Skip to main content

Γ. Κατρούγκαλος: Ζητεί εθνική στάση στα εργασιακά

Από την έντυπη έκδοση 

Του Στέλιου Παπαπέτρου 
[email protected]

Γύρο επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους εν όψει της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τα εργασιακά θέματα προανήγγειλε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, από το βήμα της Βουλής, αναζητώντας τη διαμόρφωση «εθνικής στάσης» ενάντια στα αιτήματα των θεσμών.

Ο υπουργός Εργασίας ενημερώνοντας χθες τα μέλη των επιτροπών Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα απευθυνθεί στους κοινωνικούς συνομιλητές, δηλαδή σε αυτούς που υπογράφουν την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με στόχο να «επαναβεβαιωθεί η εθνική στάση στα ζητήματα της διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου». Μίλησε, μάλιστα, για πλήρη απόρριψη του αιτήματος για ομαδικές απολύσεις, σημειώνοντας ότι ούτε οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν προβάλλουν παρόμοια αναγκαιότητα. Ακόμη τάχθηκε κατά της απόρριψης της απεργίας και υπέρ της συνυπογραφής του αιτήματος για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Κατρούγκαλος προανήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει να συνυπογραφεί αυτή η «εθνική θέση» και από τα άλλα κόμματα της Βουλής. «Η υπεράσπιση του κοινωνικού μοντέλου είναι θέμα που υπερβαίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις παρατάξεις αυτής της αίθουσας, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχει και βαθύτατη πολιτική, ουσιαστική και ταξική αντιπαράθεση μεταξύ των απόψεων που όλοι εκπροσωπούμε» είπε. «Αυτό που συνέβη την προηγούμενη εξαετία, αυτή η “μαυρίλα” της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού, στην πραγματικότητα αποτελούσε ένα εισιτήριο εξόδου από την Ευρώπη και τώρα ήρθε η ώρα να ξαναγυρίσουμε στην κοινωνική Ευρώπη, την Ευρώπη των αγώνων, την Ευρώπη των εργατικών κατακτήσεων δύο αιώνων» πρόσθεσε.

Αναλυτικότερα, την κατηγορηματική αντίθεση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενες προτάσεις των εκπροσώπων των θεσμών για επιπλέον ελαστικοποίηση των όρων που διέπουν την αγορά εργασίας εξέφρασε ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας χθες στη Βουλή σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή του ΚΚΕ Ιωάννη Δελή για το ενδεχόμενο περαιτέρω ελαστικοποίησης της αγορά εργασίας, καθώς και της πρακτικής του δανεισμού των εργαζομένων.

Όπως χαρακτηριστικά απάντησε ο υπουργός Εργασίας: «Δεν θα δεχθούμε καν να συζητήσουμε οποιοδήποτε θέμα αφορά mini jobs περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, για τον απλό λόγο ότι έχουμε εξασφαλίσει εκ των προτέρων ότι δεν περιλαμβάνονται αυτά στους άξονες συζήτησης». Ο κ. Κατρούγκαλος προσδιόρισε ποιο είναι το πλαίσιο των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών για τις εργασιακές σχέσεις, λέγοντας ότι «οι τρεις άξονες συζήτησης είναι πρώτον η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που έχουμε θέσει εμείς, δεύτερον οι ομαδικές απολύσεις και τρίτον ο συνδικαλιστικός νόμος που έχει θέσει η άλλη πλευρά».

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «ως προς τον συνδικαλιστικό νόμο δεν θα δεχθούμε καμία έκπτωση στο δικαίωμα της απεργίας. Είναι το ιερό και το έσχατο όπλο των εργαζομένων. Εμείς είμαστε από τη μεριά του κόσμου της εργασίας και αυτό το αποδεικνύουμε παρά τις διαφορές τις οποίες έχουμε και που νομίζω σε μεγάλο βαθμό και η ιστορία και ο ελληνικός λαός θα τις κρίνει». Σε ό,τι αφορά το άλλο μείζον θέμα, των ομαδικών απολύσεων και των απαιτήσεων, ειδικά του ΔΝΤ για πλήρη απελευθέρωσή τους, επεσήμανε πως «στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων η τακτική μας απέναντι στον ακραίο παίκτη που είναι το ΔΝΤ είναι να επαναλάβουμε την τακτική απομόνωσής του, όπως με επιτυχία πράξαμε στη διαπραγμάτευση για το συνταξιοδοτικό. Σας θυμίζω, επέμεναν οι άνθρωποι του ΔΝΤ να αποκρούουν οποιαδήποτε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, η οποία ήταν αναγκαία για τη διατήρηση των συντάξεων στο επίπεδο που ήταν. Όταν η θέση αυτή απομονώθηκε με την αποδοχή ακόμα και από τις εργοδοτικές οργανώσεις της αναγκαίας αυτής αύξησης, λελογισμένης και μικρής των εισφορών, στο τέλος μπορέσαμε να πετύχουμε τον επιδιωκόμενο στόχο που ήταν η αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που θα οδηγούσε σε 30% μεσοσταθμική μείωση σε επικουρικές σε αυτήν την πολύ περιορισμένη αναπροσαρμογή που καταφέραμε».

Το θέμα των επικείμενων διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών για τις εργασιακές σχέσεις είναι στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης, η οποία θεωρεί ότι η δημιουργία ενός κοινού εσωτερικού μετώπου έναντι των προτάσεων και των απαιτήσεων των εκπροσώπων των πιστωτών αποτελεί ισχυρό άξονα στη διαπραγματευτική τακτική του επόμενου φθινοπώρου.

Αντιστάθμιση του ΕΚΑΣ ίσως με ΕΝΦΙΑ

Ο υπουργός Εργασίας παρουσιάζοντας το νέο οργανωτικό μοντέλο του ΟΑΕΔ, υπογράμμισε ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η ρύθμιση της εργασιακής ζούγκλας και της αναστροφής της απορρύθμισης των τελευταίων ετών. Η ενίσχυση του ΟΑΕΔ αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων αυτών, παράλληλα με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα, πρέπει να επιστρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο».

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση «εξετάζει την υιοθέτηση αντισταθμιστικών μέτρων για όσους συνταξιούχους χάνουν το ΕΚΑΣ». Εξετάζονται ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ ή ακόμη και στον ΕΝΦΙΑ. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Κατρούγκαλος τις επόμενες ημέρες θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γιώργο Χουλιαράκη. Όπως τόνισε, στόχος είναι «να απαλύνουμε ως ένα βαθμό την πίεση που υφίστανται οι συνταξιούχοι στο εισόδημά τους».