Skip to main content

Πτώση άνω του 1% στη Wall Street

Iσχυρές απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, λόγω των έντονων γεωπολιτικών ανησυχιών σε Βόρεια Κορέα και Μέση Ανατολή. Επί τάπητος βρίσκεται και η μεγάλη «βουτιά» της τιμής του πετρελαίου, το οποίο αντιδρά πτωτικά στις διεθνείς εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (16:38), o δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 1,33% στις 16.930,89 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει απώλειες 1,27% στις 4.829,83 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κινείται πτωτικά κατά 1,29% στις 1.990,62 μονάδες.

Την πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου ανακοίνωσε νωρίτερα η Βόρεια Κορέα, προκαλώντας για ακόμη μία φορά τη διεθνή κατακραυγή.  «Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών» μετέδωσε ο κρατικός σταθμός της χώρας.

Σημειώνεται ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, σημειώθηκε σεισμική δόνηση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στην πυρηνική δραστηριότητα της Πιονγιάνγκ. Η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας – η τέταρτη κατά σειρά – έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ. Ως απόρροια των εξελίξεων, τα χρηματιστήρια σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα έκλεισαν πτωτικά, με απώλειες άνω του 1%, ενώ πτωτικά κατά 1,5% κινούνται και οι ευρωαγορές.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται και η διαμάχη μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, μετά την εκτέλεση ενός επιφανούς Σιίτη κληρικού, η οποία πυροδότησε κύμα αντιδράσεων στην Τεχεράνη. 

Την ίδια ώρα, σε χαμηλό 11 ετών υποχωρούν τα συμβόλαια πετρελαίου Brent, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ασία επιδεινώνουν το επενδυτικό κλίμα. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια Brent στο χρηματιστήριο του Λονδίνου καταγράφουν πτώση 4,3% στα 34,85 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το Καλοκαίρι του 2004. Συγχρόνως, τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 2,45% στα 35,09 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχαν διολισθήσει κάτω των 35 δολαρίων.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σημαντική αύξηση σημείωσαν οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, καθώς τον Δεκέμβριο δημιουργήθηκαν ακόμη 257.000 θέσεις. Οι αναλυτές ανέμεναν τη δημιουργία 215.000 θέσεων εργασίας έναντι 211.000 τον Νοέμβριο.