Την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για ένα αμοιβαία αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού καλωσόρισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στην όγδοη συνάντηση της Επιτροπής Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών. «Εργαζόμαστε ήδη προς αυτή την κατεύθυνση με τα κράτη-μέλη» σημείωσε, εκφράζοντας την ελπίδα να συμφωνηθεί μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά στο πιστοποιητικό εμβολιασμού εντός των προσεχών εβδομάδων.
Κάτι τέτοιο, επισήμανε ο επίτροπος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, θα μπορούσε να αποδείξει ότι κάποιος δεν ανήκει στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου για να ταξιδέψει μετριάζοντας τα εναλλακτικά μέτρα όπως τα αρνητικά τεστ. Επιπλέον, ο Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι θα γίνει συζήτηση σε επίπεδο ηγετών, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει συλλογική προσέγγιση.
Boomberg: Αναμένεται έγκριση την Τρίτη
Εξάλλου, σύμφωνα με το Bloomberg, η Κομισιόν θα δεσμευθεί σε μία συμφωνία με τα κράτη – μέλη μέχρι το τέλος Ιανουαρίου επάνω σε ένα ενιαίο πρωτόκολλο σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Tο πρωτόκολλο θα εξασφαλίζει ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι αναγνωρίσιμο από τα συστήματα υγείας σε όλες τις χώρες – μέλη, καθώς και σε παγκόσμια κλίμακα, μέσω συντονισμού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα μέτρα καραντίνας και βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ταξιδιώτες.
Το προσχέδιο υπόκειται ακόμη σε αλλαγές και αναμένεται να εγκριθεί επισήμως την Τρίτη με την Κομισιόν να προωθεί διεύρυνση της χρήσης των rapid test, αντικατάσταση των γενικών ταξιδιωτικών απαγορεύσεων με πιοτοχευμένα μέτρα, αλλά και αποφυγή κάθε μη απαραίτητου ταξιδιού μέχρι η επιδημιολογική κατάσταση να βελτιωθεί.
Η Αυστρία
Την ίδια ώρα, υπέρ ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, όπως έχει προτείνει πρώτος ο Έλληνας πρωθυπουργός, τάσσεται και η αυστριακή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Καρολίνε Έντσταντλερ, η οποία προέρχεται από το Λαϊκό Κόμμα, του ομοσπονδιακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.
«Θεωρώ σημαντικό ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού που είναι συντονισμένο και έχει ενιαία εμφάνιση» κι αυτό, επειδή «η κινητικότητα είναι μία βασική προϋπόθεση για την οικονομία, τα ταξίδια και τον τουρισμό» τόνισε, σε σημερινές δηλώσεις της στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση, πριν από την τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους της της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε ερώτηση εάν το πιστοποιητικό θα δημιουργούσε μια «προνομιακή τάξη», δεδομένου ότι τα εμβόλια δεν επαρκούν προς το παρόν για όλους τους Αυστριακούς, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επισήμανε ότι «υποστηρίζουμε πως ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός» και ότι «όποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί, πραγματικά και θα εμβολιάζεται».
Σύμφωνα με την ίδια, θα πρέπει «να είναι δυνατό σε κάποιον, με τη χρήση ενιαίων προτύπων, να αποδείξει ότι έχει κάνει αυτό το εμβόλιο».
Στην Ελλάδα
Η πρόταση Μητσοτάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στους ευρωπαίους ηγέτες για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα μπορεί με ενιαίο διευρωπαϊκό τρόπο να αποδεικνύει ποιος έχει εμβολιαστεί συζητήθηκε σήμερα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας υπό τον πρωθυπουργό, μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως η λογική της πρότασής του έχει ως σκοπό «να μπορούμε όχι να διαχωρίσουμε τους πολίτες σε δύο κατηγορίες – σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί – αλλά απλά να διευκολύνουμε ταξιδιωτικά αυτούς τους οποίους θα έχουν ένα τέτοιο πιστοποιητικό. Είναι κάτι το οποίο προφανώς μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και ενόψει της τουριστικής περιόδου, η οποία θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο» σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός συζήτησε το θέμα του πιστοποιητικού και με τον Ρουμάνο, νέο ομόλογό του, Φλορίν Κίτσου.