Skip to main content

Το Ματσούκι Ιωαννίνων από ψηλά

«Πολιορκημένο» από τους ορεινούς όγκους της Πίνδου και την κορυφή της Καρκαδίτσας, το Ματσούκι Ιωαννίνων βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, ανάμεσα σε ρεματιές και απότομες πλαγιές.

Κάμερα του epirustravel.eu, τοποθετημένη σε drone, κατέγραψε όμορφα πλάνα από ψηλά.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, γύρω στο 1805, βάσει σχεδίου ο Αλί Πασάς μεθόδευσε την οικονομική εξαθλίωση της περιοχής και οι Ματσουκιωτες αναγκαστήκαν να δανειστούν από τοκογλύφους, ωστόσο τα χρέη ήταν δυσβάσταχτα και πολλοί κάτοικοι έφυγαν για τα Άγραφα.

Σύμφωνα με το epirustravel.eu, το 1809 όσοι κάτοικοι απέμειναν παρουσιάστηκαν στο Αλί Πασά να πουλήσουν το χωριό συνολικά. Ο Αλί Πασάς συμφώνησε στην αγοροπωλησία και υποσχέθηκε να τους καταβάλει 12 πουγκιά, δεν τήρησε όμως την συμφωνία και τους έδωσε μόνο δύο πουγκιά, αφού έγινε κύριος του χωριού.

Ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα του σημείου είναι η μονή Βύλιζας, ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της ευρύτερης περιοχής. Η ίδρυση του μοναστηριού ανάγεται στους μεσοβυζαντινούς χρόνους, ενώ το κτηριακό συγκρότημα που σώζεται σήμερα χρονολογείται στα τέλη του 17ου αιώνα. Εντυπωσιάζουν οι εικόνες καθώς και η βιβλιοθήκη της μονής με χειρόγραφα του 14ου και 15ου αιώνα, πολλά από τα οποία βρίσκονται στο μουσείο της Βύλιζας, μέσα στο χωριό.

Το υγρό στοιχείο στην περιοχή δίνει ιδιαίτερη δυναμική στο τοπίο. Το Ματσουκιώτικο ρέμα και ο Κόκκινος ποταμός διασχίζουν απότομες πλαγιές και χαράδρες μέχρι να ενωθούν κοντά στον εντυπωσιακό καταρράκτη Καμήλι, ενώ πιο κάτω βρίσκεται το πέτρινο γεφύρι του Σταφυλά και η ομώνυμη σπηλιά. Άλλο ένα σημείο ενδιαφέροντος είναι το σπήλαιο Γκούβα Μάρε, το οποίο εξερευνήθηκε μόλις το 2017.

Με πληροφορίες από epirustravel.eu