Skip to main content

Ο «βασιλιάς» κινδυνεύει από τους επιγόνους

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

«Απληστία και φόβος», οι δύο λέξεις που χαρακτήρισαν την αγορά κρυπτονομισμάτων το 2021, η αξία της οποίας ξεπέρασε για λίγο το φράγμα των 3 τρισ. δολαρίων. Το κυριότερο κρυπτονόμισμα, το bitcoin, «είδε» την κεφαλαιοποίησή του να αγγίζει το 1 τρισ. δολάρια στις 19 Φεβρουαρίου για πρώτη φορά στην ιστορία του, καθώς μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές, χρηματοπιστωτικοί όμιλοι και επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και η Tesla, άρχισαν να το χρησιμοποιούν.

Η μεταβλητότητά του όμως χτύπησε «κόκκινο»: Από τον Ιανουάριο, που ξεκίνησε στα 29.000 δολάρια, σκαρφάλωσε τον Απρίλιο στα 64.000 δολάρια, ενώ από Απρίλιο έως Ιούλιο απώλεσε περισσότερο από 50% της αξίας του, υποχωρώντας μάλιστα στις 20 Ιουλίου κάτω από τα 30.000 δολάρια.

Διπλασιάστηκε ξανά τους μήνες που ακολούθησαν, αγγίζοντας τιμή-ρεκόρ, μία ανάσα από τα 69.000 τον Νοέμβριο, για να υποχωρήσει και πάλι περίπου 19% τον Δεκέμβριο, στον χειρότερο μήνα από τον περσινό Μάρτιο. Σε ποσοστιαία βάση, τα κέρδη του bitcoin το 2021, περίπου 60%, ήταν μικρότερα συγκριτικά με τα κέρδη 300% που αποκόμισε το 2020. Σε όρους δολαρίου, όμως, το 2021 ήταν μακράν το καλύτερο έτος του.

Το μερίδιο αγοράς

Παρ’ όλα αυτά, το μερίδιο του bitcoin στην αγορά κρυπτονομισμάτων συρρικνώθηκε δραματικά το 2021, καθώς εκτοξεύθηκε άλλων cryptos, όπως ether, binance coin, dogecoin και shiba, σε μία ένδειξη ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον γενικεύεται εν μέσω της έντονης μεταβλητότητας.

Η κάμψη της κυριαρχίας του bitcoin ενδεχομένως να συνεχιστεί και το 2022, λαμβάνοντας υπόψη την έκρηξη που παρουσιάζει η αγορά ψηφιακού νομίσματος.

Άνοιξε το 2021 με μερίδιο 70%, για να υποχωρήσει όμως σε λιγότερο από 40%.

Προς στιγμή, το bitcoin θεωρήθηκε ως αντιστάθμισμα στον υψηλό πληθωρισμό, όμως τελικά αποδείχθηκε ότι συμβαδίζει περισσότερο με το πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό, όπως μετοχές τεχνολογίας.

Αποδοχή

Μία από τις μεγάλες στιγμές του, η απόφαση του Ελ Σαλβαδόρ να το καθιερώσει ως νόμιμο επίσημο νόμισμα, ψηφίζοντας σχετικό νομοσχέδιο στις αρχές Ιουνίου. Κορυφαία στιγμή και η καθιέρωσή του ως επίσημου επενδυτικού προϊόντος στις 20 Οκτωβρίου, όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έσπασε μία δεκαετία αποκλεισμού δίδοντας το πράσινο φως στο πρώτο αμοιβαίο κεφάλαιο της Wall Street σε futures του bitcoin – στο ProShares Bitcoin Strategy.

Είχε προηγηθεί, τον Μάιο, η απαγόρευση της Κίνας σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και συστήματα πληρωμών να παρέχουν υπηρεσίες σε cryptos, με την κεντρική τράπεζα της Κίνας να κηρύττει τον Σεπτέμβριο παράνομη κάθε συναλλαγή με bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα.

Αυτό επέφερε καίριο πλήγμα και στο bitcoin mining στην Κίνα, που αποτελούσε το επίκεντρο του 70% της παγκόσμιας «εξόρυξης». 

Κυκλοφορία, «εξόρυξη» και τιμή

Σε κυκλοφορία βρίσκονται μόλις 18 έως 19 εκατ. bitcoin και η «εξόρυξη» θα σταματήσει στα 21 εκατ., γεγονός στο οποίο αναλυτές αποδίδουν την ελκυστικότητά του. Αρκετοί το βλέπουν να «χτυπά» τα 100.000 δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2022.