Skip to main content

Τουρκία: Στη φυλακή και ξανά ελεύθερος ο δημοσιογράφος Καντρί Γκιουρσέλ της «Cumhuriyet»

Ξανά στη φυλακή οδηγήθηκε χθες ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Καντρί Γκιουρσέλ, όπου παρέμεινε για μερικές ώρες, προτού αφεθεί ελεύθερος, μετά την επικύρωση της καταδίκης του από εφετείο, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης που κατήγγειλαν οι υπερασπιστές της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα και διεθνώς.

Ο πρώην χρονογράφος της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Cumhuriyet» μετήχθη στη φυλακή, ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ο δικηγόρος του Ιλκάν Κογιουντζού. Ωστόσο ο Γκιουρσέλ, άλλοτε συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου, αφέθηκε τελικά ελεύθερος στις 20:30, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος μέσω Twitter το βράδυ.

Πέρυσι, ο αρθρογράφος είχε καταδικαστεί να εκτίσει ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών, διότι προσέφερε «βοήθεια σε τρομοκρατικές οργανώσεις», σε ομαδική δίκη στην οποία προσήχθη μαζί με πρώην συναδέλφους του στην «Cumhuriyet».

Αφού εξέτισε σχεδόν έναν χρόνο φυλάκιση μετά τη σύλληψή του το 2016, ο Γκιουρσέλ αφέθηκε ελεύθερος τον Σεπτέμβριο του 2017 και, παρά την επικύρωση της καταδίκης του από εφετείο τον Φεβρουάριο, δεν φυλακίστηκε εκ νέου, λόγω του ότι είχε εκτίσει ήδη μεγάλο μέρος της ποινής του προφυλακισμένος.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο Γκιουρσέλ ζήτησε να παραμείνει ελεύθερος υπό όρους.

Η δίκη 14 δημοσιογράφων και στελεχών της διεύθυνσης της «Cumhuriyet» αποτελεί για πολλούς μια υπόθεση-σύμβολο της υπονόμευσης της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία επί των ημερών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία.

Η Τουρκία κατέλαβε το 2018 την 157η θέση επί του συνόλου των 180 χωρών στην κατάταξη ως προς την ελευθερία του Τύπου όπως την καταρτίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (Reporters Sans Frontières, RSF).

Πολλοί άλλοι πρώην συνεργάτες της «Cumhuriyet», ανάμεσά τους ο σκιτσογράφος Μουσά Καρτ, οδηγήθηκαν πίσω στη φυλακή για να εκτίσουν το υπόλοιπο των ποινών που τους επιβλήθηκαν όταν η ετυμηγορία σε βάρος οκτώ εξ αυτών επικυρώθηκε από το εφετείο τον Φεβρουάριο.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάνθηκε σε απόφασή του που δόθηκε στη δημοσιότητα τη 2α Μαΐου ότι τα ατομικά δικαιώματα του Γκιουρσέλ, ιδίως το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης, παραβιάστηκαν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, DPA