Skip to main content

Λίμνη Μίσιγκαν: Διαρροή πετρελαίου από πυρηνικό εργοστάσιο επί δύο μήνες

Οι εκπρόσωποι ενός πυρηνικού εργοστασίου στο Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσαν ότι ένα από τα συστήματα ψύξης διέρρεε πετρέλαιο στη Λίμνη Μίσιγκαν επί δύο μήνες.

Οι υπεύθυνοι του εργοστασίου ανέφεραν τη διαρροή στις τοπικές και κρατικές αρχές στις 20 Δεκεμβρίου, ωστόσο η λεπτομερής εξέταση των επιπέδων πετρελαίου που χρησιμοποιεί το σύστημα αποκάλυψε πως η διαρροή ξεκίνησε στα τέλη Οκτώβρη, απελευθερώνοντας περισσότερα από 9.000 λίτρα πετρελαίου στη λίμνη.

«Εξετάσαμε αμέσως την κατάσταση της λίμνης, αλλά δε βρήκαμε ίχνη πετρελαίου στις δεξαμενές μας, τη λίμνη ή την όχθη», δήλωσε ο Μπιλ Σαλκ, υπεύθυνος επικοινωνίας του πυρηνικού εργοστασίου Κουκ. «Πιστεύουμε πως η ποσότητα πετρελαίου έχει διασκορπιστεί, ενώ δεν εκτέθηκε ποτέ σε ραδιενέργεια καθώς το σύστημα ψύξης είναι ανεξάρτητο από τις ραδιενεργές εγκαταστάσεις», πρόσθεσε.

Η ακριβής τοποθεσία της διαρροής δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, γεγονός το οποίο προκάλεσε την επιφύλαξη αρκετών περιβαλλοντικών οργανώσεων που φοβούνται πως η έκταση της διαρροής δεν είναι γνωστή στους υπευθύνους.

«Το γεγονός πώς χρειάστηκαν δύο μήνες για να αντιληφθούν την ύπαρξη της διαρροής είναι ενδεικτικό για την ποιότητα και των άλλων συστημάτων τους», δήλωσε ο Μάικλ Κήγκαν, διευθυντής μίας μη κυβερνητικής οργάνωσης με αντικείμενο το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών Μίσιγκαν, Οντάριο, Σουπήριορ, Χιούρον και Ήρι. «Επιπλέον η πεποίθηση πως η μόλυνση στη λίμνη λύθηκε επειδή το πετρέλαιο διαλύθηκε είναι θεμελιωδώς προβληματική», πρόσθεσε.

Τον περασμένο Νοέμβριο έκλεισαν προληπτικά και οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες του σταθμού μετά από εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν από υπερχείλιση της λίμνης, ενώ τώρα το υπαίτιο σύστημα ψύξης έχει απομονωθεί. Η λειτουργία του σταθμού συνεχίζεται κανονικά καθώς υπάρχουν τρία άλλα συστήματα ψύξης σε διαφορετικά σημεία των εγκαταστάσεων.