Μακραίνει συνεχώς η λίστα κρουσμάτων, αλλά και θυμάτων από τον νέο κοροναϊό στην Κίνα, με την επιστημονική κοινότητα να ανησυχεί ιδιαίτερα για την «αθόρυβη» εξάπλωσή του, μετά και την περίπτωση ανθρώπων που διεγνώστηκαν με τον ιό, ενώ δεν παρουσίαζαν συμπτώματα.
Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι το σύνολο των θανάτων που οφείλονται σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού αυξήθηκε κατά 38 για να φθάσει τους 170 ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.700 και πλέον. Η επιτροπή διευκρίνισε ότι έχουν επιβεβαιωθεί 7.711 κρούσματα του νέου κοροναϊού και υπάρχουν επίσης άλλα 12.167 ύποπτα κρούσματα. Ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται ανά 7,4 ημέρες.
Η περίοδος επώασης του νέου κοροναϊού είναι της τάξης των 5,2 ημερών κατά μέσον όρο, ωστόσο ποικίλει ανάλογα με τον ασθενή, σύμφωνα με κινέζους ερευνητές που εκπόνησαν από τις πιο εκτεταμένες μελέτες για την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που έχει δημοσιευθεί μέχρι σήμερα. Ωστόσο η εκτίμηση, που βασίστηκε στην παρατήρηση 10 ασθενών, είναι προκαταρκτική για αυτό και επισημαίνεται ότι οι ασθενείς θα πρέπει να απομονώνονται για διάστημα 14 ημερών.
Την ίδια ώρα στην Ιαπωνία οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τρεις από τους 206 Ιάπωνες που επαναπατρίστηκαν με πτήση τσάρτερ από την Βουχάν, την πόλη όπου εμφανίστηκε ο ιός. Αυτοί έρχονται να προστεθούν στα οκτώ κρούσματα που έχουν ήδη καταγραφεί στη χώρα. Σημειώνεται δε ότι δύο από τους τρεις ασθενείς δεν έχουν εμφανίσει κανένα σύμπτωμα.
Δεν έχουν γίνει ακόμη ιατρικές εξετάσεις σε επιπλέον 210 Ιάπωνες οι οποίοι επαναπατρίστηκαν σήμερα το πρωί.
Η Γαλλία επιβεβαίωσε ένα πέμπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας της χώρας, σημειώνοντας πως η ασθενής είναι η κόρη ενός 80χρονου άνδρα που ήδη νοσηλεύεται με τη νόσο. Τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί και στη Γερμανία.
Συνεχίζονται εν τω μεταξύ οι προσπάθειες επαναπατρισμού των περίπου 200 Βρετανών, που βρίσκονται στη Βουχάν. καθώς ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη άδεια των κινεζικών αρχών.
Η πτήση προγραμματιζόταν να φτάσει στο βρετανικό έδαφος τις πρωινές ώρες Πέμπτης, με ναυλωμένο αεροσκάφος. Αλλά σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι προσπάθειες συνεχίζονται.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε να φέρουμε πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο τους βρετανούς πολίτες. Ένας αριθμός πτήσεων (…) ήταν αδύνατο να αποχωρήσει όπως ήταν προγραμματισμένο. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με επείγοντα τρόπο για να οργανώσουμε την πτήση προς το ΗΒ το συντομότερο δυνατό. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις κινεζικές αρχές και οι συνομιλίες συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της βρετανικής διπλωματίας.
Η πτήση επρόκειτο να έχει προορισμό στρατιωτικό αεροδρόμιο και οι επιβάτες να παραμείνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, Xihnua