Skip to main content

Κορωνοϊός: Αυξάνονται οι ανησυχίες για την πορεία του ιού

Με δύο αρνητικά ρεκόρ εξελίχθηκε  η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας το Σαββατοκύριακο, ρεκόρ που αναδεικνύουν τα στοιχεία που αποτελούν τις βασικές πηγές ανησυχίας αναφορικά με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, το Σάββατο ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ άγγιξε τους 100 ενώ χθες, Κυριακή, σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός στους ημερήσιους θανάτους από την αρχή της πανδημίας, με 13 απώλειες συνανθρώπων μας.

Η αύξηση αυτή των διασωληνωμένων αυξάνει τις ανησυχίες για την ετοιμότητα και αντοχή του συστήματος Υγείας καθώς στόχος αποτελεί να μην πιεστεί το σύστημα Υγείας.  Αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, εξαρτάται και από την προσωπική και κοινωνική μας συμπεριφορά. 

«Αυξάνουμε, διπλασιάζουμε τις ΜΕΘ μας. Κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα, δίνουμε παραπάνω δυνατότητες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αλλά αυτό ποτέ δεν μπορεί να είναι από μόνο του αρκετό, αν και οι ίδιοι ως πολίτες δεν προσέξουμε και δεν συμπεριφερθούμε με υπευθυνότητα. Δηλαδή, έως ότου  έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε κάποια εμβόλια, ενδεχομένως και το φάρμακο, πρέπει όλοι μαζί ως κοινωνία να αντέξουμε αυτούς τους μήνες. Αυτή είναι η δουλειά μας, η δουλειά του Υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία», σημείωσε ο κ. Κικίλιας κατά την επίσκεψή του χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Ανησυχητικός χαρακτήρισε τον αριθμό των διασωληνωμένων ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γώγος εξήγησε πως στην Αττική τα προβλήματα είναι πιο μεγάλα γιατί υπάρχει μια κάλυψη ΜΕΘ από Covid-19 που πατάει σχεδόν το 70% ενώ σε όλη την Ελλάδα είναι κάτω από 40%. Τονίζοντας την πίεση που υπάρχει στην περιοχή της Αττικής ο καθηγητής υπογράμμισε πως υπάρχει προσμονή καθώς τις επόμενες μέρες θα γίνει το άνοιγμα των 50 κλινών στο Σωτηρία το οποίο όπως ανέφερε θα είναι «μια μεγάλη ανάσα.

«Όταν τα συστήματα πιέζονται πάρα πολύ, πρέπει να γίνει μια υποχώρηση σε κάποια πράγματα, η οποία θα είναι παροδική να διευκρινίσω. Και επειδή είχαμε μια τέτοια κατάσταση και στο πρώτο κύμα, δεν είχαμε αυξημένη θνητότητα από αυτό το σενάριο. Γίνεται όλο πλήρως ελεγχόμενο. Εάν και εφόσον χρειαστεί, μπορούν να επιλεγούν κάποια χειρουργεία να πάνε αργότερα. Αλλά αυτή την στιγμή είμαστε μακριά από αυτό το σενάριο», είχε δηλώσει από την πλευρά του ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Δραματική αύξηση των θανάτων

Σχολιάζοντας τους 13 θανάτους από κορωνοϊό που καταγράφηκαν χθες στη χώρα μας, ο κ. Γώγος συνέδεσε τον μεγάλο αριθμό στους θανάτους με την διάρκεια παραμονής των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

 «Ήταν απρόσμενο, πραγματικά μας εντυπωσίασε όλους», δήλωσε εξηγώντας πως αυτό που γίνεται με την νόσο αυτή είναι πως «όσο συσσωρεύονται  οι ασθενείς στις ΜΕΘ και παραμένουν για αρκετό χρονικό διάστημα οι θάνατοι αυξάνονται, όσο περισσότερο μένει κανείς σε μια ΜΕΘ, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να πεθάνει. Οι διασωληνωμένοι που έχουν κορωνοιό εάν βγουν γρήγορα θα σωθούν. Η προσπάθεια είναι να αποσωληνωθούν μέσα στην 1η βδομάδα. Μετά αρχίσει το πράγμα και μπλέκει».

23 περιφερειακές ενότητες σε πορτοκαλί συναγερμό

Στο μεταξύ σε  εφαρμογή τίθενται από σήμερα οι τροποποιήσεις σε επί μέρους κανόνες που ίσχυαν σχετικά με τα μέτρα προστασίας από τον Covid-19, σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τον COVID-19 που ενεργοποίησε η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τροποποιήσεις που κρίθηκαν αναγκαίες λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών το φθινόπωρο και τον χειμώνα και της αύξησης του επιδημιολογικού κινδύνου που προκαλεί ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους.

Στο χάρτη οι 74 περιοχές της χώρας κατηγοριοποιούνται  ανάλογα με το επίπεδο των κρουσμάτων και την ανάγκη λήψης έκτακτων τοπικών μέτρων αποκτώντας  πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα. Στις 23 ανέρχονται οι περιφερειακές ενότητες της χώρας που βρίσκονται σε «πορτοκαλί» συναγερμό και για τις οποίες από σήμερα αλλάζουν τα όρια πληρότητας στην εστίαση και καθορίζονται στο 50%.

Αναλυτικά οι περιοχές έχουν κατανεμηθεί ως εξής:

Επίπεδο 1: Άνδρος, Αρκαδία, Άρτα, Δράμα, Έβρος, Ευρυτανία, Ηλεία, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Καβάλα, Κάλυμνος, Κάρπαθος- Κάσος, Κεφαλληνία, Λασίθι, Λευκάδα, Λήμνος, Μεσσηνία, Μήλος, Ρέθυμνο, Σέρρες, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φωκίδα, Χανιά

Επίπεδο 2: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Βοιωτία, Γρεβενά, Εύβοια, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κιλκίς , Κορινθία, Κως, Λακωνία, Λάρισα, Μαγνησία, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος.

Επίπεδο 3: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα- Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Κοζάνη, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.

naftemporiki.gr