Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου για την προστασία της εργασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας, Cosmin Boiangiu την Πέμπτη.
H Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας (European Labour Authority) είναι ένας νέος οργανισμός της ΕΕ (συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2019), με αντικείμενο την παρακολούθηση της εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας για την κινητικότητα των εργαζομένων εντός της ΕΕ, το συντονισμό των σχετικών πολιτικών μεταξύ των χωρών-μελών και την παροχή ενημέρωσης.
Όπως τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Χατζηδάκης, η Ελλάδα στήριξε εξαρχής τη σύσταση της ELA, καθώς θεωρεί ότι ενισχύει τον πυλώνα της ΕΕ για τα κοινωνικά δικαιώματα. Στη συνέχεια, παρουσίασε συνοπτικά τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την προστασία της εργασίας, δίνοντας έμφαση σε δύο θέματα που σχετίζονται με το πεδίο δράσης της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας και προωθούν την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, την εισαγωγή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη Αρχή (Επιθεώρηση Εργασίας).
Από την πλευρά του, ο κ. Boiangiu παρουσίασε τις βασικές δράσεις της ELΑ και ανέλυσε τις δυνατότητες συνεργασίας και ανταλλαγής καλών πρακτικών μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ, ιδιαίτερα όσον αφορά στους εποχικά εργαζόμενους σε κλάδους, όπως τον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό, που έχουν πληγεί έντονα από την πανδημία του κορωνοϊού.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, η γενική γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης, ο α’ υποδιοικητής του e-ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης και ο γενικός επιθεωρητής του ΣΕΠΕ Χαράλαμπος Βούρτσης.