Καθημερινά επιβεβαιώνεται, πως όσοι εμβολιάστηκαν, όχι μόνο κινδυνεύουν λιγότερο να κολλήσουν (ακόμα και όταν εκτεθούν στον ιό) αλλά ακόμα και να αρρωστήσουν έχουν μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και να χρειαστεί να νοσηλευτούν, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Τις τελευταίες εβδομάδες, είπε παρατηρείται σημαντική μείωση στις νέες νοσηλείες των ηλικιακών ομάδων που έχουν εμβολιαστεί.
Η κ. Παπαευαγγέλου, ανέφερε ότι στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων συζητήθηκε το ενδεχόμενο συμμετοχής σε περισσότερες δραστηριότητες, όσων επιλέξουν να εμβολιαστούν. Μίλησε για την σημασία του εμβολιασμού που αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για τον έλεγχο της πανδημίας και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν. “Οσοι δεν εμβολιάζονται, θέτουν σε άσκοπο κίνδυνο τον εαυτό τους και τους οικείους τους”, είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε ότι όσο ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα, είναι φυσιολογικό να εμφανίζονται και νέες μεταλλάξεις. “Εχουμε έναν αγώνα δρόμου, να προλάβουμε να εμβολιαστούμε πριν την ανάπτυξη και πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων”.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη σύσταση της Μ. Βρετανίας να γίνεται το εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα άνω των 40 ετών, είπε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, έχει αποφασίσει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της Ελλάδας και τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, αλλά και θανάτου από κορονοϊό, να χορηγείται το εμβόλιο σε άτομα άνω των 30 ετών, διότι σε αυτές τις ηλικίες αυξάνεται η βαριά νόσηση και οι σοβαρές επιπλοκές. Η επιδημιολογική εικόνα της Μ. Βρετανίας είναι τελείως διαφορετική από την δική μας, είπε.
Πτωτική πορεία εμφανίζει η επιδημία
Το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει πτωτική πορεία σε όλες σχεδόν τις περιφερειακές ενότητες της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, είναι κάτω από 20.000, παραμένει όμως υψηλός – και οι ειδικοί είναι ανήσυχοι, καθώς, όπως είπε η καθηγήτρια, βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο.Τα περισσότερα νέα κρούσματα, είπε, αφορούν στις ηλικίες 20-60 ετών που εμφανίζουν μεγάλη κινητικότητα, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε ο εμβολιασμός των ηλικιών 30-60 ετών. “Ο ιός είναι εδώ και κυκλοφορεί αναμεσά μας, και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δώσουμε μήνυμα χαλάρωσης, ούτε καν σε όσους έχουν εμβολιαστεί”.
Ανέφερε επίσης, ότι τις επιπτώσεις του Πάσχα δεν τις έχουμε δει ακόμα, και οι επιστήμονες αναμένουν τοπικές επιδημίες. Όπως είπε, ήδη υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. Η παρακολούθηση της πορείας της πανδημίας βασίζεται στους πιο σκληρούς δείκτες, που είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι νέες διασωληνώσεις ασθενών και οι θάνατοι – και αυτό διότι ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν κατά τις ημέρες του Πάσχα είναι μικρότερος, και έτσι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική εικόνα διασποράς του ιού. Τις δύο τελευταίες ημέρες που επιστρέψαμε στον υψηλό αριθμό ημερησίων τεστ, το ποσοστό θετικότητας παρέμεινε σταθερό στο 4,3%, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου.
Δεν αρκεί ο αριθμός των εμβολιασθέντων και ο καλός καιρός για να ελέγξουμε την πανδημία: “Βλέπουμε τοπικές επιδημικές εξάρσεις, ακόμα και σε περιοχές που έχουν εμβολιαστική κάλυψη της τάξεως του 25%” σημείωσε η καθηγήτρια. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της επικράτειας, εμφανίζει σταθερά πτωτική πορεία για τέταρτη εβδομάδα, με το μέσο όρο του 7ημέρου να είναι στις 391 νέες εισαγωγές την ημέρα. Ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια συνεχίζει να είναι υψηλός, και ανέρχεται στους 4900 ασθενείς.
Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς Covid εμφανίζουν σταθερά υψηλό ποσοστό κάλυψης 82% στην επικράτεια. Όμως και στις ΜΕΘ παρατηρείται μείωση των άνω των 75 ετών και αύξηση των ηλικιών 35 με 55 ετών, που σήμερα αποτελούν το 1/4 των ασθενών στις ΜΕΘ. Τόνισε ότι οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανεμβολίαστοι. Οι αποσωληνώσεις είναι περισσότερες από τις νέες διασωληνώσεις και ελπίζουμε στην αποκλιμάκωση των ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου.
Αναφέρθηκε επίσης στο σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων, λέγοντας ότι οι αποφάσεις της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είναι ιδιαίτερα προσεκτικές. Είπε ότι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ανοίξουν στις 17 Μαΐου, και η απόφαση βασίστηκε στο σταδιακό άνοιγμα της εκπαίδευσης. Κατέληξε δε, λέγοντας, ότι μέχρι να αυξηθεί ικανοποιητικά η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, θα χρειαστεί όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, προκειμένου να αποφύγουμε μια νέα έξαρση της πανδημίας.