Skip to main content

«Άνοιγμα» Ερντογάν σε Μπάιντεν – Τηλεδιάσκεψη με ηγετικά στελέχη αμερικανικών επιχειρήσεων

Καθώς η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπαθεί να ρίξει τους τόνους με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ελπίδα να προσελκύσει νέους επενδυτές.

Ο Ερντογάν μάλιστα έκανε «άνοιγμα» προς τον Μπάιντεν, εκφράζοντας σήμερα την ελπίδα ότι μια επικείμενη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν θα ανοίξει μια «νέα εποχή» στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον.

«Η δήλωση του Μπάιντεν σχετικά με τα γεγονότα του 1915 επιβάρυνε τις σχέσεις μας, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι η συνάντηση που θα έχουμε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ (14 Ιουνίου) θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή», δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια  τηλεδιάσκεψης με ηγετικά στελέχη αμερικανικών επιχειρήσεων.

«Αποδίδουμε σημασία στη συμμαχία μας με τις ΗΠΑ», επισήμανε.

Σύμφωνα με βίντεο που μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, στελέχη από τις Boeing, Amazon, Microsoft, Kellogg, PepsiCo, Cisco, Procter & Gamble και Johnson & Johnson.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τον στόχο να ανεβάσει σε 100 δισεκατομμύρια δολλάρια τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, επιμένοντας στη σημασία της προώθησης «κοινών συμφερόντων».

Ευχαρίστησε τις αμερικανικές επιχειρήσεις που πιστεύουν στην Τουρκία και είπε ότι αναμένει από τις ΗΠΑ να επιδείξουν μια πιο εποικοδομητική στάση, σημειώνοντας ότι οι αμερικανικοί δασμοί σε αλουμίνιο και χάλυβα παραμένουν πρόβλημα. Όπως είπε, οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν στη Συρία και τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας.Μπάιντεν και Ερντογάν έχουν επικοινωνήσει μόνο μια φορά από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος ανέλαβε τα καθήκοντά του, όταν ο Μπάιντεν ενημέρωσε τον Τούρκο πρόεδρο σε τηλεφωνική τους συνομιλία στις 23 Απριλίου ότι θα χαρακτηρίσει γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων, μια κίνηση που προκάλεσε την τουρκική καταδίκη.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας παραμένουν επιδεινωμένες από το 2016 λόγω πολλών διαφορών.

Μεταξύ άλλων η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Άγκυρα, που εξόργισε την Ουάσινγκτον, η οποία σε απάντηση απέκλεισε την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής των αμερικανικών αεροσκαφών F-35. Επίσης, την περασμένη εβδομάδα ο  Ερντογάν είχε κατηγορήσει τον  Μπάιντεν πως «έχει αιματοβαμμένα χέρια», με αφορμή την ένταση μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστινίων.