Skip to main content

Στην «Αποστολή» ο πρόεδρος της Christian Aid

Επίσκεψη στην «Αποστολή» πραγματοποίησε ο Βρετανός λόρδος Δρ. Ρόουαν Γουΐλλιαμς, πρόεδρος της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης Christian Aid, πρώην Αρχιεπίσκοπος Αγγλίας.

Ο Δρ. Γουΐλλιαμς ενημερώθηκε διεξοδικά από τα στελέχη της «Αποστολής» για τις δράσεις και τα προγράμματά της με έμφαση στο προσφυγικό και μεταναστευτικό, καθώς και για την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα.

Στην προσφώνησή του, ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής», Κωσταντίνος Δήμτσας, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Από την πρώτη στιγμή που ήλθατε στην Ελλάδα ως τότε Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας, το 2010, έχει περάσει πολύς καιρός. Η πατρίδα μας ανήλθε έναν πραγματικό Γολγοθά. Η αγγλικανική εκκλησία στάθηκε δίπλα μας από την πρώτη στιγμή ως συγκυρηναίος. Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως επισκεφθήκατε τα συσσίτια, είδατε την κατάσταση εκ του σύνεγγυς, μιλήσατε με τους ανθρώπους, καθίσατε μαζί τους στο φαγητό… Και βέβαια δεν θα ξεχάσω ποτέ την επίσκεψή μου στο ανάκτορο του Λάμπεθ και τη δυνατότητα που είχαμε να συζητήσουμε και πάλι σημαντικά θέματα. Παρ’ ότι η τοπική αγγλικανική ενορία εδώ στην Αθήνα είναι αριθμητικά μικρή, έχει σταθεί στους Έλληνες σαν να ήταν μία πολύ μεγάλη εκκλησία. Κι αυτό είναι εντυπωσιακό. Υπάρχουν πολλές προοπτικές εμβάθυνσης της υπάρχουσας συνεργασίας μας. Η κοινή μαρτυρία που δίδουμε ως Χριστιανοί είναι πολύτιμη και δείχνει το πραγματικό νόημα του Χριστιανισμού» είπε.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Γουΐλλιαμς μεταξύ άλλων τόνισε: «Όπως ανέφερα και στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, Ιερώνυμο, είχα την ευκαιρία να μιλήσω πολλές φορές στη Βρετανία για την Ελλάδα, την Εκκλησία και την “Αποστολή”. Οι Έλληνες αντιμετώπισαν μία εξαιρετικά δύσκολη δοκιμασία κατά τα τελευταία εννέα χρόνια. Τόσο η εσωτερική πίεση από την οικονομική και κοινωνική κρίση, όσο και η εξωτερική πίεση από το προσφυγικό και μεταναστευτικό υπήρξαν εξαιρετικά επαχθείς. Ήταν πολύ σημαντικό και συνάμα διδακτικό για όλους εμάς να δούμε την “Αποστολή” να στέκεται στο πλευρό όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και όλων των ανθρώπων του Θεού, δηλαδή των προσφύγων και μεταναστών που κατέφυγαν στην πατρίδα σας. Είναι σημαντικό η Εκκλησία να στέκεται στο πλευρό του λαού της, αλλά είναι εξ ίσου σημαντικό να στέκεται δίπλα σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως. Υπό αυτή την έννοια, η “Αποστολή” συνεχίζει επάξια τις Χριστιανικές και πανανθρώπινες παραδόσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και του ευγενούς ελληνικού λαού. Μου προξενεί πολύ μεγάλη χαρά το γεγονός  ότι έχει  αναπτυχθεί μία τόσο σημαντική συνεργασία μεταξύ της “Αποστολής” και της τοπικής αγγλικανικής ενορίας, φιλία που συνεχίζει να αναπτύσσεται. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστεί» σημείωσε.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα περαιτέρω διεύρυνσης κι ενίσχυσης της συνεργασίας τόσο σε υφιστάμενες, όσο και σε μελλοντικές δράσεις και προγράμματα, ιδιαιτέρως σε νέους τομείς, όπως το περιβάλλον, το προσφυγικό και η νεολαία.

Ο αγγλικανός πρελάτος, πανεπιστημιακός διδάσκαλος θεολογίας και φιλοσοφίας κι ακαδημαϊκός Δρ. Γουΐλλιαμς πραγματοποίησε επίσης επίκαιρη διάλεξη στο αρχοντικό της Αγίας Φιλοθέης στην Πλάκα, με θέμα «Being Human» (η σημασία τού να είσαι άνθρωπος) με τη συμμετοχή, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, αντιπροέδρου της «Αποστολής», του Κώστα Καρρά, αντιπροέδρου της Europa Nostra και της Δρ. Νίκης Τσιρώνη, Βυζαντινολόγου. Η ανταλλαγή απόψεων επικεντρώθηκε σε σειρά επικαίρων ζητημάτων, μεταξύ των οποίων το προσφυγικό και μεταναστευτικό, η σημασία του ανθρωπισμού και μάλιστα του Χριστιανικού, η περιβαλλοντική κρίση, η θετική συμβολή των εκκλησιών στην αντιμετώπιση των προκλήσεων των καιρών μας, κ.ά. Την διάλεξη παρακολούθησαν εκπρόσωποι εκκλησιών, η πρέσβης της Βρετανίας, Κέιτ Σμιθ, ο αγγλικανός αποκρισιάριος π. Leonard Doolan, ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής», Κωνσταντίνος Δήμτσας, πανεπιστημιακοί καθηγητές και πολύς κόσμος.

Ο Δρ. Ρόουαν Γουΐλλιαμς (Dr. Rowan Williams) διετέλεσε αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας και Πριμάτος της Αγγλικανικής Εκκλησίας από το 2002 έως το 2012, και υπό την ιδιότητά του αυτή επισκέφθηκε επίσημα την Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2010. Σήμερα είναι κοσμήτωρ (Master) του Magdalene College του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ και πρόεδρος της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης Christian Aid.