Skip to main content

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές, «δάγκωσαν το μήλο»

Πτωτικές τάσεις επικρατούν σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο της αρνητικής έκπληξης από την Αpple. Οι απώλειες στα περισσότερα χρηματιστήρια είναι σχετικά περιορισμένες, ωστόσο ο κλάδος τεχνολογίας δέχεται ισχυρότατες πιέσεις, με εταιρείες μικροεπεξεργαστών και δη εκείνες, που προμηθεύουν την κορυφαία εταιρεία του πλανήτη να «αιμορραγούν» περισσότερο. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 Europe καταγράφει πτώση 0,5% στις 335 μονάδες. Ο κλάδος τεχνολογίας με απώλειες 2,4% είναι εκείνος με την χειρότερη μακράν επίδοση. 

Oι εγγεγραμμένες στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης μετοχές της κάνουν βουτιά 8,9%. Ανηλεές σφυροκόπημα δέχεται η AMS, που κατασκευάζει αισθητήρες αναγνώρισης προσώπου για τα iPhone, με τη μετοχή της να υποχωρεί σχεδόν 20%. Πτώση 7,8% και για την infineo, ενώ οι ASM, Logitech και STMicroelectronics υποχωρούν μεταξύ 4% και 5,9%. 

Καθώς η Apple απέδωσε την πρώτη εδώ και 15 χρόνια υποβάθμιση των προβλέψεων για τα έσοδα τριμήνου στις χαμηλές πτήσεις της Κίνας, στο στόχαστρο των επενδυτών βρίσκονται ακόμη δύο κλάδο, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την «υγεία» της κινεζικής οικονομίας. Πρόκειται για τους ομίλους πολυτελών αγαθών και τις μεταλλευτικές βιομηχανίες. Οι μετοχές των LVMH, Kering, Burberry και Swatch υποχωρούν από 2,7% έως 3,7%. 

Στο κόκκινο και οι μεταλλευτικοί κολοσσοί Rio Tinto, BHP και Antofagasta με πτώση 1,5% με 2% έκαστη. 

Ανά την Ευρώπη, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,2%, στη Φραγκφούρτη ο DAX καταγράφει πτώση 0,7%, στο Παρίσι ο CAC 40 έχει απώλειες 0,65% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB είναι στο -0,4%.

Επηρεασμένο από το αρνητικό κλίμα και το Χρηματιστήριο Αθηνών, παλεύει να κρατηθεί πάνω από τις 600 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης με πτώση 0,6% διαμορφώνεται στις 601 μονάδες. 

naftemporiki.gr