Skip to main content

Μπάσκετ: Πετυχημένη η «πρόβα» του Ολυμπιακού, υποβιβάστηκε ο Ηρακλής

Ο ΠΑΟΚ πέτυχε εντός έδρας επιβλητική νίκη αλλά χωρίς αντίκρισιμα επί της ΑΕΚ (96-72) για την 26η και τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου της Basket League στο ντέρμπι των «Δικέφαλων». 

Ο ΠΑΟΚ έμεινε στην 9η θέση και εκτός πλέι οφ μετά την εντός έδρας νίκη του Περιστερίου επί του Λαυρίου. Η ομάδα του δυτικού προαστίου τερμάτισε στην 8η θέση της ρέγκιουλαρ σίζον και προκρίθηκε στο playoffs.

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» έβαλε τις βάσεις της επικράτησης του από την πρώτη περίοδο (22-12) και είχε κορυφαίο τον Ζερμέιν Λοβ, ο οποίος σκόραρε 23 πόντους με 5/9 δίποντα, 2/4 τρίποντα και μοίρασε 5 ασίστ. Από την ΑΕΚ προσπάθησαν περισσότερο ο Άντι Ράουτινς (15 πόντοι με 5/9 τρίποντα) και ο Ίαν Χάμερ (14 πόντοι και 6 ριμπάουντ).

Με νίκη ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια και ο Παναθηναϊκός καθώς επιβλήθηκε με 81-59 του Ηρακλή, που υποβιβάστηκε στην Α2. Οι γηπεδούχοι πάλεψαν για το θαύμα και ήταν μέσα στο ματς για δυόμιση περιόδους, αλλά όταν οι «πράσινοι» ανέβασαν στροφές δε συνάντησαν εμπόδια.

Ο Παπαπέτρου (21 πόντοι με 4/7 τρίποντα), ο Γουάιτ (21 πόντοι, 7 ριμπάουντ) και ο Μέικον (21 πόντοι με 7/12 σουτ) ήταν οι πρωταγωνιστές στην επικράτηση του «τριφυλλιού». Από τον Ηρακλή, ο Χένρι ήταν ο κορυφαίος (24 πόντοι, 9 ριμπάουντ, 7 λάθη) αλλά άντεξε για ένα ημίχρονο.

Ο Ολυμπιακός, στην τελευταία αναμέτρηση πριν την συμμετοχή του στο Final Four του Βελιγραδίου και τον ημιτελικό της προσεχούς Πέμπτης (19/5, 19:00) με αντίπαλο την Αναντολού Έφες, επικράτησε στο ΣΕΦ του Κολοσσού με 93-74.

Οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν ότι σε πολύ καλό ρυθμό και ολοκλήρωσαν την συνάντηση με 15/26 τρίποντα και 30 ασίστ. Τις μισές ασίστ του Ολυμπιακού (15) μοίρασε ο Κώστας Σλούκας, ο οποίος πέτυχε, επίσης, 11 πόντους.

Πρώτος σκόρερ των «ερυθρόλευκων» ήταν ο Βεζένκοφ που σκόραρε 16 πόντους με 6/9 σουτ εντός πεδιάς. Ο Έισι είχε 3/3 τρίποντα και 9 πόντους σε 10’ συμμετοχής. Από τους «θαλασσί» προσπάθησαν περισσότερο ο Φλόιντ, που πέτυχε 21 πόντους με 9/15 σουτ εντός πεδιάς και ο Ουίλιαμς ο οποίος σκόραρε 17 πόντους.

Στην έκτη θέση ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος η Λάρισα καθώς επικράτησε στο φινάλε με 86-84 του Ιωνικού. Η ομάδα της Νίκαιας, από την πλευρά της παρά το αρνητικό αποτέλεσμα εξασφάλισε την παραμονή της στην κατηγορία «κλειδώνοντας» τη 12η θέση. Ο Κολοσσός θα είναι ο αντίπαλος των Θεσσαλών στην πρώτη φάση των πλέι οφ.

Η νίκη της Λάρισας συνοδεύτηκε από μία εξαιρετική εμφάνιση του Στέφαν Μούντι που τελείωσε το παιχνίδι με 35 πόντους και 8/14 τρίποντα. Ωστόσο καταλυτικό ρόλο στη νίκη έπαιξε ο Μπέρζινς (14 πόντοι με 4/7 τρίποντα) αλλά και ο Κρουμπάλι με 12 πόντους και 19 ριμπάουντ.

To εισιτήριο για τα πλέι οφ, όπου θ’ αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό, πήρε το Περιστέρι καθώς επικράτησε με 91-80 του Λαυρίου στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου».

Οι γηπεδούχοι έφτασαν στον στόχο τους με κορυφαίο τον Πέτεγουεϊ (21 πόντοι με 9/16 σουτ και 2/2 βολές) ενώ σημαντική συνεισφορά είχε ο Χρηστίδης με 18 πόντους. Για τους φιλοξενούμενους που έγραψαν τον επίλογο στη φετινή σεζόν, ο Κακλαμανάκης είχε 22 πόντους και 12 ριμπάουντ, ο Μουράτος 14 πόντους με 16 ασίστ.

Αν και βαθμολογικά αδιάφορος, ο Απόλλων Πατρών νίκησε 74-73 τον Αρη στο κλειστό της Περιβόλας, στο παιχνίδι με το οποίο έπεσε η αυλαία της 26ης αγωνιστικής και της κανονικής περιόδου στη Basket League.

Το αποτέλεσμα αυτό άφησε τους «κίτρινους» της Θεσσαλονίκης στην έβδομη θέση της κατάταξης, πίσω από Προμηθέα και Λάρισα, και τους… έστειλε πάνω στον πρωταθλητή Παναθηναϊκό στην Α΄ φάση των πλέι-οφ.

Ο Σίμονς πέτυχε το νικητήριο τρίποντο για την αχαϊκή ομάδα, έξι δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, ενώ ο Τζούστον ήταν ο κορυφαίος των ηττημένων (25π., 12ρ.), αλλά και ο… μοιραίος στο τέλος.

Τα ζευγάρια της Α΄ φάσης των πλέι-οφ:

  • Ολυμπιακός-Περιστέρι
  • Παναθηναϊκός-Αρης
  • Κολοσσός Ρόδου-Λάρισα
  • ΑΕΚ-Προμηθέας Πάτρας