Skip to main content

Οριστικές αποφάσεις Τσίπρα: Μετά το Eurogroup, με φόντο το Σκοπιανό

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Οι καταγγελίες του ανεξάρτητου, πλέον, βουλευτή Δημήτρη Καμμένου για κρυφή, παράλληλη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές για το χρέος, με αντάλλαγμα το όνομα στο Σκοπιανό, έχει πυροδοτήσει μία νέα δηλητηριώδη συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας, που η κυβέρνηση αναμένει ότι θα τελειώσει την Πέμπτη, εφόσον το Eurogroup καταλήξει σε συμφωνία για το χρέος και την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα.

Ποτέ δεν πρόκειται να αποδειχθεί αν η κυβέρνηση προχώρησε ή όχι σε παράλληλη διαπραγμάτευση κάτω από το τραπέζι, ποτέ δεν πρόκειται Ευρωπαίος αξιωματούχος να πει δημοσίως ότι κάτι τέτοιο συνέβη ή δεν συνέβη. Αν η συμφωνία για το χρέος είναι καλή για την ελληνική οικονομία οι καταγγελίες θα αποδυναμωθούν, αν δεν είναι καλή θα διαψευστούν.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες, αν στο Eurogroup της Πέμπτης έχουμε κατάληξη των διαπραγματεύσεων τότε πληρούνται οι δύο προϋποθέσεις που έχει βάλει ο κ. Τσίπρας για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις του για τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησής του και το χρόνο των επόμενων εκλογών.

Ενδεχόμενη συμφωνία την Πέμπτη, αποτελεί την έναρξη της άτυπης προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα και το ερώτημα είναι αν ο κ. Τσίπρας επιλέξει να αιφνιδιάσει με εκλογές το φθινόπωρο εκμεταλλευόμενος το θετικό momentum των δύο συμφωνιών, ή επιλέξει να κάνει τις εθνικές εκλογές στο – ούτως ή άλλως- εκλογικό 2019, καθώς έχουμε ευρωεκλογές τον Μάιο αλλά και αυτοδιοικητικές εκλογές που η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει αποφασίσει αν θα τις κάνει Ιούνιο όπως είναι προγραμματισμένες ή Οκτώβριο.

Στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε ότι δεν έχει αποφασίσει πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές. Είπε ότι πρόθεσή του είναι η εξάντληση της τετραετίας ως όφειλε να πει, άφησε όμως και ένα «αλλά», το οποίο τυπικά το δικαιολόγησε με τις αναφορές στο απρόβλεπτο, το οποίο δεν όφειλε να το πει. Στην πραγματικότητα, η «επιβεβαίωση» ή η «διάψευση» των καταγγελιών του Δημήτρη Καμμένου περί κρυφής, παράλληλης διαπραγμάτευσης σε Σκοπιανό και οικονομία θα παίξει μεγάλο ρόλο στην απόφαση του κ. Τσίπρα.

Που σημαίνει:

  • Αν το πακέτο της συμφωνίας είναι καλό για την κυβέρνηση, στέλνει θετικό σήμα στις αγορές και αφήνει περιθώρια για αναβολή στις μειώσεις συντάξεων, εξαγγελίες παροχών και φοροελαφρύνσεων, τότε ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει εκλογές το 2019 τον Μάιο ή τον Οκτώβριο.
  • Αν το πακέτο της συμφωνίας εκληφθεί ως συνέχεια των μνημονίων, με συνέχιση της αυστηρής εποπτείας, δεν πείθει τις αγορές και δεν αφήνει περιθώρια προεκλογικού πακέτου, τότε ο κ. Τσίπρας θα ψάξει άμεσα τον κατάλληλο χρόνο των εκλογών, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το καλό κλίμα των ημερών και δε θα διακινδυνεύσει να το χάσει, καθυστερώντας.

Δύο οι άγνωστοι «χ»

Σε αυτήν την εξίσωση, δύο είναι οι άγνωστες παράμετροι για το πρωθυπουργικό επιτελείο. Οι εξελίξεις στα Σκόπια και αν η κυβέρνηση Ζάεφ καταφέρει να υλοποιήσει τα βήματα της συμφωνίας ώστε να έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση και το αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα αντέξουν μέχρι η συμφωνία να έρθει στην ελληνική Βουλή ή μέχρι τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.

Είναι πάντως ισχυρό το  ενδεχόμενο, τα δύο αυτά γεγονότα, δηλαδή η κύρωση της συμφωνίας για τα Σκόπια από την ελληνική Βουλή και η προκήρυξη των εθνικών εκλογών να συμπέσουν, αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να βαρύνει το προεκλογικό διακύβευμα και με την οριστική εξέλιξη ενός εθνικού ζητήματος όπως το Σκοπιανό, ώστε να δεσμεύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πει προεκλογικά τι θα κάνει με τη συμφωνία για το Σκοπιανό.