Skip to main content

Ευρωλίγκα: Πήγε τελικό, έχασε τον Καλάθη η Μπαρτσελόνα

Συναρπαστικός ήταν και ο δεύτερος ημιτελικός της Ευρωλίγκας, που επίσης κρίθηκε στο καλάθι και συγκεκριμένα στους δύο πόντους, με νικήτρια την Μπαρτσελόνα επί της Αρμάνι Μιλάνο, με 84-82.

Η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους θα διεκδικήσει το τρόπαιο την Κυριακή εναντίον της Αναντολού Εφές, στο φάιναλ-4 της διοργάνωσης που φιλοξενείται στην Ισπανία.

Ήρωας της τελευταίας στιγμής για τους Καταλανούς ήταν ο Κόρεϊ Χίγκινς, που πέτυχε το νικητήριο καλάθι με σουτ υπό πίεση στα 0,8΄΄ πριν τη λήξη.

Η Μπαρτσελόνα θα διεκδικήσει το τρίτο τρόπαιο της Ιστορίας της, μετά από εκείνα το 2003 και το 2010, απέναντι στο «πεινασμένο» για τον τίτλο τουρκικό συγκρότημα, που ψάχνει ακόμη το πρώτο Κύπελλο.

Μεγάλο πλήγμα για τους «μπλαουγκράνα», ασφαλώς, αποτελεί ο τραυματισμός του «ιθύνοντα νου» τους. Ο Νικ Καλάθης έφυγε υποβασταζόμενος από το γήπεδο, όταν στο 37΄ πάτησε στο πόδι του Κάιλ Χάινς κι έπεσε στο παρκέ σφαδάζοντας από τον πόνο.

Με τον Κόρι Χίγκινς να φοράει τον… μανδύα του MVP στα 0.8΄΄ για τη λήξη, γράφοντας το τελικό 84-82, η Μπαρτσελόνα προκρίθηκε στον τελικό του εφετινού φάιναλ φορ της Euroleague, που διεξάγεται στην Κολωνία.

Με… κεφάτους τους Μίροτιτς (11 πόντοι), Πάου Γκασόλ (10π.) και τον Νικ Καλάθη να δίνει ρεσιτάλ στη δημιουργία (5 ασίστ), η Μπαρτσελόνα δεν είχε πρόβλημα στο πρώτο ημίχρονο, ξεφεύγοντας με +11 στο 18΄ (49-38) και +9 στο ημίχρονο (51-42).

Στην τρίτη περίοδο όμως το αγωνιστικό μοτίβο άρχισε να διαφοροποιείται. Ο Πάντερ άρχισε να βρίσκει στόχο από την περιφέρεια, οι παίκτες του Έτορε Μεσίνα βελτίωσαν την άμυνά τους και οι Λομβαρδοί άρχισαν να κατεβάζουν τη διαφορά κι εν τέλει να προσπερνούν με οκτώ πόντους (61-69) στο 28΄.

Στο σημείο εκείνο ο Καλάθης πήρε κι επιθετικές πρωτοβουλίες, βοηθώντας την ομάδα του να μείνει κοντά στο σκορ (67-71 στο 30΄).

Η «Μπάρτσα» προσπέρασε εκ νέου στο 36΄, με 78-76, αλλά ο τραυματισμός του Καλάθη «πάγωσε» τους Καταλανούς, που προηγήθηκαν με 82-79, αλλά ο Πάντερ ισοφάρισε με τρίποντο.

Ακολούθησαν εκατέρωθεν χαμένες επιθέσεις, με τον Πάντερ αυτή τη φορά να βρίσκει το σίδερο στο κρισιμότερο σουτ του αγώνα και τον Χίγκινς να παίρνει πάνω του την τελευταία επίθεση της Μπαρτσελόνα και να δικαιώνεται, υπό το μαρκάρισμα του Σιλντς.

Πρώτος σκόρερ των νικητών ήταν ο Νίκολα Μίροτιτς με 21 πόντους και 6 ριμπάουντ, αλλά το σύνθημα της ανατροπής έδωσε ο Νικ Καλάθης με 17 πόντους και 6 ασίστ, πριν αποχωρήσει τραυματίας.

Ο Κόρι Χίγκινς τελείωσε τον αγώνα με 11 πόντους, ενώ από την Αρμάνι Μιλάνο ξεχώρισε ο Κέβιν Πάντερ με 23 πόντους.