Skip to main content

Λιβύη: Ανησυχία ΟΗΕ για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ντέρνα

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (MANUL) εξέφρασε έντονη ανησυχία την Πέμπτη για τις «κατάφωρες παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες, που φέρονται να διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ με σκοπό να καταληφθεί η πόλη Ντέρνα.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) υπό τη διοίκηση του Χάφταρ διεξάγει από τον περασμένο μήνα μια επιχείρηση για να «απελευθερώσει» τη Ντέρνα, προπύργιο ριζοσπαστών ισλαμιστών και τελευταία περιοχή της ανατολικής Λιβύης που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχό του.

Ο ΛΕΣ διαβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ότι προελαύνει στη Ντέρνα, μια πόλη με πάνω από 120.000 κατοίκους, που τελεί υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών και ισλαμιστών μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

«Η MANUL είναι θορυβημένη εξαιτίας των καταγγελιών για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ντέρνα, περιλαμβανομένων λεηλασιών, καταστροφών περιουσιών, αυθαίρετων κρατήσεων και ενός βίντεο (που καταγράφει) εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες», ανέφερε η αποστολή σε ανακοίνωσή της.

Το βίντεο, που κυκλοφορεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, εικονίζει ένοπλους που παρουσιάζονται ως στρατιώτες του ΛΕΣ να εκτελούν δύο ανθρώπους, ο ένας από τους οποίους είναι ήδη τραυματισμένος.

Οι δύο άνδρες είναι ακινητοποιημένοι στο έδαφος πλάι στο αυτοκίνητό τους.

Δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι στιγμής να επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα αυτού του βίντεο ή εάν τα θύματα εμπλέκονταν στις εχθροπραξίες ή όχι.

«Οι αντιμαχόμενοι που παραδίδονται, καταθέτουν τα όπλα, ή όσοι δεν εμπλέκονται σε μάχη πρέπει να τυγχάνουν ανθρώπινης μεταχείρισης», τόνισε η MANUL μέσω Twitter.

«Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται», πρόσθεσε η αποστολή, καλώντας να διενεργηθεί «σε βάθος και ανεξάρτητη έρευνα» και οι δράστες να δικαστούν όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο.

Στις αρχές του Ιουνίου ο στρατάρχης Χάφταρ είχε διατάξει τα στρατεύματά του να «τηρούν τις νόμιμες διαδικασίες όσον αφορά τους αιχμαλώτους και να τους παραδίδουν στα αρμόδια όργανα», απαγορεύοντας ενέργειες «αντεκδίκησης εναντίον τους».

Μέλη του ΛΕΣ έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα και σε προηγούμενες μάχες, όπως ο Μαχμούντ αλ Ουερφάλι, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί από τον Αύγουστο του 2017 ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) καθώς τον βαρύνουν κατηγορίες για τη διάπραξη «εγκλημάτων πολέμου» κατά τη διάρκεια της μάχης της Βεγγάζης.