Skip to main content

Τσιάρας για συνεπιμέλεια: Δεν μπορεί να αλλάξει ο κορμός του νομοσχεδίου

 Νομοτεχνικές βελτιώσεις στον νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ανακοίνωσε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας  και κάλεσε τα κόμματα, ιδίως εκείνα που ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, να καταθέσουν τις προτάσεις τους, με τροπολογίες στο σχέδιο νόμου, ξεκαθάρισε όμως ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές προτάσεις που αποδομούν το νομοσχέδιο.

«Το ζητούμενο είναι στο τέλος της ημέρας να δώσουμε το δικαίωμα στα παιδιά να μεγαλώνουν με τους δύο γονείς. Δεν είναι θέμα ούτε νικητών ούτε χαμένων και πρέπει να το καταλάβουμε αυτό», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στην τελευταία συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, επί του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια. «Δεν είναι θέμα ούτε του πατέρα ούτε της μητέρας. Είναι θέμα το οποίο αναδεικνύεται από το πραγματικό δικαίωμα του παιδιού, αλλά και από την ίδια την ανάγκη της σημερινής πραγματικότητας, να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα που κρυμμένο εδώ και αρκετά χρόνια στο χαλί, δεν τύγχανε ούτε ουσιαστικά της ανάδειξης του ούτε της αντιμετώπισης του», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσέθεσε: «Αν υπάρχουν όντως και κάποιες άλλες προτάσεις πέραν των κατατεθειμένων τροπολογιών, είμαστε εδώ για να τις δούμε και για να τις ακούσουμε και ενδεχομένως, να δούμε τι άλλο μπορεί να γίνει».

Την ίδια ώρα, όμως, ο κ. Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να αλλάξει ο κορμός του νομοσχεδίου: «Την προσπάθειά μου την έκανα και θα μπορούσα να είμαι εδώ για να συνεχίσω να κάνω αυτήν την προσπάθεια της συναίνεσης, αλλά αν ζητάει κανείς να “αποδομηθεί” ένα προτεινόμενο νομοσχέδιο, την προηγουμένη της ψήφισής του, όταν υπάρχει η θετική εκφρασμένη άποψη της πλειοψηφίας των φορέων, όταν έχει τύχει της θετικής αποδοχής σε έναν αριθμό ρεκόρ σχολίων στη δημόσια διαβούλευση και όταν όλοι σας, όλοι μας, αναγνωρίζουμε το πρόβλημα ως υπαρκτό, νομίζω ότι στην πραγματικότητα είναι σαν να λέμε ότι δεν θέλουμε να προχωρήσει τίποτα».

«Τι επιχειρούμε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο; Λέτε, “Βγάλτε το ‘ένα τρίτο’”, “Βγάλτε το ‘εξίσου’”», “Βγάλτε το ‘ένα’”, “Βγάλτε το ‘άλλο’”. Γιατί τα κάνουμε όλα αυτά; Γιατί θέλουμε ακριβώς, για να μην καταλήξουν ουσιαστικά οι γονείς στο δικαστήριο και να “πληγώνουν” πρώτα απ’ όλα το παιδί τους, να “πληγώνουν” τους ίδιους, με αυτήν την εξέλιξη, να μπορούν να δημιουργήσουν μια φιλοσοφία επίλυσης της διαφοράς τους “πριν φτάσουν εκεί”», είπε επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης και συμπλήρωσε: «Όλα τα άλλα, για όσους από εσάς είστε νομικοί και γνωρίζετε, αφορούν σε μια δυνατότητα του δικαστή, στο τέλος της ημέρας, να πάρει την απόφασή του και να ερμηνεύσει, όπως αυτός κρίνει τα συγκεκριμένα δεδομένα που υπάρχουν».

Με νομοτεχνικές βελτιώσεις που επέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης ορίζεται ότι:

– οι διατάξεις του νόμου ερμηνεύονται και εφαρμόζονται σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, που δεσμεύουν τη χώρα, ιδίως με τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού.

– αν τη γονική μέριμνα ασκούν και οι δύο γονείς, χωρίς να έχουν την ίδια κατοικία, ο ανήλικος έχει κατοικία, την κατοικία του γονέα με τον οποίο διαμένει.

«Το νομοσχέδιο δεν είναι πιστό, απολύτως, στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών και στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Είναι, επίσης, σίγουρο, ότι αφήνει ορισμένους υπαινιγμούς, όπως παραδείγματος χάριν, με αυτό το “εξίσου”, το οποίο μπορεί να παραπέμψει αλλού. Όπως και η αναφορά στο 1/3 του χρόνου, που δεν είναι ενδεικτική, είναι υποχρεωτική, όπως αντιλαμβάνεστε, θα φέρει περισσότερες συγκρούσεις και ίσως, προσφυγή στη δικαιοσύνη, διότι το 1/3 επί ποίου χρόνου θα είναι; Επί των διακοπών, επί της εβδομάδος, επί της ημέρας κ.λπ.;» ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου, που έχει καταστήσει σαφώς την αντίθεσή της με το νομοσχέδιο. 

Η βουλευτής της ΝΔ επισήμανε ότι δεν συμμετείχαν στο διάλογο με το υπουργείο Δικαιοσύνης παραδοσιακές γυναικείες οργανώσεις και προσέθεσε: «Αντίθετα, είδαμε απίθανες οργανώσεις, γονείς, συνεπιμέλεια, ενεργοί μπαμπάδες, τρομερές διαφημίσεις υπέρ του νομοσχεδίου, που σημαίνει χρήμα πολύ και μία πανομοιότυπη επιστολή, η οποία αποστέλλεται σε εμάς με mail, με διάφορα ονόματα χωρίς πραγματικά στοιχεία, δηλαδή, ψευδή. Τόσο πολύ αγαπούν τα παιδιά τους αυτοί, ώστε δεν μπορούν να συντάξουν μια επιστολή να μας στείλουν, για το προκείμενο θέμα; Ή μήπως είναι ένα γραφείο, το οποίο διαθέτει και το χρήμα και στέλνει όλα αυτά, με ψευδή ονοματολογία; Γιατί εγώ πιστεύω ότι είναι αυτό, το δεύτερο».