Skip to main content

Κύπρος: Το κοίτασμα «Καλυψώ» στην κυπριακή ΑΟΖ προσομοιάζει με το αιγυπτιακό «Zor»

Πολύ ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της γεώτρησης στον στόχο «Καλυψώ», στο τεμάχιο 6 στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης. Ωστόσο, μετέθεσε για την επόμενη βδομάδα τις επίσημες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», το κοίτασμα στον στόχο «Καλυψώ» προσομοιάζει πάρα πολύ στα γεωλογικά δεδομένα του κοιτάσματος «Zor» στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, ενώ υπερέχει σε πορότητα, δηλαδή σε γενικές γραμμές, εάν ληφθεί ένα ίδιο τμήμα του «Zor» σε μεγέθη και ένα του «Καλυψώ», το δεύτερο περιέχει κάπως περισσότερους υδρογονάνθρακες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στα πρώτα στάδια της επαφής του γεωτρύπανου με το κοίτασμα, υπήρξε σχετική απογοήτευση, αφού βρέθηκε αέριο αλλά σε ιζηματογενή πετρώματα, που λόγω της πολύ χαμηλής διαπερατότητας δεν επέτρεπαν ελπίδες για υπολογίσιμο κοίτασμα, ενώ δεν επιβεβαίωνε τον στόχο τύπου «Zor» με ανθρακικά άλατα σε αρχέγονους υφάλους.

Ωστόσο, όταν το γεωτρύπανο έφτασε μερικές δεκάδες μέτρα πιο κάτω, έδειξε ακριβώς αυτό που αναζητούσαν οι ειδικοί της ΕΝΙ, κοίτασμα τύπου «Zor» και μάλιστα πέραν των αισιόδοξων αποκλίσεων στις φόρμουλες των ειδικών. Η γεώτρηση έγινε σε σημείο, που το βάθος της θάλασσας είναι 1.902 μέτρα και έφτασε σε βάθος περίπου 1.800 μέτρων κάτω από τον βυθό.

Ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά του, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» είναι ότι εκτείνεται από το τεμάχιο 6 όπου βρίσκεται το κυρίως «σώμα» του κοιτάσματος και σχετικά αρκετά εντός του τεμαχίου 10 του οποίου τα δικαιώματα έχουν η ExxonMobil – Qatar Petroleum, όπως και στο 11 της εταίρου της ΕΝΙ στο τεμάχιο 6, TOTAL, αλλά και στο τεμάχιο 7 που δεν έχει διατεθεί στις αδειοδοτήσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκταση του κοιτάσματος φτάνει περίπου μέχρι και το 35% αυτής του αιγυπριακού κοιτάσματος, γι’ αυτό και, αν και πολύ συντηρητικά και συγκρατημένα για την ώρα, οι ειδικοί μιλούν για πιθανότητα ενός «μικρού Zor».