Skip to main content

Φερχόφστατ: Μετατροπή των hotspots στα ελληνικά νησιά σε κέντρα υποδοχής

Μετατροπή των hotspots στα νησιά σε κέντρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο της Ομάδας των Φιλελευθέρων για την άμεση αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών προς την Ε.Ε.. Το σχέδιο παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ.

Ο Φερχόφστατ τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση επείγουσας ανάγκης και πρέπει να αναλάβει άμεση δράση, διαφορετικά, όπως είπε, η ζώνη Σένγκεν θα γίνει παρελθόν μέσα σε μερικές εβδομάδες. Η λύση κατά τον Βέλγο πολιτικό είναι η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, αλλά αυτό θα πάρει μήνες.   

Ευρωπαϊκή Δύναμη Έκτακτης Ανάγκης

Ειδικότερα, οι Φιλελεύθεροι προτείνουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης Φεβρουαρίου να ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 78.3 της Συνθήκης Σένγκεν, για να δημιουργηθεί μια Ευρωπαϊκή Δύναμη Έκτακτης Ανάγκης για τους Πρόσφυγες.

Αυτή η υπηρεσία θα αναλάβει τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με πρώτη προτεραιότητα τα ελληνοτουρκικά σύνορα και με στόχο την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την ΠΓΔΜ και τις χώρες των Βαλκανίων. Η υπηρεσία αυτή, η οποία θα διαθέτει προσωπικό 2.000 ατόμων (εθνικούς και κοινοτικούς υπαλλήλους) θα είναι η κατεξοχήν αρμόδια Αρχή για την καταγραφή των προσφύγων στα σημεία εισόδου της ΕΕ και θα μεριμνά για τη λειτουργία των κέντρων υποδοχής.

Στόχος είναι να ενσωματωθεί στην Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, όταν αυτή συσταθεί.

Κέντρα υποδοχής τα κέντρα καταγραφής

Παράλληλα, οι Φιλελεύθεροι προτείνουν την μετατροπή των hotspots σε κέντρα υποδοχής. Σύμφωνα με την πρότασή τους, στα κέντρα υποδοχής θα γίνεται η καταγραφή και ο διαχωρισμός μεταξύ των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών.

Όσοι έχουν το δικαίωμα ασύλου, θα μπορούν απευθείας να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ όσοι είναι οικονομικοί μετανάστες θα πρέπει να επαναπατριστούν.

Τη διαχείριση των κέντρων υποδοχής, προτείνεται να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Δύναμη Έκτακτης Ανάγκης για τους Πρόσφυγες και αργότερα να δώσει τη σκυτάλη στην Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή μαζί με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για το Άσυλο (EASO).

Εξάλλου, οι Φιλελεύθεροι προτείνουν να μη χορηγηθούν 3 δισ. ευρώ απευθείας στην Τουρκία, η οποία τονίζουν δεν έχει κάνει τίποτα για να μειώσει τη ροή των μεταναστών προς την Ε.Ε..

Προτείνουν, συγκεκριμένα, 1 δισ. ευρώ να δοθεί στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφυγικών κέντρων στην Τουρκία και τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ να χορηγηθούν, σταδιακά, ανά μήνα, ως άμεση χρηματοοικονομική βοήθεια στους ίδιους τους πρόσφυγες.

Τέλος, προτείνεται ένας προϋπολογισμός της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και η αντικατάσταση του κανονισμού του Δουβλίνου με μια νέα ενιαία ευρωπαϊκή διαδικασία ασύλου.