Skip to main content

Νέα κόντρα ΗΠΑ – Ρωσίας για την «στρατιωτικοποίηση» της Αρκτικής

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ‘Αντονι Μπλίνκεν κάλεσε σήμερα από την Ισλανδία να “αποφευχθεί η στρατιωτικοποίηση” της Αρκτικής, σε μια προειδοποίηση προς τη Ρωσία που υπερασπίστηκε χθες τις στρατιωτικές της δραστηριότητες σε αυτήν τη στρατηγική περιοχή.

Έχουμε ανησυχίες σε σχέση με την αύξηση ορισμένων στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην Αρκτική που ενισχύουν τους κινδύνους ατυχημάτων ή κακών υπολογισμών και υπονομεύουν τον κοινό στόχο ενός ειρηνικού και βιώσιμου μέλλοντος για την περιοχή”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Ισλανδία σήμερα, παραμονή της συνεδρίασης του Αρκτικού Συμβουλίου στο Ρέικιαβικ, όπου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τον κάλεσε εμμέσως ν’ “αποφεύγει τις δηλώσεις” όπως αυτές που έγιναν χθες, Δευτέρα, εκφράζοντας την “ελπίδα” ότι η σύνοδος κορυφής της Αρκτικής την Τετάρτη και την Πέμπτη θα “ενισχύσει την ειρηνική συνεργασία στην περιοχή”.

Περιοχή ειρηνικής συνεργασίας

“Η ελπίδα μας είναι αυτό το είδος συνεργασίας να συνεχιστεί και η Αρκτική να παραμείνει μια περιοχή ειρηνικής συνεργασίας”, δήλωσε ο ‘Αντονι Μπλίνκεν.

“Πρέπει να προχωρήσουμε όλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, στη βάση των κανόνων και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ο καθένας μας και να αποφεύγουμε τις δηλώσεις που τις αποδυναμώνουν”, πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ για την Αρκτική.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Αρκτική είναι η ζώνη επιρροής της Ρωσίας, προειδοποιώντας τη Δύση για τις φιλοδοξίες της στον Μεγάλο Βορρά.

Λαβρόφ: Αυτά τα εδάφη είναι δικά μας

“Είναι σαφές σε όλους, εδώ και πολύ καιρό, ότι αυτά είναι τα εδάφη μας, η γη μας”, είπε, καταγγέλλοντας συγκεκριμένα τις επιθετικές τάσεις του ΝΑΤΟ και της Νορβηγίας στην Αρκτική.

Ο Μπλίνκεν, από την πλευρά του, επέκρινε τη Ρωσία για τις “παράνομες θαλάσσιες διεκδικήσεις της, κυρίως σε σχέση με τους κανόνες διέλευσης ξένων πλοίων στη βόρεια διαδρομή” κατά μήκος των ρωσικών ακτών της Αρκτικής.

Αυτοί οι κανόνες “δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και αυτό είναι κάτι στο οποίο έχουμε απαντήσει και θα συνεχίσουμε να απαντάμε”, είπε.

Πηγές: AFP, Reuters