Skip to main content

Το υπουργείο Πολιτισμού ζητεί επαναπατρισμό κλεμμένων αρχαιοτήτων

Μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα για την κατάσχεση ελληνικών και ιταλικών αρχαιοτήτων από τις αρμόδιες αρχές στη Νέα Υόρκη, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει ότι βρίσκεται σε αναμονή των επίσημων στοιχείων από τις αμερικανικές αρχές ώστε να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες για τoν επαναπατρισμό των ελληνικών αρχαιοτήτων με τεκμηριωμένη την παράνομη διακίνησή τους.

Από τον προηγούμενο μήνα υπήρξε στενή συνεργασία των αμερικανικών αρχών με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ για την ανταλλαγή όλων των απαραίτητων στοιχείων σε σχέση με την ταύτιση ενός αρχαίου αντικειμένου (αττικής λευκής ληκύθου) που περιλαμβάνεται στα κατασχεθέντα.

«Το υπουργείο Πολιτισμού βρίσκεται σε επαφή με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του διαμερίσματος του Μανχάταν και περιμένουμε την επίσημη ενημέρωση για να μπορέσουμε να δούμε ποια αντικείμενα θα ζητήσουμε να επιστραφούν» δήλωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, αναφερόμενη στο θέμα της κατάσχεσης ελληνικών και ιταλικών αρχαιοτήτων από την ιδιωτική συλλογή του δισεκατομμυριούχου Michael H. Steinhardt στο Μανχάταν, το οποίο έγινε γνωστό μετά από δημοσίευμα των New York Times.

Ανάμεσα στις κατασχεμένες αρχαιότητες συγκαταλέγεται μια περίτεχνη, λευκή αρχαιοελληνική λήκυθος, 5ου αιώνα π.Χ., η αξία της οποίας υπολογίζεται τουλάχιστον 380.000 δολάρια.   Κατασχέθηκαν, επίσης, αντικείμενα πρωτοκορινθιακής περιόδου που απεικονίζουν μια κουκουβάγια και μια πάπια, αξίας περίπου 250.000 δολαρίων.

Η συλλογή του Steinhardt είχε ερευνηθεί και στο παρελθόν από τις αρχές και οι νέες έφοδοι στους χώρους του μεγιστάνα πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας του γενικού εισαγγελέα του διαμερίσματος του Μανχάταν, Cyrus R. Vance Jr., να επαναπατρισθούν κλεμμένες αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν στη Νέα Υόρκη, στις χώρες καταγωγής τους.

Ο Steinhardt, τους τελευταίους μήνες, επέστρεψε τρία αρχαία αγάλματα στο Λίβανο, ένα μωσαϊκό από τα πλοία του Καλιγούλα στην Ιταλία και ένα βουδιστικό γλυπτό στο Πακιστάν.

naftemporiki.gr