Skip to main content

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για τις μεταλλάξεις- Πηγή ανησυχίας η Αττική

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας για τις μεταλλάξεις του ιού.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 26 κρούσματα της μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού, 24 εκ των οποίων σε πύλες εισόδου και δυο «ορφανά». Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης εντοπίστηκε, στο Ηράκλειο, σε  ηλικιωμένη γυναίκα, που μετά από την επαφή της με άλλο κρούσμα, πήγε για δειγματοληψία σε δημόσια δομή του Ηρακλείου. Το δεύτερο εντοπίστηκε στην Αθήνα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, η σύσκεψη συγκαλείται στις 13:30, πραγματοποιείται με θέμα  το συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα μετάλλαξη διαθέτει πιο επιθετική μορφή, αν και δεν προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς καθώς τα διαθέσιμα εμβόλια είναι εξίσου αποτελεσματικά στο νέο στέλεχος. Παράλληλα οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν εκφράσει τις διαβεβαιώσεις τους πως εφόσον χρειαστεί αναπροσαρμογή του εμβολίου, θα είναι έτοιμο σε χρονικό διάστημα ενός μήνα.

Καθησυχαστικός, αν και άφησε μια πιθανότητα να προκύψει μια μετάλλαξη ή μεταλλάξεις σε ένα στέλεχος του ιού οι οποίες να ξεφεύγουν από τα εμβόλια, εμφανίστηκε χθες  καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. «Δεν νομίζω ότι αυτή την στιγμή έχουμε κάτι να ανησυχούμε συγκεκριμένα αλλά πρέπει να ανησυχούμε γενικότερα για το γεγονός ότι υπάρχουν εμβολιασμοί σε περίοδο που έχουμε πολλά κρούσματα. Επομένως πρέπει να φτιαχτούν και να συνεχιστούν προγράμματα παρακολούθησης αυτών των μεταλλάξεων, όχι μόνο αυτών που ξέρουμε αλλά και καινούργιων παγκόσμια ώστε να προλάβουμε πιθανότητα εάν εμφανιστεί ένα τέτοιο στέλεχος σε σχέση με τα εμβόλια να μπορούμε να το περιορίσουμε γρηγορότερα», ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Στο μεταξύ και ενώ ανοίγουν σήμερα, στις 18:00, τα ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για την ηλικιακή ομάδα από 80 έως 84 ετών,  η επιτροπή ετοιμάζεται να δώσει το «πράσινο φως» για την επιστροφή των μαθητών στα γυμνάσια και τα λύκεια, με πιθανότερη ημερομηνία την 1η Φεβρουαρίου. Παράλληλα, πιθανό θεωρείται να επιτραπούν το ψάρεμα και το κυνήγι εντός νομού, χωρίς διαπεριφερειακή μετακίνηση και με περιορισμό στα άτομα, ενώ γίνεται λόγος για επανέναρξη της λειτουργίας των πρακτορείων του ΟΠΑΠ.  Τις σκέψεις αυτές επιβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση.

Όσο αναμένονται όμως οι αποφάσεις για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, αυξάνονται οι ανησυχίες των ειδικών για την επιδημιολογική κατάσταση της Αττικής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψα, ο δείκτης θετικότητας στο κέντρο της Αθήνας είναι πάνω από 4, προσθέτοντας  ότι υπάρχει φόβος για την διασπορά.

Ως εκ τούτου χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση και επιτήρηση, προειδοποίησε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.   Αν «σκάσει» η Αθήνα θα έχουμε πολύ άσχημη τροπή, τόνισε, και ανέφερε πως δεν έχει περάσει ακόμα ο κίνδυνος, ότι είναι εδώ ο ίος και ότι δεν αποκλείεται νέο 3ο κύμα.

Ο καθηγητής υπογράμμισε πως για να έχουμε καλό καλοκαίρι δεν πρέπει να έχουμε ατύχημα. «Αν έχουμε ατύχημα στην Αττική τα πράγματα θα πάνε άσχημα για όλο τον χρόνο» σημείωσε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως αν αυξηθούν απότομα οι εισαγωγές στις εντατικές τότε κάτι δεν πάει καθόλου καλά και ότι αν αυτό γίνει θα γίνει ξαφνικά όπως έγινε και στον Μπέργκαμο. «Είμαστε κοντα στο να κόψουμε το νήμα νικητές, ας κάνουμε υπομονή»  υπογράμμισε ο κ. Σύψας.

Αυτή τη στιγμή, μα βάση τα λύμματα, υπολογίζεται ότι στην Αττική υπάρχουν 20.000 ενεργοί φορείς. «Υπολογίζουμε από το ιικό φορτίο τόσο συμπτωματικούς, όσο και ασυμπτωματικούς. Ο επιπολασμός που υπολογίζουμε είναι της τάξεως του 0,5%. Δηλαδή περίπου 20.000 φορείς μόνο στην Αττική», σημείωσε ο καθηγητής ς αναλυτικής χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

naftemporiki.gr