Skip to main content

Αυστρία: Αναδίπλωση του προεδρικού υποψηφίου της Ακροδεξιάς για το ζήτημα Ε.Ε.

Κατανοώντας το σαφές μήνυμα που δίνεται από σημερινή δημοσκόπηση, ότι μόλις το 30% των Αυστριακών επιθυμούν μία έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υποψήφιος πρόεδρος της χώρας εκ μέρους του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας Αυστρίας (FPÖ) Νόρμπερτ Χόφερ εκτιμά ότι μία έξοδος από την Ε.Ε. «θα αποτελούσε “λάθος», ενώ έως τώρα ο ίδιος ζητούσε επιτακτικά δημοψήφισμα για αποχώρηση.

Ο κ. Χόφερ είχε συγκεντρώσει στον πρόσφατο δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου ένα εντυπωσιακό 49,7% και ηττήθηκε οριακά από τον αντίπαλό του, ανεξάρτητο υποψήφιο με την υποστήριξη των οικολόγων Πράσινων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν (50,3%), ωστόσο, μην αναγνωρίζοντας το αποτέλεσμα, κατέθεσε προσφυγή στο Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο την έκανε δεκτή αποφασίζοντας την ακύρωση τους και την επανάληψή τους.

Η εκ νέου διεξαγωγή της ψηφοφορίας ορίστηκε για τις 2 Οκτωβρίου.

Σε συνέντευξή του, η οποία θα δημοσιευτεί το Σάββατο, ο κ. Χόφερ τάσσεται τώρα υπέρ της συμμετοχής της Αυστρίας στην Ε.Ε., αναφέροντας μάλιστα ότι επιθυμεί «μία ισχυρή Αυστρία μέσα σε μία ισχυρή Ε.Ε.», καθώς αυτός είναι, κατά την άποψή του, «ο ιδανικός και σωστός δρόμος».

Στην ίδια συνέντευξη, ο υπαρχηγός της αυστριακής Ακροδεξιάς, ο οποίος μετά τη νίκη του στο Συνταγματικό Δικαστήριο, εμφανίζεται σίγουρος ότι θα αποσπάσει την πλειοψηφία στον (πρακτικά) τρίτο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών, απαρνείται ξαφνικά την αντιευρωπαϊκή στάση του ακροδεξιού γαλλικού κόμματος «Εθνικό Μέτωπο» της Μαρίν Λεπέν, η οποία βρέθηκε στην πρόσφατη σύναξη ακροδεξιών ηγετών από εννέα ευρωπαϊκές χώρες που είχε συγκαλέσει στη Βιέννη το Κόμμα Ελευθερίας Αυστρίας.

«Το Εθνικό Μέτωπο έχει μία βαθιά κριτική στάση στο θέμα της Ε.Ε., στην κατεύθυνση μίας εξόδου από την Ε.Ε., και αυτή δεν είναι η γραμμή του Κόμματος Ελευθερίας», διατείνεται στη συνέντευξή του στην «Ντι Πρέσε» ο ακροδεξιός διεκδικητής του ύπατου αξιώματος στην Αυστρία, ο οποίος μόλις πριν δύο εβδομάδες σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, έδινε «διορία» ενός έτους για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην χώρα του για την έξοδό της από την Ε.Ε..