Skip to main content

Simon Hucker: «Ο Bowie αισθανόταν μια βαθιά αγάπη και μελετούσε εντατικά την τέχνη…»

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Ενθουσιασμένος με την αποκάλυψη του συνόλου της συλλογής «Bowie/Collector», ο ειδικός Μοντέρνας Βρετανικής Τέχνης του Οίκου Sotheby’s, Simon Hucker, μας μιλά για τη δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο, στις 10 και 11 Νοεμβρίου.

Για πρώτη φορά μετά το περασμένο καλοκαίρι που αποκαλύφθηκε μικρό μέρος της προσωπικής συλλογής τέχνης του David Bowie, αποκαλύπτεται τώρα το σύνολο της συλλογής «Bowie/Collector». Με την έκδοση του διαδικτυακού καταλόγου, το κοινό μπορεί να ανακαλύψει εκατοντάδες ακόμη έργα. Παρότι ο Bowie υπήρξε γενναιόδωρος συλλέκτης, δανείζοντας συχνά σε Μουσεία έργα που διέθετε στην κατοχή του, ο κατάλογος της έκθεσης «Bowie/Collector» αναδεικνύει τόσο το πάθος του για τη συλλογή έργων τέχνης, όσο και τη βαθιά σχέση που είχε αναπτύξει με τα κομμάτια της προσωπικής του συλλογής. Πρόκειται για μια συλλογή εξίσου εκλεκτική και προκλητική με τη μουσική του.

Ο Simon Hucker μιλά για τη συλλογή του David Bowie και για τη δημοπρασία των έργων.

Τι είναι αυτό, που κάνει τη συλλογή ξεχωριστή, πέρα από το γεγονός ότι ανήκε σε έναν πιο τους πιο διάσημους μουσουργούς;

Ακόμα και αν η συλλογή αυτή δεν είχε διαμορφωθεί από τον David Bowie, θα ήμασταν εξαιρετικά χαρούμενοι να την παρουσιάσουμε στις αίθουσές μας. Η συλλογή αποτελεί μια εκτενή προσωπική διαδρομή εξερεύνησης και, τουλάχιστον για το κομμάτι της βρετανικής τέχνης, καλύπτει όλα τα καλλιτεχνικά κινήματα του 20ού αιώνα, συμπεριλαμβανομένων μερικών εξαιρετικά σπάνιων κομματιών.

Ο Bowie αισθανόταν μια βαθιά αγάπη και μελετούσε εντατικά την τέχνη, την οποία συνέλεγε. Αυτή η συλλογή έχει διαμορφωθεί με πολλή σκέψη και βάσει όχι της φήμης του εκάστοτε καλλιτέχνη, αλλά της προσωπικής ενασχόλησης του Bowie με τα έργα και του αισθήματος που του προκαλούσαν.

Πολλοί θα περίμεναν ότι ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά αστέρια θα συνέλεγε μόνο τα  “blue – chip” ονόματα της τέχνης. Όμως, πολλά από τα ονόματα των καλλιτεχνών στη συλλογή είναι, ίσως, άγνωστα στο ευρύ κοινό. Καθώς ανακάλυπτε περισσότερα γύρω από την τέχνη και τους διαφορετικούς καλλιτέχνες, ξεκίνησε να αποκτά πράγματα, που είχαν μια ιστορία να διηγηθούν –  αγόραζε τόσα πολλά δείγματα από καλλιτέχνες, που ήταν πρωτοπόροι, και δεν αναζητούσε απλά τα γνωστά ονόματα.

Πόσο δύσκολο ήταν να καταλήξετε στα έργα που θα παρουσιαστούν, δεδομένου ότι ο Bowie είχε τεράστια συλλογή;

Όταν μια τόσο εκτενής συλλογή προσφέρεται σε δημοπρασία, υπάρχει πάντα μια ανταλλαγή απόψεων και μια συζήτηση με τον  πελάτη γύρω από το ποια έργα θα συμπεριληφθούν. Η τελική, βέβαια, απόφαση ανήκει στον πελάτη. Τους τελευταίους μήνες, ήταν – παρόλα αυτά – εξαιρετικά ενδιαφέρον να ερχόμαστε σε επαφή και να ανακαλύπτουμε τη συλλογή αυτή.

Ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού στις εκθέσεις που διοργανώσατε;

Μέχρι στιγμής, η ανταπόκριση ήταν εξαιρετικά θερμή. Αυτό το καλοκαίρι, παρουσιάστηκε μια επιλογή από τα πιο δυνατά έργα, στο Λονδίνο, το Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ. Η έκθεσή μας στο Λονδίνο, το καλοκαίρι, αποτέλεσε μια από τις πιο δημοφιλείς εκθέσεις, που έχουν γίνει ποτέ στον Οίκο Sotheby’s, με περίπου 1.000 επισκέπτες την ημέρα. Φυσικά, η μεγάλη στιγμή είναι τώρα, που παρουσιάζουμε, για πρώτη φορά στο κοινό του Λονδίνου, μέχρι τις 10 Νοέμβριου, όλη τη συλλογή, με πάνω από 350 έργα.

Ποιο έργο θεωρείτε ότι αποτελεί το κορυφαίο lot;

Το έργο με την κορυφαία εκτίμηση στη δημοπρασία είναι ένας απίθανος πίνακας του Jean – Michel Basquiat, με τίτλο “Air power”, το οποίο εκτιμάται μεταξύ 2,5 και 3,5 εκατ. λιρών. Βέβαια, ποτέ δεν ξέρει κανείς ποιο είναι το έργο αυτό, που θα καταλήξει να πιάσει την πιο υψηλή τιμή την ημέρα της δημοπρασίας – άλλωστε, αυτή είναι και η γοητεία των δημοπρασιών!

Προσωπικά, ο πίνακας “Witness” του Peter Lanyon μού κόβει την ανάσα! Μοιάζει τόσο έντονα βρετανικό, όταν γνωρίζεις τον καλλιτέχνη και το τοπίο της Κορνουάλης που απεικονίζει, όμως, στην ουσία, θα μπορούσε να είναι οποιουδήποτε καλλιτέχνη αφηρημένης τέχνης και να απεικονίζει οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Είναι ζωγραφισμένο με τόσο συναίσθημα, ένταση και έκφραση. Ο Lanyon ζωγράφισε το “Witness” δυο χρόνια αφότου ξεκίνησε να πετάει με ανεμόπτερο. Αυτή η ενασχόλησή του, του επέτρεψε να δει τη γη, τον ουρανό και τη θάλασσα της ιδιαίτερης πατρίδας του, κινούμενος ανάμεσά τους και βλέποντας τον κόσμο γύρω του από ψηλά, αλλά και χαμηλά. Σε αυτόν τον πίνακα, η ενέργεια της εμπειρίας του ηχεί μέσα από τον καμβά. Πραγματικά, σε αναστατώνει.

Πληροφορίες

Οίκος Δημοπρασιών Sotheby’s: 34 – 35 New Bond Street W1S 2FE, Λονδίνο. Πληροφορίες: [email protected].