Skip to main content

André Rieu: O «Βασιλιάς των Βαλς» για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ειδική καλεσμένη σε αυτήν την περιοδεία είναι η 15χρονη Emma Kok

Ο André Rieu, παγκοσμίου φήμης Ολλανδός βιολιστής και μαέστρος, έρχεται στην Ελλάδα για δύο μεγάλες συναυλίες στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΟΑΚΑ.

Ο 74χρονος μαέστρος μετριέται στους πιο πετυχημένους κλασικούς καλλιτέχνες. Γι’ αυτό και ο πρώτος του ερχομός στην Ελλάδα, για δύο αθηναϊκές εμφανίσεις στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ «Νίκος Γκάλης» του ΟΑΚΑ (Τρίτη 12 και Τετάρτη 13/3), είναι το πρώτο μεγάλο διεθνές συναυλιακό ραντεβού του 2024.

Αξίζει να αναφερθεί πως και οι δύο συναυλίες του στην Αθήνα, σήμερα και αύριο, είναι sold out.

Ο μοναδικός σολίστ, είναι γνωστός για τον τρόπο που μπορεί να μεταφέρει τους θεατές σε έναν κόσμο μαγευτικών μελωδιών, καθώς οδηγεί την υπέροχη ορχήστρα του Johann Strauss, τη χορωδία και πολλούς διεθνείς σολίστ, σε ένα ρεπερτόριο που εκτείνεται από τα κλασικά αριστουργήματα έως βαλς, μελωδίες και τραγούδια από ταινίες, όπερα και μουσική.

Ο Rieu, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς στον κόσμο, έχοντας πουλήσει 40 εκατομμύρια άλμπουμ και είναι γνωστός για τις υψηλής ενέργειας ρομαντικές και χαρούμενες ερμηνείες του. Οι συναυλίες του συχνά περιλαμβάνουν εκθαμβωτικά σόου με φώτα, περίτεχνα κοστούμια και μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, καθιστώντας την κάθε μία από αυτές πραγματικά μοναδική και καθηλωτική εμπειρία. Αυτή η αίσθηση του εορτασμού και η επικοινωνία του με το κοινό, έχει κάνει τις συναυλίες του ανατρεπτικές και επιτυχημένες, ενώ απευθύνονται σε κάθε ηλικία. Η επερχόμενη συναυλία στο ΟΑΚΑ, χωρίς να είναι διαφορετική, θα φέρει το χαρακτηριστικό στυλ CITY του Rieu και της ορχήστρας του Johann Strauss.

Χαρακτηριστικά είπε: «Τα συναισθήματα είναι το κλειδί! Όταν ένα μουσικό κομμάτι αγγίζει την καρδιά μου, ξέρω ότι θα αγγίξει και την καρδιά σου. Ανυπομονώ να επισκεφτώ επιτέλους το Αθηναϊκό κοινό τον Μάρτιο με την ορχήστρα μου και πολλούς διεθνείς σολίστ. Ελπίζω να σας δω όλους να τραγουδάτε και να χορεύετε στους διαδρόμους! Με Πολλή αγάπη!»

Ειδική καλεσμένη σε αυτήν την περιοδεία είναι η 15χρονη Emma Kok, η οποία έγινε viral με πάνω από 60 εκατομμύρια προβολές σε όλες τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για τη διασκευή της «Voilà» του Γαλλικού τραγουδιού ESC από την Barbara Pravi.

Οι συναυλίες του είναι επίσης μια οπτική απόλαυση, τόσο από το θέαμα του ίδιου και των μουσικών που βγαίνουν μέσα από το πλήθος και ανεβαίνουν στη σκηνή στην αρχή της συναυλίας, όσο και για τα πολυτελή κοστούμια και το τεράστιο video wall που προβάλλει εντυπωσιακά πλάνα σε κάθε τραγούδι. Εγγυάται μια μαγική βραδιά για όλη την οικογένεια. Μια συναυλία του André Rieu είναι μια αξέχαστη εμπειρία για όποιον αγαπά την υπέροχη μουσική, τον ρομαντισμό και τα πάρτι.

Τα βίντεο του André στο YouTube, έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο προβολές. Δέκα εκατομμύρια θαυμαστές τον ακολουθούν στο Facebook, ενώ έχει πουλήσει πάνω από 40.000.000 άλμπουμ παγκοσμίως.

Η καλλιτεχνική του διαδρομή

Γεννήθηκε στο Μάαστριχτ την 1η Οκτωβρίου 1949,  και είναι περισσότερο γνωστός ως ιδρυτής της μεγάλης ορχήστρας βαλς «Γιόχαν Στράους», με την οποία περιοδεύει σε όλο τον κόσμο με επιτυχία παρόμοια με αυτή μεγάλων συναυλιών ποπ και ροκ μουσικής, ενώ για το έργο του έχει τιμηθεί με μετάλλια.

Τα πρώτα του χρόνια

Ο Ριέ άρχισε να μαθαίνει βιολί σε ηλικία 5 ετών. Το επώνυμό του προέρχεται από οικογένεια Γάλλων Ουγενότων (προτεσταντών προσφύγων). Ο πατέρας του Ριέ ήταν επίσης μουσικός, διευθυντής της συμφωνικής ορχήστρας του Λιμβούργου. Από πολύ νεαρή ηλικία, ο Αντρέ έδειξε να συναρπάζεται από τις ορχήστρες. Σπούδασε βιολί στο Βασιλικό Κονσερβατόριο στη Λιέγη και στο Κονσερβατόριο του Μάαστριχτ (1968-1973), όπου καθηγητές του υπήρξαν οι Jo Juda και Χέρμαν Κρέμπερς. Από το 1974 ως το 1977, παρακολούθησε μαθήματα στη Μουσική Ακαδημία των Βρυξελλών με τον Αντρέ Γκερτλέρ, παίρνοντας τελικώς πτυχίο με «Premier Prix» από το Βασιλικό Κονσερβατόριο των Βρυξελλών.

Σταδιοδρομία

Στη σχολή, ο Ριέ είχε εκτελέσει το «Χρυσό και αργυρό βαλς» του Φραντς Λέχαρ. Ενθαρρυμένος από την ανταπόκριση του κοινού, αποφάσισε να ασχοληθεί με το βαλς. Σε ηλικία 29 ετών, το 1978, δημιούργησε τη «Salon Orchestra» του Μάαστριχτ, ενώ ήταν βιολιστής στη Συμφωνική Ορχήστρα του Λιμβούργου. Εννέα χρόνια αργότερα ίδρυσε την Ορχήστρα Γιόχαν Στράους και τη δική του εταιρεία παραγωγής. Από τότε οι οπερατικού στιλ συναυλίες του έχουν συνδεθεί ευρύτατα με μία αναγέννηση της μουσικής βαλς. Ο Ριέ παίζει ένα βιολί Στραντιβάριους του 1667.

Η Johann Strauss Orchestra

Το 1987 ο Αντρέ Ριέ ίδρυσε την Ορχήστρα Γιόχαν Στράους, αρχικώς με 12 μέλη, η οποία έδωσε την πρώτη συναυλία της την πρωτοχρονιά του 1988. Με την πάροδο των ετών, η ορχήστρα αυτή επεκτάθηκε εντυπωσιακά και σήμερα παίζει με 80 ως 150 μουσικούς.

Ο Ριέ και η ορχήστρα του έχουν δώσει συναυλίες σε πολλά μέρη της Ευρώπης, της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, στην Ιαπωνία και στην Αυστραλία. Το μέγεθος και ο προϋπολογισμός των περιοδειών τους συναγωνίζονται τις μεγαλύτερες περιοδείες αστέρων της ροκ και ποπ μουσικής. Κατά το πρώτο μισό του 2009 ο Αντρέ Ριέ ήταν ο πλέον επιτυχημένος άνδρας καλλιτέχνης σύμφωνα με το περιοδικό Billboard.

Ο Ριέ εγγράφει το ρεπερτόριό του σε DVD και CD στα δικά του στούντιο στο Μάαστριχτ. Το ρεπερτόριο αυτό εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα κλασικής, παραδοσιακής και ελαφράς μουσικής, καθώς και θέματα από γνωστές κινηματογραφικές ταινίες και μιούζικαλ. Η ζωντάνια των εμφανίσεών του σε συνδυασμό με αποτελεσματικό μάρκετινγκ έχουν προσελκύσει παγκόσμια ακροατήρια σε αυτή την αναδυόμενη έκφανση της κλασικής μουσικής.

Εκτός από δύο Παγκόσμια Μουσικά Βραβεία, οι δίσκοι του Ριέ έχουν γίνει «χρυσοί» και «πλατινένιοι» σε πολλές χώρες (8 φορές πλατινένιοι στην πατρίδα του Ολλανδία). Η τηλεόραση αποτελεί επίσης σημαντικό μέσο για τον Ριέ και την ορχήστρα του. Επί δύο εβδομάδες το 2013, ένας από τους βρετανικούς σταθμούς του BSkyB, ο Sky Arts 2, μετονομάσθηκε σε Sky Arts Rieu: Από τις 30 Μαρτίου μέχρι τις 14 Απριλίου 2013 ο σταθμός μετέδιδε συναυλίες του Ριέ και ντοκιμαντέρ για τον Ριέ 24 ώρες το εικοσιτετράωρο!

Ο Αντρέ Ριέ και η Ορχήστρα «Γιόχαν Στράους» έδωσαν έναν μαραθώνιο επτά συναυλιών στη Ρουμανία τον Ιούνιο του 2015, τις μοναδικές που έδωσε ποτέ σε υπαίθριο χώρο εκτός από συναυλίες στη γενέτειρά του Μάαστριχτ, αρχίζοντας από την Piața Constituției στο Βουκουρέστι. Περισσότεροι από 150 χορωδοί συνόδευσαν τον Ριέ στο Βουκουρέστι και τραγούδησαν μπροστά στον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις. Το σκηνικό αναδημιούργησε έναν αρχαίο ελληνικό ναό. Ο Ριέ δήλωσε ότι εργάσθηκε δύο χρόνια μόνο για αυτό το μεγάλο πρότζεκτ.