Skip to main content

Καλωσόρισμα του 2019 με την παραδοσιακή Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης

Η καθιερωμένη Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης, για μία ακόμη χρονιά, θα υποδεχθεί μουσικά τη νέα χρονιά.

Πιστή στο εορταστικό ραντεβού της, η δημόσια ραδιοτηλεόραση μεταδίδει και φέτος ανήμερα την Πρωτοχρονιά (Τρίτη 1η Ιανουαρίου 2019) στις 12:15 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), την καθιερωμένη Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης, σε απευθείας δορυφορική σύνδεση με την Αίθουσα Musikverein.

Ειδικότερα, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1 και της ΕΡΤHD, καθώς και οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το μοναδικό αυτό εορταστικό μουσικό πρόγραμμα, που μεταδίδεται σε 100 χώρες σε όλο τον κόσμο και την παρακολουθούν περισσότεροι από 95 εκατομμύρια τηλεθεατές. Τη συναυλία, που θα μεταδοθεί και διαδικτυακά στην ιστοσελίδα www.ert.gr, παρουσιάζει για την Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο Μιχάλης Μεσσήνης.

Ο Κρίστιαν Τίλεμαν θα διευθύνει

Παρά την πολυετή συνεργασία του με τη Φιλαρμονική της Βιέννης, θα είναι η πρώτη φορά που ο 59χρονος Γερμανός αρχιμουσικός Κρίστιαν Τίλεμαν (Christian Thielemann) θα διευθύνει την ξακουστή αυτή ορχήστρα στην παγκόσμια γνωστή παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της.

Η επιλογή του προγράμματος της Συναυλίας, στη «χρυσοποίκιλτη αίθουσα» του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα -το οποίο είχε δωρίσει ο μεγάλος Έλληνας μαικήνας των Τεχνών Νικόλαος Δούμπας- με την αγαπημένη του Φιλαρμονική της Βιέννης, επισφραγίστηκε από «μεγάλη αρμονία», όπως τόνισε σε δηλώσεις του, ο Γερμανός αρχιμουσικός.

Έξι έργα για πρώτη φορά

Από τα 17 έργα του προγράμματος -των μεγάλων μουσουργών Γιόχαν Στράους υιού, Καρλ Μίχαελ Τσίρερ, Γιόζεφ Στράους, Γιόζεφ Χελμεσμπέργκερ και Έντουαρντ Στράους- τα έξι πρόκειται να παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο πλαίσιο Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας από την Φιλαρμονική της Βιέννης.

Σε αυτά περιλαμβάνεται και η πόλκα «Εξπρές» του «βασιλιά του βαλς» Γιόχαν Στράους του υιού, με την οποία και θα κλείσει το «κανονικό» πρόγραμμα της Συναυλίας, καθώς πάντα -μετά τα θυελλώδη χειροκροτήματα και τις επευφημίες του κοινού- έπονται και κάποια επιπλέον έργα.

30.000 λουλούδια

Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης διευθύνθηκε από τους μεγαλύτερους αρχιμουσικούς όλων των ενδιάμεσων εποχών, σε όλη την πορεία της -από το 1892 που έγινε ουσιαστικά η καθιέρωσή της, ενώ επίσημα, στη σημερινή της μορφή, αναφέρεται από το 1946 και μετά.

Το «ρεκόρ» μετά το 1946, με 25 συνεχείς φορές να διευθύνει την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία, κατέχει ο Βίλι Μποσκόφσκι (Willi Boskovsky), και ακολουθούν με δέκα φορές ο Λορίν Μααζέλ (Lorin Maazel), με έξι φορές ο Κλέμενς Κράους (Clemens Krauss), και από πέντε ο Ζουμπίν Μετά (Zubin Mehta) και ο Ρικάρντο Μούτι (Riccardo Muti).

Μπορεί η χρυσοποίκιλτη αίθουσα στο βιεννέζικο Μέγαρο Φίλων της Μουσικής, που την ημέρα της Συναυλίας διακοσμείται με 30.000 λουλούδια από τους Κήπους του δήμου της Βιέννης, να προσφέρει θέση σε 1.744 καθήμενους και 300 όρθιους επισκέπτες, όμως τα περισσότερα των εισιτηρίων για την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία -σε τιμές που φθάνουν μέχρι τα 940 ευρώ- διατίθενται σε χορηγούς, επίσημους κρατικούς προσκεκλημένους, τιμώμενους και ευεργέτες της ορχήστρας.

Για τα μόλις 700 εισιτήρια, που απομένουν προς πώληση στο υπόλοιπο κοινό, υποβάλλονται κάθε χρόνο πάνω από 60.000 αιτήσεις μέσα από την ιστοσελίδα της Φιλαρμονικής της Βιέννης μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από τις 2 ως και τις 23 Ιανουαρίου της προηγούμενης χρονιάς. Οι «τυχεροί» για αυτά κληρώνονται, ώστε, όπως τονίζεται, να δίνεται ίση ευκαιρία σε όλους τους ανά τον κόσμο φίλους της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας της Βιέννης.

Εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο θα υποδεχθούν μουσικά τη νέα χρονιά με τη δημοφιλή καλλιτεχνική εκδήλωση, η οποία θα μεταδοθεί από τουλάχιστον 90 τηλεοπτικά και 300 ραδιοφωνικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο.

[email protected]