Στην Τουρκία επέστρεψαν την Τετάρτη οκτώ μετανάστες, επτά άνδρες και μία γυναίκα, με πλοίο ναυλωμένο από τον FRONTEX, το οποίο απέπλευσε από τη Χίο με προορισμό το τουρκικό λιμάνι του Τσεσμέ.
Οι μετανάστες – πέντε από το Αφγανιστάν, δύο από το Ιράν και ένας από την Αλγερία – δεν είχαν καταθέσει αίτημα για άσυλο, ούτε είχαν εκφράσει σχετική βούληση.
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε ό,τι αφορά τις επιστροφές στην Τουρκία, ισχύει το παρακάτω νομικό πλαίσιο:
- Το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής το οποίο υπεγράφη στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου 2001 και κυρώθηκε με το Ν.3030/2002 (ΦΕΚ Α΄-163/15-07-2002).
- Η Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, η οποία υπεγράφη στις 16 Δεκεμβρίου 2013 στην Άγκυρα και τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2014, για την επανεισδοχή υπηκόων Τουρκίας. Από την 1η Ιουνίου 2016 τέθηκε σε ισχύ και για τους υπηκόους τρίτων χωρών, αντικαθιστώντας και το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής. Ωστόσο, κατά το τρέχον διάστημα η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τουρκικές αρχές και εκκρεμεί η υπογραφή Εφαρμοστικού Πρωτοκόλλου.
- Η Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016, σύμφωνα με την οποία, από τις 20 Μαρτίου 2016, όλοι οι νεοεισερχόμενοι στα ελληνικά νησιά αλλοδαποί θα επιστρέφονται στην Τουρκία.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι από αρχές του έτους έχουν επιστρέψει στη Τουρκία:
- Με βάση το Διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας 1.053 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών.
- Mε βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, 36 υπήκοοι Τουρκίας.
- Με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, 449 μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων.