Skip to main content

Ευ. Βενιζέλος: Κίνδυνος συνταγματικού λαϊκισμού

Για κίνδυνο συνταγματικού λαϊκισμού από πλευράς του «μορφώματος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» κάνει λόγο ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και νυν βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ευάγγελος Βενιζέλος, σε άρθρο του.

Αφού κάνει λόγο για κατά κράτος ήττα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής, η οποία δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από ένα success story που δυστυχώς δεν θα έρθει, γιατί το παρεμποδίζει η ίδια η ύπαρξη της σημερινής κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει μείνει μόνη «με τον αυθεντικό και βαθιά πληγωμένο εαυτό της: τον ακραία συγκρουσιακό και διχαστικό, βασισμένο σε γκεμπελικά ψεύδη και χυδαίες συκοφαντίες, στην επινόηση και ανάδειξη εσωτερικών εχθρών, που άλλοτε είναι πρόσωπα πολιτικών αντιπάλων και άλλοτε ολόκληροι θεσμοί, με τελικό θύμα τον ίδιο τον πολιτικό και νομικό πολιτισμό της χώρας. Τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνεργασίας Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ μεταξύ 2013 και 2015 σημειώνει ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν τη βοήθεια «κύκλων του βαθέως κράτους που με κυνική άνεση μετακόμισαν από τον συντηρητικό χώρο στο χώρο της εθνικολαϊκιστικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προσφέροντας τις υπηρεσίες και την τεχνογνωσία τους».

Σημειώνει δε ότι, κατά τον ίδιο, «το απώτερο πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι όμως ο ευτελισμός του ίδιου του Συντάγματος μέσα από την καταστρατήγηση της αναθεωρητικής διαδικασίας που προβλέπεται αναλυτικά στο άρθρο 110 του Συντάγματος και προσδίδει σε αυτό τον αυστηρό του χαρακτήρα και τη νομική του υπεροχή σε σχέση με την κοινή νομοθεσία.

»Αυτή η διαδικασία δοκιμάζει και προετοιμάζει το επόμενο βήμα του συνταγματικού λαϊκισμού που είναι η πιο επικίνδυνη μορφή λαϊκισμού: το σενάριο του συνταγματικού δημοψηφίσματος που υπό οποιαδήποτε εκδοχή του αντιβαίνει ευθέως στα άρθρα 110 και 44 παρ 2 του Συντάγματος. (…) Οι πολίτες μετέχουν στην αναθεώρηση αναδεικνύοντας τα μέλη της αναθεωρητικής Βουλής και όχι απαντώντας μονολεκτικά σε ερωτήματα που αποσιωπούν τις πολύπλοκες πτυχές των θεμάτων και τις αντιφάσεις που μπορούν να προκύψουν όταν κάθε λέξη, ακόμη και κάθε σημείο στίξης μπορεί να έχει καταλυτική σημασία», συμπληρώνει μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Για την επιστημονική κοινότητα η θέση αυτή είναι προφανής. Είναι ευτύχημα το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη στον τόπο αυτό ορισμένα αυτονόητα που βρίσκονται στη βάση της εθνικής συναίνεσης, δηλαδή του πολιτικού και νομικού πολιτισμού που αποτυπώνει και προστατεύει το Σύνταγμα», καταλήγει.