Skip to main content

Πώς δρούσε διεθνές κύκλωμα κατάρτισης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων

Οργανωμένο κύκλωμα κατάρτισης και διακίνησης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, τα οποία προορίζονταν για παράνομη προώθηση αλλοδαπών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτες χώρες, εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, στο πλαίσιο επιχείρησης με την κωδική ονομασία «op. POSTMAN».

Συγκεκριμένα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, εντοπίστηκε και αποδομήθηκε το εν λόγω κύκλωμα, το οποίο χρησιμοποιούσε ως κάλυψη κατάστημα «βιτρίνα» στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή της Ομόνοιας.

Όπως προέκυψε, τα μέλη του διακινούσαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και υλικά πλαστογράφησης εγγράφων, μέσω δεμάτων, με φερόμενους ως αποστολείς διαφορετικά πρόσωπα, με διαφορετικές διευθύνσεις και στοιχεία επικοινωνίας, ενώ στην πραγματικότητα τα επίμαχα δέματα αποστέλλονταν από το κατάστημα «βιτρίνα», το οποίο διαχειριζόταν αλλοδαπός-ηγετικό στέλεχος του κυκλώματος.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν αρχικά εντοπίστηκαν πέντε δέματα, που περιείχαν διαβατήρια, για τα οποία αποδείχθηκε ότι οι αποστολείς τους ήταν «αχυράνθρωποι» και ο πραγματικός διακινητής των δεμάτων ήταν ο ιδιοκτήτης του επίμαχου καταστήματος.

Κατά την εξέλιξη της έρευνας κατασχέθηκαν άλλα δύο δέματα με προορισμούς ευρωπαϊκή χώρα και νησί του Αιγαίου, ενώ σε συνεργασία με το Τελωνείο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κατασχέθηκε άλλο ύποπτο δέμα, το οποίο περιείχε 61 αυτοκόλλητες διαφάνειες με απομιμήσεις υδατογραφημάτων διαβατηρίων αλλοδαπών χωρών.

Τα δεδομένα που συλλέχτηκαν από την πρόοδο των ερευνών διασταυρώθηκαν με πληροφοριακό υλικό από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Γερμανίας (criminal investigation), στο πλαίσιο του Εθνικού Project Soko Express.

Λόγω της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης, αποφασίστηκε στη συνέχεια η διεξαγωγή επιχειρησιακής συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του EURTF (European Regional Task Force) στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή αναλυτών και ειδικών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και εκπρόσωπων των Γερμανικών, Σουηδικών και Ισπανικών Αρχών, όπου συμφωνήθηκε ο τρόπος χειρισμού της υπόθεσης και συγκεκριμένα η διενέργεια παράλληλων ερευνών από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής και τις Γερμανικές Αρχές.

Συνολικά, από την έναρξη των ερευνών και στα διάφορα στάδια της υπόθεσης, κατασχέθηκαν από τις Γερμανικές Αρχές 28 δέματα με διάφορους τύπους εγγράφων (διαβατήρια, ταυτότητες, άδειες διαμονής), ενώ στην Ελλάδα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 14 δέματα.

Από την κλιμάκωση της έρευνας αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε το διήμερο 19 και 20 Ιουνίου ευρεία αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές της Αττικής, με απολογισμό τη σύλληψη τεσσάρων μελών του κυκλώματος, μεταξύ των οποίων και το ηγετικό στέλεχος-ο διαχειριστής του καταστήματος.

Παράλληλα, διενεργήθηκαν δύο έρευνες σε κατοικίες και ισάριθμες έρευνες σε καταστήματα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο διαβατήρια και δύο σελίδες διαβατηρίων, Visa και απόκομμα visa, δύο άδειες διαμονής, δελτίο ταυτότητας, πέντε ζελατίνες ασφαλείας, έξι φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου και 24.535 ευρώ.

Με δικογραφία σε βάρος τους, για παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν στο οργανωμένο έγκλημα, την πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτου προσώπου και πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελία Πλημμελειοδικών και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

Στον χειρισμό της υπόθεσης συνέδραμε και το Τμήμα Πλαστογραφίας της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η επιχείρηση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) και εντάσσεται στο πρόγραμμα EMPACT, όπου η Ελλάδα ηγείται, ηια την καταπολέμηση της διευκόλυνσης της παράνομης μετανάστευσης.

naftemporiki.gr