοι στην αγορά ναυπηγήσεων ήταν και οι Έλληνες πλοιοκτήτες. Εκτιμήσεις από ναυλομεσιτικούς οίκους αναφέρουν ότι στο δεκάμηνο η αξία των παραγγελιών είχε ξεπεράσει τα 6,5 δισ. δολάρια, ενώ στο τέλος του έτους προσέγγισε τα 10 δισ. δολάρια.

Το 2021 ήταν η χρονιά του LNG. Μεγάλα ονόματα του ελληνικού εφοπλισμού, όπως η Maran Gas της Μαρίας Αγγελικούση, η Dynagas του Γιώργου Προκοπίου και η GasLog του Πήτερ Λιβανού, τοποθέτησαν mega παραγγελίες για LNG carriers σε ασιατικές γιάρδες.

Εμπόδια και ευκαιρίες

Μετά, λοιπόν, από ρεκόρ επενδύσεων το 2021, το νέο έτος βρίσκει τα ναυπηγεία με πολύ περιορισμένη χωρητικότητα -ιδιαίτερα για τα μεγάλα πλοία-, στα οποία τα βιβλία παραγγελιών είναι γεμάτα για τα επόμενα σχεδόν τρία χρόνια, όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα της ναυλομεσιτικής Affinity.

«Ιστορικά οι περισσότερες παραγγελίες τοποθετούνται στις αρχές και τα μέσα κάθε έτους. Συνεπώς οι συζητήσεις των ενδιαφερόμενων πλοιοκτητών με τα ναυπηγεία έχουν ήδη ξεκινήσει» επισημαίνει στη «Ν» αναλυτής της αγοράς νεότευκτων.

«Ωστόσο», συνεχίζει, «οι τιμές ναυπήγησης διαμορφώνονται σήμερα σε πολύ υψηλά επίπεδα, η διαθεσιμότητα είναι περιορισμένη και η παράδοση ενός βαποριού μετατίθεται, στις περισσότερες περιπτώσεις, για το 2024. Αυτοί οι παράγοντες δεν βοηθούν την τοποθέτηση νέων παραγγελιών». Η ίδια πηγή σημειώνει ότι οι πλοιοκτήτες θα δώσουν προτεραιότητα σε projects που συνοδεύονται από μακροχρόνιες ναυλώσεις, χωρίς μεγάλα ρίσκα.

Η Affinity, από την άλλη, αναγνωρίζει ότι το ενδιαφέρον θα υποχωρήσει, αλλά δεν περιμένει ένα «ήσυχο» 2022. Αρχικά, οι αναλυτές αναμένουν αύξηση του ενδιαφέροντος για τα δεξαμενόπλοια, ενώ είναι ιδιαίτερα «bullish» για τα containerships, τύπου feeder.

Ειδικότερα, αναφέρουν πως μολονότι το βιβλίο παραγγελιών για containerships χωρητικότητας 10.000 TEUs διαμορφώνεται στο 45% του εν ενεργεία στόλου, αυτό των βαποριών χωρητικότητας 3.000 TEUs βρίσκεται στο 24%.

Παράλληλα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ορισμένα από τα κέρδη του κλάδου ξηρού φορτίου ίσως διοχετευτούν σε νεότευκτα πλοία, στο πλαίσιο προγραμμάτων ανανέωσης στόλων και ανάπτυξης. «Το γεγονός ότι πολλοί επενδυτές ξηρού φορτίου βολιδοσκοπούν την αγορά μεταχειρισμένων, ίσως ωθήσει ορισμένους μη εισηγμένους πλοιοκτήτες στα ναυπηγεία, προκειμένου να απέχουν από αυτόν τον ανταγωνισμό» εξηγούν.

Συνολικά η Affinity επισημαίνει ότι το 2022 θα είναι ένα «πολυάσχολο και ανταγωνιστικό έτος, με δραστηριότητα από όλους τους συμβατικούς κλάδους». Ωστόσο, εκτιμά ότι οι παραγγελίες θα είναι λιγότερες από το 2021 και θα εστιάσουν σε μικρότερα μεγέθη.