Skip to main content

Για τους επόμενους στόχους του με τους «ερυθρόλευκους» μίλησε ο Σπανούλης

Ο Βασίλης Σπανούλης παραχώρησε μακροσκελή συνέντευξη στην επίσημη ιστοσελίδα του Ολυμπιακού, μιλώντας για την ανανέωση του συμβολαίου του, τους επόμενους στόχους του με τους «ερυθρόλευκους» και για τα μεγάλα σουτ που έβαλε απέναντι στον Παναθηναϊκό, στους φετινούς τελικούς της Α1. 

Επιπλέον, ο Λαρισαίος γκαρντ τόνισε πως στον Πειραιά βρήκε όλα όσα έψαχνε, ενώ έπλεξε το εγκώμιο των προέδρων της πειραϊκής ΚΑΕ, Γιώργου και Παναγιώτη Αγγελόπουλου.

Αναλυτικά, ο Σπανούλης μίλησε: 

Για την απόφασή του να ασχοληθεί με το μπάσκετ: «Είχα πάρει από μικρός την απόφαση να ασχοληθώ με το μπάσκετ, ήμουν σίγουρος για τον εαυτό μου, το μπάσκετ το αγαπούσα σε υπερβολικό βαθμό. Είναι δύσκολο για τους γονείς να πούνε στο παιδί τους “προχώρα στο μπάσκετ, είμαστε μαζί σου, σε πιστεύουμε”, αλλά οι γονείς μου το έκαναν, λέγοντάς μου ταυτόχρονα να προσπαθώ και στα μαθήματά μου όσο και στο μπάσκετ. Και εγώ αυτό θα έκανα στα παιδιά μου και αυτό είναι το σωστό και το φρόνιμο, να προσπαθούν σε όποιο άθλημα επιλέξουν, εάν επιλέξουν κάποιο, όσο και στα μαθήματα. Είχα τέτοια εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και τέτοια επιθυμία να παίξω μπάσκετ, που δούλευα ακατάπαυστα σε όλους τους τομείς και όλο αυτό με βοήθησε να γίνω αυτό που είμαι σήμερα. Πάντα ήμουν αφοσιωμένος σε αυτό που έκανα. Λάτρευα και λατρεύω το μπάσκετ, είναι η ζωή μου το μπάσκετ και ήμουν πάντα έτοιμος για το επόμενο βήμα».

Για την απόφαση που πήρε το 2010 να πάει στον Ολυμπιακό: «Δόξα τω Θεώ, όλα πήγαν καλά, η κίνηση που έκανα το 2010 ήταν μια κίνηση 100% συνειδητοποιημένη. Έχουν πάει τα πράγματα απίστευτα καλά όλα αυτά τα χρόνια στον Ολυμπιακό. Είμαι ευτυχισμένος και περήφανος για την ομάδα μου, για όσα έχουμε καταφέρει εντός και εκτός συνόρων. Έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα που εκτιμούν και σέβονται όλοι. Θέλει πολλές θυσίες αυτό για να το χτίσεις. Είμαι χαρούμενος που είμαι μέλος αυτής της τεράστιας ομάδας που λέγεται Ολυμπιακός».

Για το δύσκολο καλοκαίρι του 2011 που οι ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού είχαν εκφράσει την επιθυμία να αφήσουν την ομάδα: «Δεν φοβήθηκα ποτέ, ούτε στιγμή. Έχω μεγάλη αυτοπεποίθηση και έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Άλλαξε ριζικά το σχέδιο και η πολιτική της διοίκησης και πήγαμε σε άλλο μοντέλο ομάδας και αυτό έφερε φοβερές επιτυχίες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Σίγουρα το δεύτερο μοντέλο, αυτό που ήρθε από το 2012 και μετά, μου ανατέθηκε ένας ρόλος που από παιδί ήθελα να έχω, με πάρα πολλές ευθύνες, επιζητώ ευθύνες, επιζητώ κίνητρο, επιζητώ πίεση. Τα θέλω όλα αυτά. Αυτό το νέο μοντέλο μου τα έδινε όλα αυτά. Η πρόκληση και το κίνητρο αυτό, με ανέβασαν σε μεγάλο βαθμό, μου τα έδωσαν όλα σε υπερθετικό βαθμό. Ο Ολυμπιακός είναι η δεύτερη οικογένεια μου. Μετά το σπίτι μου, ο Ολυμπιακός είναι η άλλη μου οικογένεια. Έχω δεθεί με κάθε τρόπο με αυτή την ομάδα, συναισθηματικά με γεμίζει η ομάδα. Είμαι υπερήφανος που είμαι μέρος και όλα αυτά τα χρόνια αρχηγός αυτού του τεράστιου συλλόγου που λέγεται Ολυμπιακός».

Για τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την διάρκεια της φετινής σεζόν: «Ήταν μια πραγματικά δύσκολη σεζόν. Έγιναν πολλά αγωνιστικά, αλλά και εκτός παρκέ. Αυτό που έλεγα σε όλα τα παιδιά μέσα στη σεζόν ήταν πως, παρά τις πολλές δυσκολίες, έπρεπε να μείνουμε ενωμένοι. Να φερθούμε ως οικογένεια και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Αυτό έκανα και εγώ από τη μεριά μου. Προσπαθούσα κάθε μέρα, είτε με τους Έλληνες παίκτες είτε με τους ξένους, να παλεύουμε μαζί και να ξεπερνάμε κάθε δυσκολία. Αυτό άλλωστε είναι ο Ολυμπιακός. Κάθε φορά που πέφτεις, να σηκώνεσαι πιο δυνατός. Η χρονιά ήταν γεμάτη αναποδιές, στιγμές ατυχίας, στιγμές τραυματισμών και κακών αποτελεσμάτων. Μείναμε, όμως, ενωμένοι παρά τα πολλά προβλήματα. Ο κόουτς, οι πρόεδροι, όλοι ήταν δίπλα μας. Και εγώ από τη μεριά μου προσπάθησα να βοηθήσω με κάθε τρόπο όλα τα παιδιά για να πετύχουμε τους στόχους μας και να μην μας βάλουν κάτω οι αναποδιές. Προσπάθησα, ειδικά με τον Γιώργο, επειδή το έχω περάσει σε μικρότερη ηλικία, του μίλησα μέσα από την καρδιά μου. Στον Ματ, προσπάθησα να τονώσω τη ψυχολογία του και του εξήγησα πως, αφού είναι καλά το παιδί, θα γυρίσει σπίτι και θα το δει. Σε τέτοιες καταστάσεις, θες να κάνεις τους δικούς σου ανθρώπους υπερήφανους και ευτυχισμένους και αυτό τους είπα να κάνουν».

Για το φετινό πρωτάθλημα: «Δουλέψαμε πάρα πολύ σκληρά, ξέραμε καλά πόσο σημαντικό ήταν το πρωτάθλημα. Υπήρχε μόνο αυτός ο στόχος μπροστά μας. Είχαν γυρίσει όλοι οι τραυματίες πλην του Πάτρικ, είχαμε περάσει πολλά, αλλά έπρεπε να τα αφήσουμε όλα εκτός και να αφοσιωθούμε στον τίτλο. Ξέρω, είμαστε επαγγελματίες, αλλά δε γίνεται να μην σε επηρεάζουν και πράγματα εκτός μπάσκετ. Όπως για παράδειγμα αυτό που γινόταν με τον πατέρα του Γιώργου. Το 0-1 ήταν ένα σοκ για εμάς. Δεν γινόταν να κοιτάξουμε πίσω όμως. Προσπαθήσαμε, στις ημέρες που μεσολάβησαν για το δεύτερο ματς, να βελτιωθούμε και ψυχολογικά και τακτικά και αγωνιστικά. Σε αυτό όλο συνέβαλαν και οι προπονητές μας, ο κόουτς και οι συνεργάτες του. Μας τόνωσαν την ψυχολογία, μας έδωσαν να καταλάβουμε πόσο καλοί είμαστε, αλλάξαμε κατά πολύ την τακτική μας από εκείνο το ματς και μετά. Καταφέραμε να γυρίσουμε τον διακόπτη και να βγάλουμε αρκετά από τα προσόντα αυτής της ομάδας, πολλές από τις αρετές της».

Για τα “buzzer beater” που πέτυχε στους τελικούς με τον Παναθηναϊκό και την αποχώρηση του Δημήτρη Διαμαντίδη από την ενεργό δράση: «Δεν μπορείς να σκεφτείς πολλά εκείνη τη στιγμή. Η επιθυμία σου είναι να πάρεις τη νίκη. Όταν το έβαλε ο Διαμαντίδης, ήταν ένα τεράστιο σουτ. Ήμουν στον πάγκο εκείνη τη στιγμή, πίστευα και πιστεύω πως ο Οθέλο είναι ένας εξαιρετικός αμυντικός στις αλλαγές και είχα ένα καλό προαίσθημα, πίστευα πως θα βγάζαμε μια καλή άμυνα. Πίστευα πως θα σουτάρει ο Δημήτρης, το περίμενα, το έχει αποδείξει αυτό πολλές φορές στην καριέρα του πως παίρνει και βάζει τέτοια μεγάλα σουτ. Έβαλε ένα πάρα πολύ μεγάλο καλάθι, τότε πήραμε τάιμ άουτ και ο κόουτς μου είπε να μπω. Σκέφτηκα πως θα έπρεπε να κάνω κάτι καλό για την ομάδα, σκέφτηκα πως με 0-2, οι πιθανότητες θα ήταν εναντίον μας, θα βρισκόμασταν με την πλάτη στον τοίχο για τα καλά. Μπήκα και έγινε ό,τι έγινε. Δεν σκεφτόμουν πως ήταν τα τελευταία ματς του Διαμαντίδη αυτοί οι τελικοί. Για τον Δημήτρη έχω μιλήσει πολλές φορές φέτος. Η εκτίμηση μου και ο σεβασμός μου γι’ αυτόν είναι στον υπερθετικό βαθμό. Τον αντιμετώπιζα όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και όλη η ομάδα αυτό έκανε. Σίγουρα ξέρω πως πέτυχα μεγάλα σουτ, αλλά δεν τα σκέφτομαι και ούτε τα έχω συνειδητοποιήσει στο 100%».

Για τους στόχους του στη νέα σεζόν: «Μπροστά μας έχουμε μια σεζόν-πρόκληση. Ένα πάρα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, η Ευρωλίγκα, η νέα Ευρωλίγκα θα είναι συναρπαστική με 30 παιχνίδια φωτιά για όλες τις ομάδες. Ο Ολυμπιακός είναι καταδικασμένος να πρωταγωνιστεί σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο περσινός αποκλεισμός στην Ευρώπη θα υπάρχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Θέλουμε λοιπόν να κάνουμε κάτι καλύτερο στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, να κρατήσουμε τα σκήπτρα στο πρωτάθλημα και ό,τι καλύτερο στο Κύπελλο. Γενικά να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και φέτος και να δώσουμε χαρά στον κόσμο μας και στους προέδρους».

Για τις σχέσεις του με τους ιδιοκτήτες της ομάδας, Γιώργο και Παναγιώτη Αγγελόπουλο: «Έχουμε μια εξαιρετική σχέση με τους προέδρους. Πρόκειται για μια σχέση εκτίμησης και σεβασμού, περισσότερο και ολοένα αυτή η εκτίμηση και ο σεβασμός, μεγαλώνουν. Οι σχέσεις των ανθρώπων χτίζονται, δεν επιβάλλονται, από την πρώτη στιγμή είχαμε καλή χημεία και πλέον βρισκόμαστε σε ένα φανταστικό επίπεδο σχέσης. Πάντα στα πλαίσια προέδρων με παίκτη. Πάντα με σεβασμό. Τους ευχαριστώ που όλα αυτά τα χρόνια, σε πάρα πολύ δύσκολους καιρούς μου έδωσαν όλα αυτά τα συμβόλαια, μέσα στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας και πραγματικά είναι άξιοι θαυμασμού και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για όλα αυτά που κάνουν τόσα χρόνια. Ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα για να έχουν την ομάδα πρώτη, για να κάνουν τον κόσμο του Ολυμπιακού υπερήφανο και να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Δείχνουν κάθε μέρα την αγάπη τους για την ομάδα, νιώθουμε ευγνώμονες και χαρούμενοι που είναι αυτοί οι άνθρωποι στην ομάδα μας. Έχουν τέτοια αγάπη για την ομάδα και κάποιες φορές λειτουργούν ως φίλαθλοι της και όχι ως πρόεδροι της, το ζουν έντονα, είναι αυθόρμητοι, είναι αυτοί που είναι, δεν υπάρχουν λόγια».

Για την ανανέωση του συμβολαίου του: «Πάντα ήθελα να μείνω στον Ολυμπιακό. Δεν μου αρέσει, ως άνθρωπος, να αλλάζω ομάδες και στον Ολυμπιακό πραγματικά από την πρώτη στιγμή ένιωσα πολύ όμορφα, έχω συνδεθεί συναισθηματικά με την ομάδα. Είναι τόσες οι στιγμές, καλές, κακές και πάρα πολλές που είναι μαγικές. Είμαι ένας άνθρωπος που δένομαι με καταστάσεις και πρόσωπα. Και με τον Ολυμπιακό έχω δεθεί στον υπέρτατο βαθμό».

Για τον προπονητή των Πειραιωτών, Γιάννη Σφαιρόπουλο: «Με τον κόουτς έχω μια πάρα πολύ καλή σχέση τα τελευταία δύο χρόνια. Γνωριζόμασταν από την Εθνική ομάδα αλλά και πλέον είμαστε στον Ολυμπιακό και έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία. Προσπαθεί να με κάνει κάθε μέρα καλύτερο και ως παίκτη και ως άνθρωπο. Προσπαθώ και εγώ από τη μεριά μου να βγάζω στο παρκέ όσα μου ζητάει και ακόμη περισσότερα. Υπάρχει μεγάλος σεβασμός μεταξύ μας, υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη του κόουτς προς το πρόσωπο μου και τον ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό. Και αυτό το δείχνει πολλές φορές δίνοντας μου και πολλές ευθύνες και εγώ κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να τον δικαιώνω και να βοηθάω την ομάδα να κερδίζει. Όλο αυτό με έχει κάνει καλύτερο ως παίκτη και ως άνθρωπο».

Για τους συμπαίκτες του: «Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και τη σχέση που έχουμε, σίγουρα είναι στιγμές που ίσως να τους πιέζω και λίγο παραπάνω, αλλά πάντα το κάνω για το καλό της ομάδας. Παραμένουμε, όμως, οικογένεια και αυτό είναι από τα μυστικά μας, το οικογενειακό κλίμα στα αποδυτήρια και η σχέση που έχουμε μεταξύ μας. Τους αγαπάω και τους σέβομαι και ξέρω πως μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά».