Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Ξαναπαίζουν την κασέτα περί πολιτικής δίωξης

«Δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση αποκάλυψης σκανδάλου που να μην έπαιξε η κασέτα περί πολιτικής δίωξης. Και σήμερα τα ίδια βλέπουμε, τα ίδια τοξικά, ανήθικα και υπονομευτικά». Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, όπου παρουσίασε την πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis.

Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστήριξε ότι δεν έχουν απλώς υιοθετήσει μια στάση πλήρως προκλητική και απαράδεκτη, αλλά και χυδαία και ενοχική.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για επιχείρηση απειλών και εκβιασμού των μαρτύρων και των αρμόδιων εισαγγελέων και πρόσθεσε: «Κινούνται στην γκρίζα ζώνη μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας για να πετύχουν βίαια ότι δεν μπορούν να πετύχουν με δημοκρατικά μέσα, με την ελπίδα να καλύψουν τις πολιτικές τους ευθύνες για το σκάνδαλο στο φάρμακο και τις πιθανές ποινικές ευθύνες κάποιων».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «δημοσία, ανοιχτά, απροκάλυπτα αντικαθιστούν τις πολιτικές πρακτικές με πρακτικές εκφοβισμού, παρακράτους και κουκούλας».

«Και αναρωτιέμαι», συνέχισε, «ποιος κυβερνά το κόμμα αυτό; Τι σχέση έχει η σημερινή Ν.Δ. της εμφύλιας ρητορείας, της υπονομευτικής αμετροέπειας με το συντηρητικό κόμμα της τάξης, της νομιμοφροσύνης, της λαικής δεξιάς;».  

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του ο Πρωθυπουργός διερωτήθηκε με ποια στοιχεία ο κ. Μητσοτάκης καταγγέλλει «σημεία και τέρατα και σκευωρίες». «Πώς η άψογη μέχρι χθες δικαιοσύνη μεταμορφώθηκε εν μια νυκτί σε συνεργό της κυβέρνησης στήνοντας δικογραφίες; Ποιος σύνταγμα και ποιος νόμος επιτρέπει να απειλούνται μάρτυρες και δικαστικοί λειτουργοί; Ποιος έδωσε το δικαίωμα στον κ. Μητσοτάκη να στρέφεται εναντίον θεσμών;», συνέχισε.

Κατά τον κ. Τσίπρα, αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην πολιτική ζωή του τόπου, να διασύρονται και να εκφοβίζονται ανοιχτά εισαγγελικοί λειτουργοί επειδή ασκούν το λειτούργημά τους».

Στη συνέχεια κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «μιλήσει με ονόματα, να μας πει ποιος είναι αυτός που έστησε τη σκευωρία που επικαλείται». «Ποιοι είναι οι δικαστικοί λειτουργοί που κινήθηκαν κατ’ εντολή της κυβέρνησης; Να μας πει ποιος είναι αυτός που έστησε την έκθεση του FBI και κατάφερε να εμπλέξει στη σκευωρία τις αμερικανικές αρχές», συμπλήρωσε και τόνισε: «Τον καλώ να δώσει άμεσα απαντήσεις. Αν δεν τις έχει ας μην ξανατολμήσει να επαναλάβει την κατηγορία περί σκευωρίας, να αναγνωρίσει ότι υπάρχει σκάνδαλο και αν του ‘χει μείνει λίγη αξιοπρέπεια να συνδράμει στην αποκάλυψη της αλήθειας».

Ωστόσο, υποστήριξε, ότι είναι φανερό πως «έχει χάσει τον έλεγχο και είναι όμηρος μιας ακροδεξιάς ομάδας στο εσωτερικό του κόμματός του». 

Ο κ. Τσίπρας έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των χρημάτων «που στέρησε από τον λαό η Novartis», προσθέτοντας: «Δεν θα πράξουμε εμείς αυτά που έπραξε η κυβέρνηση Σαμαρά όταν παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τη Siemens».

Εξάλλου, υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από την αποκάλυψη της αλήθειας. «Τίποτε κρυφό, τίποτε κάτω από το χαλί, χωρίς υπερβολές, κυνήγι μαγισσών και λαϊκά δικαστήρια, αλλά με συναίσθηση της εθνικής ευθύνης» ανέφερε, ενώ απαντώντας εμμέσως στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης πρόσθεσε πως «είναι άγνωστη προς την αριστερά η λογική να πάρουμε κάποιου είδους ρεβάνς». «Αυτές τις μεθόδους των πολιτικών μας αντιπάλων τις πληρώσαμε ακριβά και εμείς και η Ελλάδα. Άλλοι καταφεύγουν σε μεθόδους σπίλωσης και συκοφαντίας με τα fake news» τόνισε.

Διαμήνυσε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται «να κουκουλώσει πρόσωπα και πράγματα», να εμποδίσει το έργο της Δικαιοσύνης ή να υποκύψει σε «απειλές και εκβιασμούς». «Δεν θα υποχωρήσουμε από τη δέσμευσή μας να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από αυτή τη δέσμευση» επανέλαβε.

«Βρισκόμαστε ενώπιον συγκεκριμένων καταγγελιών που παίρνουν τη μορφή ογκώδους δικογραφίας και η ευθύνη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι τεράστια. Δεν είναι μόνο ηθικής σημασίας ζήτημα, είναι και ζήτημα που αφορά το ίδιο το αύριο της χώρας, δεν υπάρχει αύριο για την ανάπτυξη, την κοινωνία, τη χώρα αν δεν καταφέρουμε να ξεμπερδέψουμε με τις παθογένειες που κληρονόμησε το καθεστώς της διαπλοκής και της διαφθοράς», σημείωσε. 

Ο Πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «οι εξελίξεις μπορεί να μην αφορούν άμεσα την οικονομία και την τραγική περιπέτεια που βιώνει η χώρα τα τελευταία οκτώ χρόνια», αλλά αφορούν τις αιτίες της περιπέτειες αυτής και αφορούν «τις ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για τη χρεοκοπία της χώρας». 

Κατά τον κ. Τσίπρα, «η χώρα κατέληξε εκεί που κατέληξε όχι μόνο εξαιτίας των χρόνιων στρεβλώσεων του αναπτυξιακού της μοντέλου, ούτε αποκλειστικά εξαιτίας των λαθών εκείνων έξω από τη χώρα που σχεδίασαν και επέβαλαν τα μνημόνια. Κατέληξε στη χρεοκοπία και εξαιτίας των πρακτικών διασπάθισης δημοσίου χρήματος και εξαιτίας της κουλτούρας ανοχής στη διαφθορά, εξαιτίας της ηθικής παρακμής ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος».  

«Tο όνομα ‘Μακεδονία’ η Ελλάδα το έχει αποδεχθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια»

Κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη να κλείσει ένα κεφάλαιο που κόστισε στη χώρα».

Αναφερόμενος αρχικά στα συλλαλητήρια είπε ότι «η κυβέρνηση δεν αγνοεί τους διαδηλωτές και κανέναν Έλληνα πολίτη που εκφράζει τη γνώμη του ελεύθερα». Διερωτήθηκε ωστόσο «ποιο ήταν το μήνυμα των διαδηλώσεων» για τη Μακεδονία: «Η ελληνικότητα της ιστορίας της Μακεδονίας; Αν ήταν αυτό το μήνυμα τότε κρούουν ανοιχτές πόρτες. Είναι να μην επιδιώξουμε λύση στο πρόβλημα; Αν είναι αυτό, είναι λάθος και σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Ή το μήνυμα ήταν μήπως το να μην δώσουμε το όνομα ‘Μακεδονία’; Αν ήταν αυτό είναι εκτός του πλαισίου της πραγματικότητας» είπε, επισημαίνοντας ότι «το όνομα ‘Μακεδονία’ η Ελλάδα το έχει αποδεχθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Όπως υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, αυτό που καλείται μέσα από τη διαπραγμάτευση η χώρα «δεν είναι να δώσει, κάτι που έχει δοθεί από κάποιους άλλους, αλλά να πάρει πίσω», δηλαδή «να πείσει τους γείτονες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον όρο ‘Μακεδονία’ δίχως προσδιορισμό, που θα καθιστά σαφές ότι δεν έχει σχέση ούτε γεωγραφική ούτε ιστορική με την ελληνική Μακεδονία», αλλά και να «τους πείσει να δώσουν πίσω σύμβολα και ονόματα που δεν τους ανήκουν».

Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη, αλλά, όπως είπε, είναι ο μόνος δρόμος. «Έχουμε κάνει ήδη πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και είναι κρίμα που η εθνική γραμμή της χώρας έτσι όπως είναι ξεκάθαρη από την εποχή της ενδιάμεσης συμφωνίας και μετά και όπως διατυπώθηκε και στο Βουκουρέστι και στη Βουλή σε αλλεπάλληλες προγραμματικές δηλώσεις από τότε κυβερνήσεις της Ν.Δ., δεν υποστηρίζεται από τον κ. Μητσοτάκη και τη σημερινή Ν.Δ.» είπε. Κατηγόρησε παράλληλα τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι «για άλλη μια φορά εμφανίστηκε κατώτερος των περιστάσεων και άλλαξε την πάγια πολιτική θέση τη δική του αλλά και του κόμματος του συρόμενος από τους ακροδεξιούς συνοδοιπόρους του».

Απαντώντας παράλληλα στις αιτιάσεις ότι «το σκάνδαλο της Novartis στήθηκε για να ξεχαστεί το Μακεδονικό, για να αλλάξει την ατζέντα» ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Το αφήνω ασχολίαστο, αλλά μήπως τελικά συνέβη το αντίθετο; Μήπως ορισμένοι έσπευσαν να αλλάξουν τις πάγιες θέσεις τους μπας και βρουν κάλυψη στους ετερόκλητους όχλους των συλλαλητηρίων;».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει άλλο δρόμο από το να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με τους γείτονες για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, χωρίς περιστροφές και υποχωρήσεις. Επανέλαβε δε ότι η λύση αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων, για όλες τις χρήσεις. «πράγμα που φυσικά προϋποθέτει και συνταγματική αλλαγή», αλλά και «απόσυρση κάθε υπόνοιας αλυτρωτισμού από παντού».

«Στην τελική φάση για την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία»

Αναφερόμενος στην οικονομία ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι η έξοδος από τα προγράμματα επιτροπείας, η έξοδος από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, η θελεμίωση μίας άλλης Ελλάδας με κοινωνική δικαιοσύνη και η επούλωση των πληγών που τα ασθενέστερα κοινωνικά τμήματα είχαν στη διάρκεια της κρίσης».

«Αυτός ο δρόμος αν και δύσβατος πρώτη φόρα φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος του» είπε, προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία το καλοκαίρι του 2018».

Τόνισε ακόμη πως ήδη έχει γυρίσει σελίδα η ελληνική οικονομία και πως «οι προϋποθέσεις για την έξοδο δεν ήταν ποτέ καλύτερες», επισημαίνοντας ως δείκτη προς αυτό, την προ ημερών επιτυχημένη έξοδο στις αγορές χρήματος.

«Κανείς στην Ευρώπη δεν συζητά οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο πέρα από την έξοδο. Χωρίς πιστοληπτική γραμμή, χωρίς δυσβάστακτες προϋποθέσεις για τον ελληνικό λαό και την ελληνική οικονομία» σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε, θα κληθούμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές με άξονες: 

  • Πρώτον την οριστική συμφωνία για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους
  • Δεύτερον το καθεστώς εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά το μνημόνιο.

Το καθεστώς αυτό, όπως σημείωσε, θα είναι αντίστοιχο αυτού που υφίσταται στις άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα στήριξης, ενώ η «όποια εποπτεία θα γίνεται στη βάση του αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδίου που θα προτείνουμε εμείς στο πλαίσιο της δ’ αξιολόγησης».