Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Να συνεννοηθούμε και να υλοποιήσουμε το νέο Σύμφωνο για Μετανάστευση-Άσυλο

Την ανάγκη συνεννόησης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ με αίσθημα αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης ώστε να υλοποιηθεί το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, επισήμανε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε εκ νέου το μήνυμα στην Τουρκία ότι δε γίνεται να χρησιμοποιούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ως πιόνια «σε ένα μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι».

«Την τελευταία φορά που επισκέφτηκες τη χώρα μας ήταν εν μέσω μιας μεγάλης κρίσης. Και δεν αναφέρομαι στην υγειονομική κρίση του Covid, αλλά στην προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, όταν δεκάδες χιλιάδες κατατρεγμένοι πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησαν με κρατική ενθάρρυνση να περάσουν τα σύνορα Τουρκίας και Ελλάδας και να εισέλθουν στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τότε η Ελλάδα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, προστάτεψε τα σύνορα της Ελλάδας, τα σύνορα της Ευρώπης» είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον κ. Σασόλι και συμπλήρωσε:

«Και χάρηκα ιδιαίτερα που και οι εκπρόσωποι των τριών ευρωπαϊκών θεσμών εντός λίγων ημερών βρέθηκαν μαζί μου στον Έβρο για να στείλουν αυτό το μήνυμα με απόλυτη σαφήνεια: Ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης και ότι δεν γίνεται να χρησιμοποιούνται πρόσφυγες και μετανάστες ως πιόνια σε ένα μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι. Και θέλω να σε ευχαριστήσω ακόμα μία φορά, γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι στην πρώτη γραμμή, πιέζοντας τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς θεσμούς να μπορέσουμε επιτέλους να συνεννοηθούμε και με αίσθημα αμοιβαιότητας κι αλληλεγγύης να υλοποιήσουμε το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο θα δώσει μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε μία κοινή πρόκληση».

Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε τη σημασία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και συμφώνησε με τον κ. Σασόλι για την ενδεχόμενη δυνατότητα το Ταμείο Ανάκαμψης να καταστεί ένας σταθερός, ένας μόνιμος θεσμός, ένα μόνιμο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αυτό προϋποθέτει ότι τα κράτη-μέλη θα αξιοποιήσουν τους πόρους του Ταμείου προς τη σωστή κατεύθυνση.

Από την πλευρά του ο Νταβίντ Σασόλι είπε ότι η πανδημία έφερε στο προσκήνιο και το θέμα της επαρκούς λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να αντιμετωπιστεί με ρεαλισμό, και όχι  με ιδεολογία. Σημείωσε πως σήμερα οι περιστάσεις δείχνουν ότι η λειτουργία της Ευρώπης πρέπει να είναι πιο αποτελεσματική και επισήμανε ότι οι 15 αυτοί μήνες που προηγήθηκαν «μας δίδαξαν πολλά, μας έδωσαν πολλά μαθήματα. Μας δίδαξαν ότι χρειάζεται να δρομολογήσουμε σε πιο σωστές βάσεις κάποιους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Μας δίδαξαν ότι χρειάζεται να εργαστούμε γύρω από κοινά εργαλεία. Μας δίδαξαν, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο οι θεσμοί των Βρυξελλών, αλλά και οι εθνικοί θεσμοί. Πρέπει να μειώσουμε τις αποστάσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τις πρωτεύουσες των χωρών μας» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο γ΄ γενικός διευθυντής ΥΠΕΞ, πρέσβης Λεωνίδας Ροκανάς, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή, κι ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέσβης Ιωάννης Βράιλας.