Skip to main content

Εκκίνηση για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Από την έντυπη έκδοση

Αυτόματη κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και αντικατάστασή της από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επήλθε από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Η ΑΑΔΕ δεν υπόκειται πλέον σε οποιασδήποτε μορφής εποπτεία ή έλεγχο από την κυβέρνηση, αλλά ασκεί πλήρεις αρμοδιότητες και υπερεξουσίες σε όλον τον φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό της χώρας.

Ουσιαστικά η ΑΑΔΕ είναι η αποκλειστικά αρμόδια για τη βεβαίωση και είσπραξη των φορολογικών εσόδων του κράτους και στο πλαίσιο αυτό οι υπηρεσίες της (Ελεγκτικά Κέντρα, ΔΟΥ και Τελωνεία) μπορούν να διενεργούν ελέγχους, να καταλογίζουν φόρους και πρόστιμα και να επιδιώκουν την είσπραξη όλων των φορολογικών εσόδων που βεβαιώνονται είτε με την υποβολή φορολογικών δηλώσεων είτε με τη διενέργεια ελέγχων.

Μπορούν, δε, στο πλαίσιο των διαδικασιών είσπραξης των εσόδων, να προβαίνουν σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και σε κλείσιμο επιχειρήσεων φοροπαραβατών, καθώς και σε κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων ασυνεπών οφειλετών του Δημοσίου.

Επικεφαλής της ΑΑΔΕ παραμένει ο Γ. Πιτσιλής τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο του 2018, δηλαδή μέχρι να ολοκληρωθεί η διετής θητεία του ως επικεφαλής της ΓΓΔΕ, με προοπτική ανανέωσης της θητείας για άλλα δύο χρόνια, εφόσον το αποφασίσει το Συμβούλιο Διοίκησης της ΑΑΔΕ τον Νοέμβριο του 2017.

Μέχρι τότε ο κ. Πιτσιλής θα ασκεί πλέον τα καθήκοντά του ως διοικητής της ΑΑΔΕ. Βάσει του ιδρυτικού νόμου της ΑΑΔΕ (του ν. 4389/2016) έχει πλέον αρμοδιότητες που καλύπτουν όλον τον φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό του κράτους, δηλαδή τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΕΠ), τις ΔΟΥ, τα Τελωνεία και όλες τις άλλες φορολογικές υπηρεσίες της χώρας, χωρίς να υπόκειται σε κανέναν έλεγχο ή εποπτεία από την κυβέρνηση.

Οι βασικότερες από τις διατάξεις των άρθρων 1-43 του ν. 4389/2016 για την ίδρυση και λειτουργία της ΑΑΔΕ προβλέπουν, αναλυτικά, τα εξής:

Σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

  • Από την 1η Ιανουαρίου 2017 συνιστάται Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή χωρίς νομική προσωπικότητα με την επωνυμία «Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων» (ΑΑΔΕ), με σκοπό τον προσδιορισμό, τη βεβαίωση και την είσπραξη των φορολογικών, τελωνειακών και λοιπών δημοσίων εσόδων, που άπτονται του πεδίου των αρμοδιοτήτων της.
  • Η ΑΑΔΕ απολαύει λειτουργικής ανεξαρτησίας, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και δεν υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες διοικητικές αρχές. Η ΑΑΔΕ υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής.