του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Με τη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδος και δανειστών, εκ των πραγμάτων, να εισέρχεται στην τελική της φάση -κάτι που παραδέχονται δημοσίως όλοι οι εμπλεκόμενοι- το ελληνικό πολιτικό σύστημα βιώνει τους κραδασμούς μιας χρεοκοπίας που ουδείς στην παρούσα φάση μπορεί να αποκλείσει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, δύο 24ωρα μετά το ναυάγιο στις Βρυξέλλες και δύο 24ωρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη, έλαβαν χώρα συναντήσεις που εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς ως «αλληλοτροφοδοτούμενες».
Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τη βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, εκλήφθησαν από πολλούς και όχι τυχαία ως προσπάθεια του Μαξίμου να οικοδομήσει ένα εθνικό μέτωπο, το οποίο θα «χρησιμοποιήσει» ως εφεδρεία, σε περίπτωση που η «δύσκολη» συμφωνία που θα φέρει στη Βουλή απορριφθεί από τους «σκληρούς» του ΣΥΡΙΖΑ και συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση της σημερινής ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με βουλευτή της αντιπολίτευσης, δεν είναι διόλου τυχαίο ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης «έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι θα στηρίξει όποια συμφωνία κι αν έρθει στη Βουλή, η Φώφη Γεννηματά θεωρείται σίγουρα πιο “φιλική” προς τον Αλέξη Τσίπρα από τον προκάτοχό της Ευάγγελο Βενιζέλο και η Ντόρα Μπακογιάννη έχει πολλάκις ζητήσει από τον πρόεδρο της Ν.Δ. να στηρίξει τη συμφωνία στη Βουλή».
Η συναντήσεις αυτές και κυρίως η συνάντηση Τσίπρα – Μπακογιάνη θορύβησαν τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος προ του κινδύνου να βρεθεί απομονωμένος, έχοντας μάλιστα απέναντί του ένα «εθνικό μέτωπο», έσπευσε να αποσπάσει τη στήριξη του πρώην προέδρου της ΝΔ και κυρίως να προλάβει μια κίνηση του Μαξίμου και προς την πλευρά του Κώστα Καραμανλή με τον οποίο άλλωστε διατηρεί άριστες σχέσεις και ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας.
Ο κ. Καραμανλής όχι μόνο ανταποκρίθηκε στο αίτημα του κ. Σαμαρά για συνάντησή στην οικεία του στην Κηφισιά, αλλά καθόλου τυχαία, η Συγγρού έσπευσε να διαρρεύσει μετά την 75λεπτη συνάντηση ότι «οι δύο άντρες θεωρούν πως με σοβαρότητα και υπευθυνότητα η Ν.Δ. αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση και την κρίση».
Η τελική έκβαση της μάχης θα κριθεί όταν η συμφωνία -και κυρίως το περιεχόμενό της- με τους δανειστές φτάσει -αν φτάσει- στη Βουλή. Η ψήφισή της από τις Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως αρκετών βουλευτών της Ν.Δ. θα αναδείξει τον σημερινό Πρωθυπουργό απόλυτο κυρίαρχο του πολιτικού σκηνικού. Αν υπάρξει απώλεια της δεδηλωμένης τότε ο κ. Τσίπρας δεν έχει άλλη λύση παρά τις εκλογές. Τότε θα χρειαστούν οι εφεδρείες που οικοδομεί σήμερα.