Skip to main content

#ThisIsACoup: Κύμα αντιδράσεων στο διαδίκτυο για τις απαιτήσεις των δανειστών

Έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει προκαλέσει ο κατάλογος των απαιτήσεων που παραδόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης.

Το hashtag #ThisIsACoup (Αυτό είναι πραξικόπημα) ήταν το δεύτερο πιο δημοφιλές στο Twitter παγκοσμίως, και πρώτο στη Γερμανία και στην Ελλάδα.

Η ετικέτα συνοδεύει δεκάδες χιλιάδες σχόλια στα οποία καταγγέλλεται μεταξύ άλλων η απαίτηση να εγκρίνει η Αθήνα νέους νόμους σε διάστημα λίγων ημερών για την αύξηση των φόρων και τη μείωση των συντάξεων.

Ο οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, που έχει βραβευθεί με Νόμπελ Οικονομίας, έγραψε στο blog του στους New York Times: «Το hashtag ThisIsACoup είναι ακριβώς έτσι. Αυτό ξεπερνά την αυστηρότητα και γίνεται καθαρή μνησικακία, πλήρης καταστροφή της εθνικής κυριαρχίας και καμία ελπίδα για βοήθεια. Ο σκοπός ήταν πιθανόν μία πρόταση που η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί∙ αλλά ακόμη κι έτσι, είναι μία γκροτέσκα προδοσία οτιδήποτε υποτίθεται ότι συμβόλιζε το ευρωπαϊκό σχέδιο».

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει και η εισήγηση για τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου ύψους περίπου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ένα ανεξάρτητο ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο.

Το hashtag φαίνεται να εμπνεύστηκε το βράδυ της Κυριακής ο Σάντρο Μακαρόνε, ο οποίος δηλώνει ότι είναι καθηγητής Φυσικής από τη Βαρκελώνη. Έγραψε στο Twitter: «To Eurogroup πρότεινε ένα συγκεκαλυμμένο πραξικόπημα εναντίον του ελληνικού λαού. #ThisIsACoup.»

Μέσα σε μερικές ώρες το hashtag χρησιμοποιήθηκε σχεδόν 200.000 φορές.

«Δεν μπορώ να υποστηρίξω μία Ευρώπη η οποία ενεργεί ως φονικός δικαστικός κλητήρας εναντίον της Ελλάδας #Thisisacoup», έγραψε στο Twitter η Σούζαν Μουρ, αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Από την πλευρά της, η Μπάρμπαρα Λοχμπίλερ, ευρωβουλευτής του γερμανικού κόμματος των Πρασίνων, ανέφερε σε μήνυμά της: «Μιλάνε για εμπιστοσύνη. Μόνο και μόνο για να συντάξουν μία πρόταση που είναι καθαρή ταπείνωση. Λαμπρή ιδέα. #ThisIsACoup».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters