Πραγματοποιώντας την καλύτερή της εμφάνιση στους προκριματικούς του EURO 2020, η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου νίκησε με 2-1 την Βοσνία στο ΟΑΚΑ και ουσιαστικά έστειλε την Φινλανδία στην τελική φάση της διοργάνωσης.
Η Εθνική έδωσε συνέχεια στην καλή παρουσία της στο «Ολίμπικο» το περασμένο Σάββατο (12/10) απέναντι στην Ιταλία, με ακόμη καλύτερη εμφάνιση.
Η «γαλανόλευκη» άφησε σε ρόλο κομπάρσου μια ομάδα που ζητούσε μόνο τους τρεις βαθμούς για να ελπίζει σε πρόκριση στα τελικά του Euro 2020 και πήρε μια δίκαιη νίκη απέναντι στη Βοσνία.
Η ενδεκάδα που ξεκίνησε ο Φαν Σιπ είχε αρκετούς… νεωτερισμούς: στο πλάι του Χατζηδιάκου, που ήταν για δεύτερο συνεχή αγώνα βασικός, βρέθηκε ως αριστερός στόπερ ο Σταφυλίδης (αντί του Σιόβα), που με την καλή τεχνική του είχε αναλάβει να «χτίζει» το παιχνίδι από πίσω, Γαλανόπουλος και Μάνταλος είχαν πάρει τις θέσεις των Ζέκα και Μπουχαλάκη, συγκριτικά με τον αγώνα στο «Ολίμπικο», ενώ σέντερ φορ ξεκίνησε ο Παυλίδης, με τον Κουλούρη στον πάγκο αυτή τη φορά.
Απέναντι σε έναν ποιοτικό αντίπαλο όπως οι Βόσνιοι, που ήθελαν μόνο νίκη, η Εθνική ξάφνιασε ευχάριστα με τη «φρεσκάδα», την ταχύτητα, το καλό τρανζίσιον, το ποδόσφαιρο κυριαρχίας που προσπάθησε να παίξει, εν τέλει με τη διάθεση που έβγαζαν οι παίκτες της. Αν μάλιστα η τελική πάσα ήταν καλύτερη, τότε ενδεχομένως η λήξη του πρώτου ημιχρόνου να έβρισκε τη «γαλανόλευκη» ομάδα με περισσότερα από ένα γκολ στο ενεργητικό της, καθώς έβγαλε αρκετές τελικές, «χτυπώντας» κυρίως από τη δεξιά πλευρά με τον ταχύτατο Λημνιό.
Στο ίδιο διάστημα, όμως, η ανασταλτική λειτουργία δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο κι αυτός είναι ένας από τους τομείς όπου ο Ολλανδός εκλέκτορας θα πρέπει να επιμείνει. Οι Βόσνιοι ισοφάρισαν στην μοναδική αξιόλογα οργανωμένη επίθεσή τους με τον Γκόγιακ στο 35΄, αφού ο Κολάσινατς έκανε «περίπατο» στην άδεια δεξιά πλευρά της Εθνικής και σέντραρε με ακρίβεια. Η ελληνική ομάδα είχε πάρει το προβάδισμα πέντε λεπτά νωρίτερα με ωραία προσπάθεια του Παυλίδη, που «άνοιξε λογαριασμό» στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα: ο Λημνιός βρήκε τον Μάνταλο, εκείνος έδωσε με τη μία κάθετη στον Παυλίδη, που με προσποίηση και πλασέ νίκησε τον Σέχιτς.
Στο 13΄ οι Βόσνιοι είχαν χάσει τη μοναδική μεγάλη ευκαιρία τους στο πρώτο μισό του αγώνα, όταν από την επιμονή του Πασχαλάκη να διώχνει την μπάλα με γροθιές αντί να προσπαθεί να μπλοκάρει ο Γκόγιακ πλάσαρε, ο Χατζηδιάκος απομάκρυνε σχεδόν επί της γραμμής και το νέο σουτ του Χότζιτς μπλόκαρε, σε δύο χρόνους, ο Έλληνας τερματοφύλακας.
Στο 33΄ και σε ωραία αντεπίθεση, ο Μπακασέτας πάσαρε σε σωστό χρόνο δεξιά του στον Μπακάκη, εκείνος σούταρε άσχημα και ο Σέχιτς απέκρουσε, όπως και στο 39΄ που έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ το σουτ του Μπακασέτα. Στο 41΄ η Ελλάδα έχασε σπάνια ευκαιρία, όταν ο Μάνταλος μετά την προσποίηση του Παυλίδη (άφησε την μπάλα να περάσει) βρέθηκε από αριστερά μόνος στην περιοχή, έκανε κακό πλασέ και ο Κοβάτσεβιτς έδιωξε σε κόρνερ με κεφαλιά.
Η Εθνική συνέχισε τον επιθετικό μονόλογό της και στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Φαν Σιπ πέρασε τον Μασούρα αντί του Μάνταλου, για να δώσει ισορροπία στην επιθετική ανάπτυξη και από την αριστερή πλευρά, οι γραμμές εξακολουθούσαν να έχουν καλές αποστάσεις και η πίεση ήταν σωστή, με αποτέλεσμα οι ευκαιρίες να είναι και πάλι για την Ελλάδα.
Στο 57΄ από λάθος του Κοβάτσεβιτς ο Μάνταλος πλάσαρε έξω από την περιοχή και απέκρουσε ο Σέχιτς, στο 60΄ ο Μασούρας «σημάδεψε» το αριστερό δοκάρι, στο 66΄ ο φορ του Ολυμπιακού νικήθηκε από τον Σέχιτς στο τετ α τετ, στο 73΄ η μπάλα κατέληξε στο άλλο δοκάρι, από τη βολίδα του Σταφυλίδη αυτή τη φορά, ενώ στο 75΄ ο Μασούρας ήταν «μοιραίος» για άλλη μια φορά, αφού ούτε τότε κατόρθωσε να τελειώσει τη φάση (ο Σέχιτς απέκρουσε με το αριστερό χέρι).
Τελικά η Ελλάδα πήρε ό,τι άξιζε στο 88ο λεπτό, έστω από τα «φίλια πυρά» του Κοβάτσεβιτς που προσπαθώντας να αποκρούσει τη σέντρα του Φετφατζίδη έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του, «υπογράφοντας» την πρώτη νίκη της Εθνικής επί ημερών Φαν Σιπ στον πάγκο της. Και επειδή οι αριθμοί λένε, συνήθως, την αλήθεια, οι τελικές ήταν 25-5 για την ελληνική ομάδα, που θα πάει πια με άλλη ψυχολογία στους αγώνες που απομένουν, με Φινλανδία και Αρμενία.