Skip to main content

Γερμανική κυβέρνηση: Η Ελλάδα να επιταχύνει τις επιστροφές μεταναστών

Την άποψη πως η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει τις επιστροφές μεταναστών, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, στις χώρες προέλευσής τους, εξέφρασε σήμερα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. 

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας δήλωσε «συγκλονισμένος» από την χθεσινή τραγωδία στην Μόρια, ενώ εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του Βερολίνου στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για το μεταναστευτικό. 

«Πρόκειται για τραγωδία που συγκλονίζει και εμάς και η σκέψη μας βρίσκεται στους συγγενείς αυτών των ανθρώπων. Κατά βάση, παρακολουθούμε με μεγάλη ακρίβεια την πολύ δύσκολη κατάσταση στα ελληνικά νησιά. Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση την οποία έχει αναλάβει η νέα ελληνική κυβέρνηση και εργάζεται τώρα εντατικά για λύσεις -και η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται έτοιμη να παράσχει ουσιαστική βοήθεια», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως «ένα κλειδί προκειμένου να ληφθεί εν μέρει ο έλεγχος αυτής της δύσκολης κατάστασης στα νησιά μπορεί σίγουρα να βρεθεί και στη Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, ένα κλειδί είναι δηλαδή να αυξηθεί ο αριθμός των επιστροφών γρήγορα και σημαντικά. Και γνωρίζουμε ότι και η ελληνική κυβέρνηση συμμερίζεται αυτή την άποψη».

Ο κ. Ζάιμπερτ προσέθεσε ότι η Ελλάδα δέχεται την στήριξη της ΕΕ σε πολλά επίπεδα «και για αυτά είναι συνεχώς και η δική μας κυβέρνηση, και βεβαίως και οι Βρυξέλλες, σε συνεχή συζήτηση με τους Έλληνες».

Κληθείς να σχολιάσει τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα υποδοχής μεταναστών στην Ελλάδα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε τα εξής: «Είναι προφανές ότι εκεί σε κάποια σημεία οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες. Και είναι δουλειά τής Ελλάδας, με ευρωπαϊκή στήριξη, αυτές τις συνθήκες να τις βελτιώσει βήμα- βήμα».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, Στιβ Άλτερ, αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Χορστ Ζεεχόφερ στην Ελλάδα στο τέλος της εβδομάδας, επισήμανε ότι αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι και η παροχή διοικητικής βοήθειας. «Η κατάσταση σε σχέση με την υποδοχή στην Ελλάδα σάς είναι γνωστή, και θα είναι στην Ελλάδα από τα κεντρικά θέματα. Αλλά και σε αυτό το σημείο το θέμα είναι πρώτα να ακούσουμε και να εντοπίσουμε, να δούμε πού βρίσκονται οι ανάγκες, να δούμε πού είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα και μετά μπορούμε να συζητήσουμε πού μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ