Skip to main content

Υπό πίεση και το 2019 το πετρέλαιο

Υπό πίεση τελούν και στο νέο έτος οι τιμές στην αγορά του πετρελαίου, καθώς τα αυξημένα επίπεδα παραγωγής και ο κίνδυνος αποδυνάμωσης της ζήτησης επιδεινώνουν το κλίμα ανάμεσα στους επενδυτές.

Σήμερα, τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 0,90% στα 45 δολάρια ανά βαρέλι και τα συμβόλαια Brent καταγράφουν μείωση κατά 0,80% στα 53,37 δολάρια ανά βαρέλι.

Κατά τη διάρκεια του 2018, η τιμή του πετρελαίου εμφάνισε σωρευτικές απώλειες άνω του 20%, καθώς παρά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, οι ανησυχίες για τα υψηλά αποθέματα παραμένουν στο ακέραιο.

Είναι ενδεικτικό ότι τα επίπεδα παραγωγής αργού στη Ρωσία είναι τα υψηλότερα των τελευταίων τριών δεκαετιών, ενώ σε επίπεδα – ρεκόρ βρίσκονται και οι πετρελαϊκές εξαγωγές στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ οι εκτιμήσεις για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας επιδεινώνουν περαιτέρω το κλίμα στην αγορά πετρελαίου, καθώς η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Ως εκ τούτου, εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο εξασθένησης της παγκόσμιας ζήτησης, η οποία θα συνεπάγεται μεγαλύτερες ανισορροπίες στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης.

«Τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά» σημειώνει ο Στέφαν Μπρένκοκ, αναλυτής της PVM, κληθείς να σχολιάσει τις διακυμάνσεις της τιμής του αργού κατά τη διάρκεια του 2019.

«Οι “αρκούδες” θα συνεχίσουν να είναι παρούσες σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο» εκτιμάει επιπλέον, επικαλούμενος την αύξηση της παραγωγής στις χώρες – μη μέλη του ΟΠΕΚ και τα υψηλά αποθέματα.

naftemporiki.gr